24 Δεκεμβρίου 2011

ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΥΝΗΛΘΕ ΑΠΟ ΚΩΜΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ!

Τα πιο ευτυχισμένα Χριστούγεννα της ζωής του θα περάσει ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Sam Schmid, ο οποίος αν και έπεσε σε κώμα ύστερα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα και αρχικά θεωρήθηκε εγκεφαλικά νεκρός από τους γιατρούς, οι οποίοι μάλιστα σκέφτονταν να μεταμοσχεύσουν όργανά του σε άλλον ασθενή, ως εκ θαύματος συνήλθε και τώρα είναι σε θέση να περπατάει και να μιλάει!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: SIX WHITE BOOMERS

Ένα αυστραλέζικο χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι είναι το "Six White Boomers", το οποίο δεν μπορεί φυσικά να θεωρηθεί κάλαντα, αλλά είναι πολύ δημοφιλές στη μακρινή αυτή χώρα. Πρόκειται μάλλον για παιδικό τραγουδάκι που έχει γράψει ο γνωστός στην Αυστραλία, μουσικός Rolf Harris, και αφηγείται τον ερχομό του Άι Βασίλη στη χώρα του νοτίου ημισφαιρίου, όπου ο Άγιος συναντάει ήλιο και ζέστη αντί για το κρύο του βορρά και αφήνει στην άκρη τους ταράνδους βάζοντας στη θέση τους έξι λευκά καγκουρό να σέρνουν το έλκηθρο του. Το τραγούδι είναι αρκετά θεατρικό και ευχάριστο.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ" ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΓΛΩΣΣΕΣ

Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες οι γιορτές μας βρίσκουν όλους μαζί ανεξάρτητα από φυλές, γλώσσες, εθνικότητες. Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια σχεδόν γιορτή. Μπορούμε να τη δούμε σα μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά άνθρωποι από τελείως διαφορετικούς κόσμους. Ένα μικρό, πρώτο βήμα είναι και η γλώσσα. Ένα απλό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα είναι να ανταλλάξουμε ευχές μιλώντας ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Πως όμως θα ευχηθούμε "Καλά Χριστούγεννα" σε άλλες είκοσι πέντε γλώσσες (εκτός από τα αγγλικά, αφού το "Merry Christmas" λίγο-πολύ το ξέρουμε όλοι);

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΩΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας υπάρχει ένα τοπικό, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Από τα πιο γνωστά, με ρίζες στην Πελοπόννησο, είναι το "Χριστούγεννα Πρωτούγεννα". Εδώ ακούμε να το ερμηνεύει ένας από τους πιο γνωστούς τραγουδιστής παραδοσιακών τραγουδιών, ο Μπάμπης Τσέρτος.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Ένα από τα πιο αγαπημένα, παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Ελλάδα είναι το "Καλήν εσπέραν άρχοντες" με ρίζες από τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.



ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: FUM, FUM, FUM

Ένα πολύ αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι είναι το καταλανικό "fum, fum, fum" που γράφτηκε τον 16ο ή το 17ο αιώνα. Η λέξη fum σημαίνει καπνός, ενδεχομένως όμως να χρησιμοποιείται στο τραγούδι ως ηχοποίητη μίμηση του τύμπανου. Στο παραάτω βίντεο το ακούμε από ένα ισπανικό, παιδικό συγκρότημα της δεκαετίας του 1980, τους Parchis.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: TU SCENDI DALLE STELLE

Ένα από τα πιο γνωστά και πιο όμορφα ιταλικά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι το "Tu scendi dalle stelle" (""Κατεβαίνεις από τα αστέρια"), το οποίο γράφτηκε από τον ιερέα Alphonsus Maria de Liguori το 1744. Στι βίντεο που ακολουθεί το ερμηνεύει μοναδικά μια παιδική χορωδία.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και για τους περισσότερους Χριστιανούς (εκτός από όσες Ορθόδοξες εκκλησίες ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο) είναι παραμονή Χριστουγέννων. Σήμερα το βράδυ, στα περισσότερα κράτη οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία και/ή ετοιμάζουν παραδοσιακά γεύματα και γλυκά που τα απολαμβάνουν με τις οικογένειές του ή τους φίλους τους.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

23 Δεκεμβρίου 2011

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (ΜΕΡΟΣ 1ο)

      Χάρη στο πολύτιμο αρχείο εφημερίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολύτιμα αρχεία και να βιώσουμε - κατά κάποιον τρόπο - ιστορικές στιγμές, όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση από τους Γερμανούς πριν από 67 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1944. Αυτό τουλάχιστον θα επιχειρήσουμε να πράξουμε συνοπτικά μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ CD SINGLES ΚΑΙ ALBUM CHART: 24-31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Καμία νέα είσοδο δεν είχαμε στο παγκόσμιο cd singles chart της εβδομάδας. Η πιο εντυπωσιακή αλλά και αναμενόμενη διαφοροποίηση σε σχέση με το chart της προηγούμενης εβδομάδας είναι η υποχώρηση από την κορυφή του ιαπωνικού γυναικείου συγκροτήματος ΑΚΒ48, αν και παρέμεινε στη δεκάδα. Κερδισμένη βγήκε η Rihanna που ξαναγύρισε στο θρόνο της, ενώ αισθητή άνοδο σημείωσαν οι Coldplay με το τραγούδι τους "Paradise".
Στο παγκόσμιο album chart συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ο Michael Bublé με ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις. Στη δεκάδα επανέρχεται η Susan Boyle, ενώ έχουμε και μια νέα είσοδο με το Doo-Wops & Hooligans του Bruno Mars.

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ CHART ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)



Ανακοινώθηκε το Billboard top10 chart για την τελευταία εβδομάδα του χρόνου. Δεν έχουμε νέες εισόδους στη δεκάδα, ούτε μεγάλες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στην κορυφή έχει εγκατασταθεί για τα καλά η Rihanna με το "We Found Love", ενώ σε σταθερή αξία του αμερικάνικου top10 αναδεικνύεται η Bρετανίδα Adele.
USA TOP10 SINGLES CHART
1. Rihanna Feat. Calvin Harris                        "We Found Love"
2. LMFAO                                                     "Sexy and I Know It"
3. Bruno Mars                                                      "It Will Rain"

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Καλημέρα!! Σήμερα είναι Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου και φτάσαμε σχεδόν στα Χριστούγεννα. Οι σημερινές αργίες στον κόσμο αφορούν ... γενέθλια. Πρόκειται για κράτη που έχουν διατηρήσει το μοναρχικό στοιχείο στο πολίτευμα τους, αν και συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αναπτυγμένων δημοκρατιών.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο δώρα, συγκέντρωση της οικογένειας γύρω από το τραπέζι και φαγητό. Τα μεσημέρια μετά το φαγητό ή τα πρωινά που θέλουμε να χουχουλιάσουμε ακόμα στην κουβέρτα μας ή και τα βράδια που σκεφτόμαστε να μείνουμε στο σπίτι επειδή το παρακάναμε με τις εξόδους και θέλουμε να χαλαρώσουμε λιγάκι μπορούμε να κάτσουμε δίπλα στο τζάκι και να βάλουμε στο dvd player την αγαπημένη μας ταινία. Το δωδεκαήμερο των εορτών που έχει φτάσει (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια) ενδείκνυται όσο κανένα για να απολαύσουμε αγαπημένες ταινίες που σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε κάποια άλλη στιγμή του χρόνου. Αυτές λοιπόν τις "ταινίες των Χριστουγέννων" τις έχω χωρίσει σε πέντε κατηγορίες.

22 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Πέντε ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα. Η μία είναι ελληνική και πρόκειται για το sequel της πολύ πετυχημένης ταινίας "Η Νήσος" που πρωτοβγήκε στις αίθουσες πριν δυο χρόνια, μόνο που οι κριτικές για τη νέα ταινία..δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Στις αίθουσες βγαίνει και η ταινία - έκπληξη "The Artist" που αναμένεται  να σαρώσει στις φετινές Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ κυρίως για την αισθητική της, καθώς αποτίει φόρο τιμής στην εποχή του βωβού κινηματογράφου με νοσταλγική διάθεση. Στις υπόλοιπες ταινίες συναντάμε μία ακόμα ταινία για τη Μέριλιν Μονρόε, τον Παπουτσωμένο Γάτο σε ανατρεπτική 3D εκδοχή για όλη την οικογένεια και μία ακόμη γαλλική παραγωγή. 
Σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις υποθέσεις των ταινιών από τα δελτία τύπου, όπως και τις βαθμολογίες που έχουν εισπράξει από κριτικούς αλλά και κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες και ουσιαστικότερες λεπτομέρειες καλό είναι να διαβάσετε τις αναλυτικές κριτικές στα έντυπα ή τις ιστοσελίδες που αναφέρονται.

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Η παρακάτω είδηση που μας έρχεται από την Ιρλανδία αντικατοπτρίζει απόλυτα αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως "θαύμα των Χριστουγέννων". Ένα παιδικό γράμμα προς τον Άι Βασίλη που γράφτηκε πριν από εκατό χρόνια, τα Χριστούγεννα του 1911, βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση στην καμινάδα ενός σπιτιού στο Δουβλίνο, στην περιοχή Oaklands Terrace, όπου προφανώς το είχαν αφήσει για να το διαβάσει ο Άγιος κατά τη νυχτερινή, χριστουγεννιάτικη επίσκεψη του στο σπίτι των παιδιών. Το γράμμα είχε υπογραφή "A ή H Howard", ενώ μέσα σε αυτό μνημονεύονταν τρία παιδιά, η Hannah τότε 10 ετών, ο Fred ηλικίας 7 ετών, και η Lilly ηλικίας 13 ετών. Το γράμμα δεν ήταν καθόλου φειδωλό σε αιτήματα: "Θέλω μια κούκλα μωρό και ένα αδιάβροχο με κουκούλα και ένα ζευγάρι γάντια και ένα ζαχαρωτό με μήλο και έξι ασημένιες πέννες και ένα μεγάλο ζαχαρωτό". Μαζί με τα αιτήματά για τα δώρα, το γράμμα είχε ζωγραφιές, ενώ σημειωνόταν και η ευχή "καλή τύχη".

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011.
Στο Βιετνάμ, σήμερα γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων προς τιμή της επετείου ιδρύσεως του σύγχρονου στρατού της χώρας. Έχω αμφιβολίες κατά πόσο το όραμα του Καρλ Μαρξ συσχέτιζε τη δημιουργία μιας αταξικής κοινωνίας με την ισχυρή στρατιωτική παρουσία, ωστόσο η στενή διασύνδεση πολιτείας και στρατού αποτελεί κοινό τόπο στα εναπομείναντα κομμουνιστικά κράτη παγκοσμίως.
Παραμένουμε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας και πηγαίνουμε μέχρι την Ινδονησία.

21 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΛΕΝΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΖΩΝΗ


Δεν είναι λίγοι οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί με τους οποίους έχει κατηγορηθεί η Ελένη Μενεγάκη. Τι ότι είναι μια απλή, χαζή ξανθιά έχουν πει, τι ότι προσποιείται για να γίνει συμπαθής, τι την έχουν κατηγορήσει ότι εκμεταλλεύεται την προσωπική της ζωή και τα παιδιά της για να ανεβάζει την τηλεθέαση της εκπομπής της. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, μία έγκριτη κατά τα άλλα εφημερίδα, που όμως έχει οικονομικά συμφέροντα σε αντίπαλο τηλεοπτικό κανάλι, δημοσίευσε extra large ρεπορτάζ που "αποκάλυπτε" την πραγματική δήθεν Ελένη Μενεγάκη, η οποία φερόταν δήθεν αυταρχικά στους συνεργάτες της, επικαλούμενο εκτός των άλλων ότι δεν έχει κρατήσει τους ίδιους συνεργάτες καθ' όλα τα χρόνια που είναι παρουσιάστρια. Φυσικά το παράξενο θα ήταν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μην άλλαζε κανένας από τους συντελεστές στην εκπομπή της Μενεγάκη όλα αυτά τα χρόνια, κάτι δηλαδή που δε συμβαίνει σε καμία εκπομπή της ελληνικής ή της παγκόσμιας τηλεόρασης, αλλά αυτό προφανώς ήταν μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τους δημοσιογράφους που είχαν αποφασίσει τότε να της επιτεθούν - για πολλοστή φορά μεν, προκλητικά δε.

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ TV (12-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

Η καθημερινή σειρά Η Ζωή της Άλλης κυριάρχησε για ακόμα μία εβδομάδα στους πίνακες τηλεθέασης της AGB. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν και οι τρεις κωμικές σειρές του MEGA, ενώ την κυριαρχία του MEGA σπάει ο ALPHA και η Βίκυ Χατζηβασιλείου με την εκπομπή Πάμε Πακέτο.
Ακολουθεί το επίσημο τοπ10 της AGB (οι τηλεθεατές μετριούνται σε χιλιάδες):

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ (12-18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

Το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και οι σειρές του CBS κυριάρχησαν ακόμα μία εβδομάδα στις προτιμήσεις των αμερικανών τηλεθεατών.
 TOP10 ΣΥΝΟΛΟ (οι τηλεθεατές μετριούνται σε χιλιάδες):
1. NCIS                                        CBS   19,133   11.9/19
2. 60 Minutes                              CBS   18,471   11.2/18
3. NBC Sunday Night Football  NBC  16,578    10.1/16
4. NCIS: Los Angeles                 CBS   16,403   10.2/16
5. Two and a Half Men                CBS   14,877     9.2/14 
6. The Mentalist                          CBS  13,162      8.1/14

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011. Σήμερα είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, η ημέρα δηλαδή που η γη βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο κατά την περιστροφή της γύρω από αυτόν.
Σαν σήμερα, το 1988 έγινε η έκρηξη βόμβας στην πτήση 103 της αεροπορικής εταιρίας PanAm που είχε αναχωρήσει από το Λονδίνο με προορισμό το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Η έκρηξη έγινε στο Λόκερμπι της Σκωτίας πάνω από κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και μεταξύ των κατοίκων της μικρής αυτής πόλης. Συνολικά τα θύματα ανήρθαν στα 270: οι 243 επιβάτες, το 16μελες πλήρωμα και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι. Επρόκειτο για σαφή τρομοκρατική ενέργεια, η οποία αποδόθηκε στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, του πρώην λίβυου ηγέτη, και οδήγησε στην επιβολή σειράς κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης. Σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2011, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ, παραδέχτηκε την ευθύνη του καθεστώτος ομολογώντας μάλιστα ότι προσωπικά ο Καντάφι είχε διατάξει την επίθεση.

20 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟ


1.Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν κάθε τι που μπορούν για να παραμείνουν έτσι.

2. Σε κάθε άνθρωπο έχουν δοθεί δύο ποιότητες: η δύναμη και το ταλέντο. Η δύναμη τον οδηγεί να συναντήσει το πεπρωμένο του. Το ταλέντο του τον υποχρεώνει να μοιραστεί με τους άλλους τα καλά του στοιχεία. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.

ΔΕΚΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Αν ένας άνθρωπος γελάει είναι για τον άλλο. Εάν κλαίει, είναι για τον εαυτό του.
(Ινδία)

Αυτό που είναι δύσκολο, γρήγορα μπορεί να γίνει. Αυτό που είναι αδύνατο, θέλει καιρό.
(Ολλανδία)

Μην ανεμίζεις το φίδι που σκότωσες. Τα άλλα φίδια σε παραμονεύουν.
(Μπαντού)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011. Να πούμε κατ’ αρχήν χρόνια πολλά στην πολύ δημοφιλή Ελληνίδα τραγουδίστρια Άννα Βίσση που σήμερα κλείνει τα πενήντα τέσσερα και να της ευχηθούμε να τα εκατοστίσει. Αν και δεν πιστεύω ότι είμαστε όσο γράφει η ταυτότητά μας αλλά όσο αισθανόμαστε μέσα μας, καλό θα ήταν ωστόσο να ανανεώσει λίγο η Άννα την γκάμα των τραγουδιών της και να μην τραγουδάει στα πενήντα τέσσερα στίχους παρόμοιους με αυτούς που τραγουδούσε όταν ήταν τριάντα τεσσάρων.
Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία για τη σημερινή ημέρα στον κόσμο.

19 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΗΓΕΤΗ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ




Ποιος είναι ο Κιμ Γιουνκ Ουν, ο διάδοχος του Κιμ Γιονγκ Ιλ στην εξουσία της Βορείου Κορέας; Εξίσου μυστηριώδης όπως και ο πατέρας του χρίστηκε από το πουθενά διάδοχος, αν και τρίτος κατά σειρά γιος, όταν ο αρχικός διάδοχος «πιάστηκε» να ταξιδεύει με πλαστό διαβατήριο στην Ιαπωνία για να επισκεφτεί την τοπική Ντίσνεϋλαντ. Συγκεντρώσαμε κάποια στοιχεία για την προσωπικότητά του και πάλι από τις ξένες εφημερίδες και σας τα παρουσιάζουμε.

ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΘΝΕΩΤΑ ΒΟΡΕΙΟΚΟΡΕΑΤΗ ΗΓΕΤΗ, ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ


Ο ξαφνικός θάνατος του επί δεκαέξι χρόνια Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η ανησυχία για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο, αν και κατά την προσωπική μου γνώμη υπερβολική, εδράζεται στην αβεβαιότητα για την προσωπικότητα του διαδόχου του και κατά πόσο αυτός θα ακολουθήσει την ίδια - συχνά ασταθή και επικίνδυνη - πολιτική του προκατόχου του. Βέβαια, σε μια χώρα τόσο μυστικοπαθή για τη Δύση, όπως ήταν η Βόρειος Κορέα, δεν μπορούσε να μην είναι εξίσου μυστηριώδης και ο επί τόσα χρόνια ηγέτης της. Πολλά έχουν γραφεί για αυτόν, άλλα πραγματικά και άλλα μυθολογικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας που κυβερνούσε όσο και στον δυτικό κόσμο. Για να δούμε πέντε γενικές πληροφορίες που σταχυολογήσαμε για την προσωπικότητα του Κιμ Γιονγκ Ιλ μέσα από δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011. Η σημερινή ημέρα είναι μία από εκείνες τις βαρετές ημέρες, όπου ούτε κάποια μεγάλη επίσημη γιορτή υπάρχει, ούτε είναι αφιερωμένη σε κάποιον ειδικό σκοπό, ούτε έχει συμβεί κάποιο ιστορικό γεγονός με παγκόσμια σημασία. 
Το πιο σημαντικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα έλαβε χώρα πριν δέκα χρόνια στην Αργεντινή με το ξέσπασμα των ταραχών που κορύφωσαν την πολύμηνη οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα ως συνέπεια μιας λανθασμένης οικονομικής συνταγής που είχε επιβληθεί από το ΔΝΤ.

18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ


Η στοματική υγιεινή όχι μόνο μας αφορά όλους, αλλά είναι και εύκολη υπόθεση. Στην ιστοσελίδα του foxnews αλιεύσαμε για σας 10 πολύ απλές, αλλά βασικές συμβουλές για να αποκτήσετε δόντια όχι μόνο υγιή αλλά και πιο λαμπερά από ποτέ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ: ΟΙ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ (Η ΔΙΚΗ - ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ)


Η δίκη του ζεύγους Rosenberg και του Sorbell ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου 1951. Τελικά, αποφασίστηκε ο Greenglass να κατέθετε απλά ως μάρτυρας και στη συνέχεια να του επιβαλλόταν μια ποινή, λαμβανομένης όμως υπ' όψη της συνεργασίας του με τις Αρχές. Στη διάρκεια της δίκης εμφανίστηκαν αρκετοί μάρτυρες που κατέθεσαν ότι ο Julius Rosenberg  προσπάθησε να τους στρατολογήσει σε κατασκοπευτικό δίκτυο, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν αφορούσε συγκεκριμένα την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Οι κατηγορίες κατά της Ethel Rosenberg στηρίχτηκαν αποκλειστικά στην μαρτυρία του αδερφού της David και της συζύγου του Ruth, η οποία αν και ομολόγησε στο δικαστήριο ότι ήταν σε γνώση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων του συζύγου της, και ότι μάλιστα τον συμβούλευε σχετικά, ωστόσο δε δικάστηκε. Ειδικότερα, η Ruth κατέθεσε ότι η Ethel όχι απλά τελούσε σε γνώση των παράνομων δραστηριοτήτων των συζύγων τους, αλλά τους βοηθούσε και πρακτικά δακτυλογραφώντας τις σημειώσεις του David προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια στα άλλα πρόσωπα του κατασκοπευτικού κύκλου με τελικό αποδέκτη τους Σοβιετικούς.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ: ΟΙ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ (ΠΡΟΦΙΛ - ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)


Η υπόθεση της δίκης και στη συνέχεια εκτέλεσης των Julius και Ethel Rosenberg αποτελεί μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες υποθέσεις των πρώτων χρόνων του Ψυχρού Πολέμου που απασχόλησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και κινητοποίησαν πολίτες στο εξωτερικό. Η υπόθεση Rosenberg έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε μια εποχή που έμεινε στην Ιστορία ως η εποχή του Μακαρθισμού, από το όνομα του πλέον γνωστού κυνηγού των κομμουνιστικών ιδεών στις ΗΠΑ, του γερουσιαστή Joseph McCarthy, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η φρενήρης εκστρατεία ανθρωποκυνηγητού εναντίων των «Κόκκινων» είτε με κίνητρα καθαρά δημαγωγικά για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είτε από πεποίθηση ανάληψης ενός μεσσιανικού σκοπού σωτηρίας από τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ο κομμουνισμός συλλήβδην για το έθνος φτάνοντας συχνά σε όρια υστερίας. Οι κατηγορίες σχετίζονταν με τυχόν διαρροή μυστικών πληροφοριών για την κατασκευή της ατομικής βόμβας προς τη Σοβιετική Ένωση από άτομα που συμμετείχαν στο σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα στο Άλαμο των ΗΠΑ, υποψίες που είχαν ενισχυθεί με την νωρίτερα από το προβλεπόμενο κατασκευή της ατομικής βόμβας από τους Σοβιετικούς.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα έχουμε Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Είμαστε ακριβώς μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και δύο εβδομάδες προτού να υποδεχθούμε το νέο έτος.

Σήμερα είναι η εθνική γιορτή του Κατάρ, μία από τις μικρότερες αλλά και πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Το 1878 ανέλαβε σεΐχης στην περιοχή ο Jassim bin Mohammed Al Thani, ο οποίος ένωσε τις φυλές και απομάκρυνε το Κατάρ από την επιρροή του γειτονικού Μπαχρέιν, αλλά και την εξάρτηση της χώρας από την τότε Οθωμανική αυτοκρατορία θέτοντας τις βάσεις για το σύγχρονο κράτος του Κατάρ.