2 Ιανουαρίου 2015

Τα 10 (+1) "καλά" θέματα, που "χώρεσαν" στο μπλογκ το 2014

Το 2014 ήταν μια περίεργη χρονιά για αυτό εδώ το μπλογκ, η ύλη του οποίου μειώθηκε αισθητά, ίσως και ποιοτικά, σίγουρα όμως ποσοτικά - κυρίως από τον Ιούλιο και μετά. Ο λόγος είναι η ενασχόλησή μου με μια εξαντλητική έρευνα κι ένα βιβλίο, που γραφόταν παράλληλα και περιμένει ελάχιστα μικρά στοιχεία για να ολοκληρωθεί. Παρόλ' αυτά, υπήρξαν κάποια θέματα που ξεχώρισαν, θέματα που αναρτήθηκαν μέσα στο 2014 και διαβάστηκαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Δεν είναι τα πιο διαβασμένα της χρονιάς συνολικά, αλλά μόνο μεταξύ όσων γράφτηκαν και ανέβηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. (Αλλιώς ούτε τα μισά δεν θα είχαν θέση στο τοπ10)

1 Ιανουαρίου 2015

Ευχές για το 2015


Πέρα από την υγεία σε όλους, εύχομαι το 2015 να γίνουμε περισσότερο ουσιαστικοί και λιγότερο επιφανειακοί· να γράψουμε στο τουίτερ περισσότερα "μπράβο" και λιγότερα "ψόφα"· να ακούμε περισσότερο αυτό που λέει ή γράφει ο άλλος· να λέμε περισσότερες αλήθειες, χωρίς να χάσουμε την ευγένειά μας (γιατί επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι αυτά τα δύο είναι αντίθετα μεταξύ τους;)· να τολμήσουμε ν' αλλάξουμε την ζωή μας, ώστε να μην αφεθούμε να την αλλάξει κάποιος άλλος για μας (επειδή θα έχουμε αδρανήσει)· να δημιουργούμε και να μην καταστρέφουμε· να γελάσουμε περισσότερες φορές απ' όσες θα κλάψουμε (κι αν γίνεται ας γελάσουμε κι όταν κανονικά θα έπρεπε να κλαίμε)· ν' αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν ό,τι μας πίκρανε, αλλά πρώτα ν' αντλήσουμε κάποια διδάγματα απ' αυτό, ώστε να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος· ν' αγαπήσουμε περισσότερο τους γύρω μας, ώστε ν' αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας· να ολοκληρώσουμε ό,τι αφήσαμε ημιτελές το 2014 και να βάλουμε νέους στόχους, που θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους (αλλά όχι με εγωιστικό τρόπο)· να κρατούμε το μέτρο, αλλά να μην γίνουμε μέτριοι· να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας, χωρίς να υποτιμούμε τη λογική των άλλων· να ζήσουμε!
Καλή χρονιά!

31 Δεκεμβρίου 2014

Οι 20 εμπορικότερες ταινίες του 2014 παγκοσμίως


Ποια είναι η καλύτερη συνταγή για να έχει τεράστια εμπορική επιτυχία μια ταινία του Χόλιγουντ σήμερα; Πρώτο και βασικότερο να πρόκειται για ταινία δράσης με επίκεντρο κάποιον σούπερ ώρα. Κι επειδή οι σούπερ ήρωες είναι πολλοί, αλλά όχι ανεξάντλητοι, ένα καλό σιγουράκι είναι το σίκουελ μιας προηγούμενης μεγάλης εμπορικής επιτυχίας - ταινίας δράσης κατά προτίμηση, αλλά όχι απαραίτητα. Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και οι ταινίες που βασίζονται σε παραμύθια, σε νεανικά μπεστ σέλερ, στη Βίβλο ή που μας ταξιδεύουν στο διάστημα - ο κρυφός πόθος πολλών. Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα, βάσει του καταλόγου με τις εμπορικότερες ταινίες του 2014 παγκοσμίως, σύμφωνα με το boxofficemojo.com. 

Τα 10 εμπορικότερα άλμπουμ παγκοσμίως το 2014


Μπορεί ο Φάρελ Ουίλιαμς να είχε το πιο εμπορικό single της χρονιάς με το "Happy", ωστόσο το άλμπουμ "GIRL", όπου περιλαμβανόταν το τραγούδι, βρέθηκε μόλις στην 8η θέση παγκοσμίως. Αντίθετα, με ώθηση και από το 2013, στην πρώτη θέση των πωλήσεων βρέθηκε το σάουντρακ της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Frozen" της Ντίσνεϊ, που αναδείχτηκε ως το εμπορικότερο άλμπουμ παγκοσμίως. Στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τοπ10 συναντούμε και άλμπουμ, από τα οποία δεν ξεχώρισαν ιδιαίτερα κάποια τραγούδια (ή πάντως δεν ξεχώρισαν τόσο, ώστε να περιλαμβάνονται στα 20 δηομοφιλέστερα τραγούδια της χρονιάς παγκοσμίως), όπως εκείνο της Μπιγιονσέ, των One Direction, αλλά και των γερόλυκων Πινκ Φλόιντ, το "Endlesse River" των οποίων ήταν το δέκατο πιο ευπώλητο μουσικό άλμπουμ της χρονιάς στον πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι το συγκρότημα έχει - αν μη τι άλλο - σταθερό κοινό, που τους ακολουθεί σταθερά και ανεξαρτήτως περιεχομένου.  

Τα 20 δημοφιλέστερα τραγούδια του 2014 στον πλανήτη


Μ' ένα μάλλον μέτριο τραγούδι, ο Φάρελ Ουίλιαμς κατάφερε να μεταδώσει τη χαρά και την αισιόδοξη διάθεσή του σε εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλον τον πλανήτη, οι οποίοι έπαθαν "κόλλημα" με το τραγούδι του "Happy" το πρώτο μισό του 2014 κι έτσι αυτό έγινε το τραγούδι της χρονιάς στον πλανήτη. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη πρωτιά για τον Ουίλιαμς, ο οποίος είχε κατακτήσει την κορυφή των τσαρτ και το 2013 μαζί με τον Ρόμπιν Θικ και το ασχολίαστο "Blurred Lines". 

30 Δεκεμβρίου 2014

Εναλλακτικές μουσικές προτάσεις για τις γιορτές: 2 υπέροχα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την Αφρική

Αν αναζητάτε ένα εναλλακτικό μουσικό άκουσμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μια πολύ καλή πρόταση είναι το "Sing Noel", γνωστό και ως "African Noel", ένα όχι παραδοσιακό, αλλά πάντως απόλυτα αφρικάνικου ρυθμού χριστουγεννιάτικο τραγούδι made in Africa, που θα σας γοητεύσει. Οι πολλοί λίγοι στίχοι του τραγουδιού είναι στα αγγλικά. Κατά κύριο λόγο επαναλαμβάνεται ο τίτλος, δηλαδή η φράση "Sing Noel", ενώ λίγο πριν τη μέση (από το 1΄35΄΄ του βίντεο που ακολουθεί) οι στίχοι έχουν ως εξής (μεταφρασμένοι στα ελληνικά): "Ω, ελάτε εσείς άνθρωποι, μαζευτείτε κοντά/ ν΄ακούσετε τα νέα μεγάλης χαράς./ Ο Βασιλιάς των Βασιλέων, ο Αμνός του Θεού/ γεννήθηκε σήμερα στη Βηθλεέμ". Και ξανά από την αρχή επαναλαμβάνεται στον υπέροχα μαγευτικό, αφρικάνικο ρυθμό το "Sing Noel". Απολαύστε το!