10 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς ο Ανδρέας Μπάρκουλης στερήθηκε για πέντε μέρες την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του ηθοποιού το 1960

Από την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην "Μαρία Πενταγιώτισσα" το 1957, ο Ανδρέας Μπάρκουλης όχι απλά ξεχώρισε, αλλά έγινε κι ένας από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου και αντικείμενο λατρείας από τις γυναίκες. Ο ίδιος εξαργύρωσε γρήγορα και με το παραπάνω αυτήν τη δημοφιλία, καθώς μέσα στην επόμενη διετία συμμετείχε σε περισσότερες από 20 ταινίες (!), ενώ στις πέντε από αυτές συμπρωταγωνίστριά του ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αυτή η υπερέκθεση, που συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, θα αργούσε να βλάψει το προφίλ του ηθοποιού, ο οποίος το 1959 βρισκόταν ήδη στο απόγειο της δόξας του.

8 Σεπτεμβρίου 2016

16 φωτογραφίες από 12 πόλεις της Ελλάδας πριν από 100 (και κάτι) χρόνια..

Αν ταξιδέψετε σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, θα περιηγηθείτε σε ολόκληρες γειτονιές με κτίρια... αιώνων. Στις ελληνικές πόλεις αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, όχι μόνο γιατί λόγω Τουρκοκρατίας η εγχώρια αρχιτεκτονική δεν ευδοκίμησε, αλλά και γιατί ακόμα και μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους ήταν σύνηθες φαινόμενο η αλλαγή της βιτρίνας των πόλεων - πλην εξαιρέσεων σε ελάχιστα και αυστηρά επιλεγμένα κτίρια. Γενικά, η εικόνα των ελληνικών πόλεων του 2016 ελάχιστη έως ανύπαρκτη σχέση έχει με εκείνη προ 100 και κάτι ετών. Το θέμα δεν είναι βέβαια να νοσταλγήσουμε το παλιό που χάθηκε (και το οποίο δεν ήταν απαραίτητα καλύτερο ή λειτουργικότερο σε σχέση με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής), αλλά να.. κουτσομπολέψουμε συγκρίνοντας το χτες με το σήμερα.

Γιατί ένας Γάλλος γιατρός εισηγήθηκε το 1902 τη διά νόμου απαγόρευση του κορσέ. Ετοίμασε νομοσχέδιο που προέβλεπε απειλή φυλάκισης για τις παραβάτριες

Οι Γάλλοι γενικά αγαπούν τη μόδα, όμως κάτι συμβαίνει με κάποιους Γάλλους, οι οποίοι για λόγους θρησκευτικούς, πολιτικούς ή ακόμη και για λόγους υγείας νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν αυστηρούς κανόνες στο πώς θα ντυθεί μια γυναίκα, ακόμη κι αν πρόκειται για τα εσώρουχά της. Μια ιστορία κυριολεκτικά γελοία προερχόμενη από τη Γαλλία είχε βάλει στο στόχαστρο τον κορσέ, του οποίου και ζητήθηκε η διά νόμου απαγόρευση.

6 Σεπτεμβρίου 2016

Η άνευ όρων αφοσίωση του σκύλου στον άνθρωπο μέσα από δύο συγκινητικές ιστορίες

πηγή: www.facebook.com/GVAdsaludElda/

Η ιστορία της Μάγια δεν είναι πρωτότυπη. Πολλές φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει για σκύλους που εκφράζουν με διάφορους τρόπους την αφοσίωσή τους - στην ουσία τι άλλο είναι η αφοσίωση από βαθιά και άδολη αγάπη - προς τα αφεντικά τους αποδεικνύοντας το γνωστό ρητό ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος. Όμως αν και στερείται πρωτοτυπίας, μου άρεσε πολύ η σύντομη αυτή ιστορία, που διάβασα στην ιστοσελίδα thelocal.es, ώστε θα ήθελα να τη μοιραστώ μέσα από αυτό το μπλογκ. Και νομίζω ότι όσοι αγαπούν τα σκυλιά και γενικότερα τα ζώα, θα συμφωνήσουν μαζί μου.

5 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς οι επιστήμονες περιγράφουν μια χειρουργική επέμβαση σε ανθρώπινο κρανίο, που πραγματοποιήθηκε πριν 3000 χρόνια

πηγήhttp://siberiantimes.com

Το 2015, Ρώσοι αρχαιολόγοι εντόπισαν στην περιοχή του Κράσνογιασκ το κρανίο ενός άνδρα ο οποίος έζησε στην περιοχή την εποχή του χαλκού, δηλαδή πριν από περίπου 3.000 χρόνια και όταν πέθανε ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. Αυτό που κάνει το παραπάνω εύρημα περισσότερο ενδιαφέρον είναι ο εντοπισμός ιχνών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του συγκεκριμένου άνδρα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και μάλιστα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής, δηλαδή ο άνδρας επέζησε της εγχείρησης και ο θάνατός του οφειλόταν σε άλλα αίτια. Τι στοιχεία, όμως, μπορούν να συνάγουν οι επιστήμονες αναλύοντας το εύρημα αυτό ως προς τη διαδικασία με την οποία τελούνταν οι χειρουργικές επεμβάσεις σ' ένα τόσο ευαίσθητο όργανο του ανθρώπινου σώματος πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια;