21 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 21 Σεπτεμβρίου


Σαν σήμερα το 1918, λίγο πριν το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η Ελλάδα πανηγύριζε την ανακατάληψη των Σερρών, ενώ το 1999 ξεκινούσε ο εφιάλτης της πτώσης του χρηματιστηρίου, που στοίχειωσε όσους νεοέλληνες είχαν παρασυρθεί από τον γρήγορο πλουτισμό, θεωρώντας το χρηματιστήριο ως ακόμη μια μορφή.. τζόγου!

Χρόνια πολλά Alpha! - ή μήπως... ΣΚΑΪ;


Στις 21 Σεπτεμβρίου 1993 εξέπεμψε για πρώτη φορά τηλεοπτικό σήμα ένας ακόμη ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, που φιλοδοξούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο τηλεθέασης. Το όνομα αυτού... ΣΚΑΪ. Ο σταθμός ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου, όπως και ο σημερινός ΣΚΑΪ, όμως μετά από αρκετά χρόνια και ενώ σχεδόν κάθε χρόνο ο σταθμός μετέβαλλε το πρόγραμμα, αλλά και συνολικά το προφίλ του, θα μετονομαζόταν σε skAi, Alpha Sky και τελικά Αlpha, όπως ονομάζεται μέχρι σήμερα, αν και για κάποιο διάστημα "φλέρταρε" και με τη μετονομασία του σε ελληνικό RTL Πρόκειται για τον πιο ταλαιπωρημένο, ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, που πολλές φορές βρέθηκε κοντά στη χρεωκοπία και γι' αυτό άλλαζε συχνά ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ρετρό tv: Τι βλέπαμε στην ελληνική τηλεόραση το Σεπτέμβριο του 1993


Σεπτέμβριος 2013. Οι μεταγραφές του καλοκαιριού, κυρίως από τον ΑΝΤ1, έστω κι αν αποτελούσαν ανακύκλωση παλιών, φθαρμένων παρουσιαστών, έδωσαν ελπίδες για "ανάσταση" της ελληνικής τηλεόρασης. Είμαστε αισιόδοξοι; Χμμ.. όχι τόσο. Τα κανάλια ακόμη δεν έχουν καταλήξει πότε θα κάνει πρεμιέρα το νέο τους πρόγραμμα, πόσες σειρές θα προβάλλουν, ποιες εκπομπές κλπ.
Πριν από είκοσι χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1993, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Η νέα σαιζόν είχε ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του μήνα, ενώ το πρόγραμμα των καναλιών ήταν πολύ πιο πλούσιο από το σημερινό. Μπορεί οι παραγωγές να ήταν πιο φτηνές, αλλά χίλιες φορές καλύτερα να παρακολουθούμε τ' απογεύματα δύο τηλεπαιχνίδια χαμηλού κόστους παρά τη νιοστή επανάληψη του όποιου σίριαλ. Ας κάνουμε μια αναδρομή στο πρόγραμμα των κυριότερων καναλιών της εποχής (τα δύο κρατικά κανάλια με τα δύο μεγαλύτερα ιδιωτικά) για να θυμηθούμε -και οι μικρότεροι να μάθουν- τι βλέπαμε στην ελληνική τηλεόραση πριν είκοσι χρόνια, την περίοδο 20-25.09.1993.

Το τραγούδι-έκπληξη της χρονιάς


Αν έπρεπε να επιλέξουμε το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς μέσα στους εννιά πρώτους μήνες της, σοβαρή υποψηφιότητα για να κερδίσει τον τίτλο θα έθετε το "Royals" της 16χρονης Νεοζηλανδής τραγουδίστριας Lorde, που στα ελληνικά πρέπει να προφέρεται μεταξύ "Λόρντ" και "Λούρντ". Οι συμπατριώτες της την έχουν παρομοιάσει με την Τέιλορ Σουίφτ, ενώ το περιοδικό Billboard την έχει ανακηρύξει "βασίλισσα του alternative" ήχου.

20 Σεπτεμβρίου 2013

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 22 - 28 Σεπτεμβρίου 2013


Παρά τη θεαματική του άνοδο, το "Wrecking Ball" δεν κατάφερε να εκτοπίσει το "Roar" από την κορυφή του παγκόσμιου σινγκλς τσαρτ, αντίθετα απ' ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ. Πάντως, η Μάιλι Σάιρους, που έχει δύο τραγούδια στο τοπ10, φαίνεται ότι διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας της μέχρι σήμερα, παρά τα αρνητικά σχόλια που δέχεται για ορισμένες ακραίες συμπεριφορές της τους τελευταίους μήνες - ή μήπως αυτή ακριβώς η αρνητική δημοσιότητα της έδωσε τόση ώθηση; Κατά τ' άλλα, δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερες αλλαγές στις πρώτες θέσεις, όπου για ακόμη μία εβδομάδα κυριαρχούν ο Σουηδός dj Avicii, ο Ρόμπιν Θικ με την αντροπαρέα του, η (χωρίς έμπνευση) Λέιντι Γκάγκα, η ανερχόμενη Lorde και η "ιέρεια" των χίπστερ, Λάνα ντελ Ρέι.

Σαν σήμερα: 20 Σεπτεμβρίου


Σαν σήμερα, ο περίφημος λήσταρχος Γιαγκούλας έπεφτε νεκρός μαζί με συντρόφους του στην περιοχή του Ολύμπου ύστερα από ενέδρα της χωροφυλακής. Σαν σήμερα ξεκίνησε το πρώτο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πέθανε ο πολύ σημαντικός ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, ενώ το 1989 η πολιτική αντιπαράθεση χτυπούσε "κόκκινο".

Η χώρα-έκπληξη, όπου οι γυναίκες έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο

Από το Κοινοβούλιο της Ρουάντα, που είναι γένους θηλυκού (womec.org)

Για τους περισσότερους, η Ρουάντα είναι συνδεδεμένη με τη φρικτή γενοκτονία του 1994, όταν μέσα σε τρεις μόνο μήνες σφαγιάστηκαν τουλάχιστον οκτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι - ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για ένα εκατομμύριο νεκρούς - όλοι μέλη της φυλής Τούτσι, στη χειρότερη έκρηξη φυλετικού μίσους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, σήμερα, ασχέτως των επικρίσεων που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση της χώρας για τον τρόπο διακυβέρνησης και την εμπλοκή της σε διενέξεις γειτονικών της κρατών (όπως ο εμφύλιος του Κονγκό), η Ρουάντα έχει βάλει τα γυαλιά σ' όλες τις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, καθώς στο εθνικό Κοινοβούλιο η υπεροχή των γυναικών είναι συντριπτική.

"Το απαγορευμένο ποδήλατο". - Η πρώτη ταινία από τη Σαουδική Αραβία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες.


Ακούγεται παράξενο, όμως, μέχρι σήμερα η Σαουδική Αραβία ήταν από τις λίγες χώρες του κόσμου, που δεν είχαν να επιδείξουν έστω και μία ταινία μεγάλου μήκους. Το ακόμη πιο καταπληκτικό είναι ότι ο πρώτος σκηνοθέτης που κατάφερε ένα τέτοιο επίτευγμα - μέσα από πολλές δυσκολίες - ήταν γένος θηλυκού. Πρόκειται για την 39χρονη Haifaa al-Mansour, η οποία ταλαιπωρήθηκε πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την ταινία της, αλλά το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Η "Wadjda", όπως είναι ο τίτλος του έργου, έχει δεχτεί πολύ θετικές κριτικές, ενώ αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας διεκδικώντας το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στα 86α βραβεία της αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 

19 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 19 Σεπτεμβρίου


Σ' ένα μόνο γεγονός θα σταθεί το σημερινό "σαν σήμερα", σε μια αυτοκτονία που σηματοδότησε την αρχή μιας ακόμη οικονομικής κρίσης στην ιστορία της Ελλάδας, λίγους μήνες πριν την χρεωκοπία του 1932.

Τα τσαρτ της εβδομάδας σε Ευρώπη και Αμερική: 22 - 28 Σεπτεμβρίου 2013


Στο νούμερο ένα του αμερικάνικου τσαρτ σκαρφάλωσε η Μάιλι Σάιρους με το νέο της πολυσυζητημένο βίντεο-κλιπ... τραγούδι ήθελα να πω.. με τίτλο "Wrecking Ball", ενώ ακολουθούν η Κέιτι Πέρι και η Λούρντι με το τραγούδι-έκπληξη "Royals". Χαμηλές πτήσεις για ακόμη μια εβδομάδα για τη Λέιντι Γκάγκα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ αξίζει να προσέξετε το νέο τραγούδι των One Republic με τίτλο "Counting Stars", που βρέθηκε στη δεύτερη θέση του βρετανικού τσαρτ.

Τα χρυσόψαρα ξεχωρίζουν τον Μπαχ από τον Στραβίνσκι


Μπορεί να θεωρούμε ότι τα χρυσόψαρα είναι από τα πιο άμυαλα ζώα του πλανήτη, ειδικά έτσι όπως τριγυρνούν άσκοπα μέσα στη γυάλα, όμως έχουν υψηλό μουσικό γούστο και μπορούν να ξεχωρίσουν τα έργα δύο σπουδαίων συνθετών, του Μπαχ και του Στραβίνσκι.

18 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 18 Σεπτεμβρίου


Με τρία γεγονότα ασχολείται το σημερινό "Σαν σήμερα": ένα διάταγμα από την εποχή του Όθωνα που άλλαξε την πορεία του ελληνικού κράτους, την καταψήφιση μιας κυβέρνησης στη Βουλή και την απώλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, που είχε αναχθεί σε εθνική υπόθεση.

4 ηθοποιοί που αντιπαθούσαν τους ρόλους με τους οποίους έγιναν διάσημοι


Στον κινηματογράφο, αυτό που βλέπουμε στην οθόνη συχνά δεν ανταποκρίνεται με ό,τι συνέβαινε στα παρασκήνια. Με άλλα λόγια, η φράση-κλισέ "ήμασταν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα και αυτό φαίνεται", πολλές φορές δεν ισχύει. Εδώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι ηθοποιοί αντιπαθούσαν σφοδρά τους ρόλους που υποδύονταν κι όμως κατάφεραν όχι απλά να φέρουν ικανοποιητικά σε πέρας το καθήκον τους, αλλά οι  συγκεκριμένοι ρόλοι σημάδεψαν το σύνολο της καριέρας τους.

Ένα από τα πιο αστεία και ταυτόχρονα διδακτικό βίντεο περί οδήγησης


Κάποια μικρά παιδιά μιμούνται τον επικίνδυνο τρόπο οδήγησης των μπαμπάδων τους και το αποτέλεσμα είναι - τι άλλο; - να πέφτουμε απ' τα γέλια. Κι επειδή τα παιδιά αυτά είναι Νεοζηλανδάκια, η αστεία προφορά τους, την οποία δύσκολα θα καταλάβαινε ένας Βρετανός, κάνει το βίντεο ακόμη πιο ξεκαρδιστικό. Στην πραγματικότητα, όμως, σκοπός αυτού του βίντεο, που γυρίστηκε για λογαριασμό της τηλεόρασης των Μαορί, είναι να προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών. Όπως περιγράφεται στα σχόλια του βίντεο, που έχει ανεβεί και στο youtube (/maoritelevision), πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη μακρινή αυτή χώρα, τα παιδιά των Μαορί να περιμένουν έξω απ' τ' αυτοκίνητο τους γονείς τους, οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε κάποιο σπίτι και καπνίζουν χόρτο. Δείτε το βίντεο, γελάστε και προβληματιστείτε:

8 τροφές που καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος


Η κακή αναπνοή είναι ένα από τα πλέον ισχυρά απωθητικά, ικανή να διαλύσει πολλές φορές ακόμη και την προοπτική ενός μεγάλου έρωτα. Το μυστικό δεν βρίσκεται πάντα σε κάποιο αποσμητικό στόματος, αλλά την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει η ίδια η φύση. Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά έως καταλυτικά, αρκεί να τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

17 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα: 17 Σεπτεμβρίου


Το πρώτο αεροπορικό δυστύχημα στον κόσμο, τα προμηνύματα ενός σημαντικού πολέμου, το διέξοδο από μια έντονη πολιτική κρίση και ο θάνατος ενός σημαντικού εκπροσώπου της ελληνικής μουσικής. Είναι γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου.

Γνωρίστε το Νόλιγουντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία στον κόσμο


Η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου, πίσω φυσικά από το ινδικό Μπόλιγουντ, είναι το - άγνωστο σ' όλον τον πλανήτη πλην Αφρικής - Νόλιγουντ. Κατ' άλλους υπολογισμούς, το Νόλιγουντ είναι η τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία, αλλά λίγη σημασία έχει. Θεωρείται κάτι σαν το Χόλιγουντ της Νιγηρίας, γι' αυτό και η ονομασία με την οποία έγινε γνωστό σ' όλην την Αφρική, όπως αντίστοιχα το Μπόλιγουντ είναι το Χόλιγουντ της Βομβάης. 

16 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοκτόνησε ο άνθρωπος που δεν μπορούσε να κολλήσει Aids

Πηγή: crohnstudio.com

Ο Στίβεν Κρον (Stephen Crohn) ήταν γνωστός ως "ο άνθρωπος που δεν μπορεί να κολλήσει AIDS", καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού του εμφάνιζαν μια απίστευτη ανθεκτικότητα στον ιό-μάστιγα, παρόλο που οι συγκεντρώσεις του HIV στο αίμα του ήταν "χιλιάδες φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι θα μπορούσε να μετρηθεί έξω από ένα δοκιμαστικό σωλήνα", σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όμως, ο Κρον, που είδε τον εραστή του να πεθαίνει από τον ιό προτού καν αυτός αποκτήσει όνομα, όπως και πολλούς φίλους του στη συνέχεια, δεν άντεξε αυτή τη γενετική "ασπίδα" του, την οποία εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο θα ζήλευαν, και τελικά έδωσε μόνος του τέλος στην ζωή του σε ηλικία 66 ετών.

Τι παίζει με τους παππούδες που ξαλαφρώνουν στα πάρκα;


Ένα από τα προβλήματα που συναντά κανείς στα πάρκα είναι τα ξεραμένα χόρτα, θύματα της ενόρμησης των σκυλιών να αφήνουν το "αποτύπωμα" τους απ' όπου περνούν. Και πώς ένα σκυλί δηλώνει "παρών", αφού δεν μπορεί να αφήσει γραπτό σημείωμα; Ουρώντας σ' όποιο δέντρο ή γωνία βρει πρόχειρα. Μερικά δε σκυλιά φροντίζουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο αισθητή την παρουσία της μαρκάροντας κάθε δέντρο που θα πέσει στην αντίληψή τους. Είναι θέμα του ιδιοκτήτη, που συνοδεύει το σκύλο στη βόλτα του, πώς θα περιορίσει αυτήν την κακή συνήθεια σε κάποια λογικά πλαίσια. Τι μπορεί να γίνει όμως με τους παππούδες εκείνους, τους όχι λίγους στον αριθμό, οι οποίοι θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό προ αμνημονεύτων δεκαετιών και φροντίζουν να κάνουν την τουαλέτα τους στα πάρκα; 

Σαν σήμερα: 16 Σεπτεμβρίου


Το δάγκωμα μιας μαϊμούς, που θα άλλαζε την ιστορία της χώρας, ο θάνατος μιας σπουδαίας Ελληνίδας και μια εκλογική αναμέτρηση, που άνοιξε το δρόμο για την επέλαση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, είναι μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν σαν σήμερα.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μείνουν για πάντα πενηντάρηδες!


Τη φράση "μένουμε πάντα παιδιά", που έλεγε το παλιό τραγουδάκι της δεκαετίας του 1960, αλλά και τη γενική παραδοχή των περισσότερων Ελλήνων ότι "τα καλύτερα χρόνια είναι τα φοιτητικά" φαίνεται ότι δεν τις συμμερίζονται οι Αμερικανοί. Σε μεγάλη διαδικτυακή έρευνα δείγματος 2.252 ενήλικων Αμερικανών όλων των ηλικιών, διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο αγαπημένη ηλικία των κατοίκων της άλλης μεριάς του Ατλαντικού είναι τα 50 ή κάπου εκεί γύρω.

15 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχαιοελληνικά αγάλματα ντυμένα σαν χίπστερ (φωτογραφίες)

Κάποιοι θα τον θεωρήσουν ασεβή, άλλοι πάλι θα υποκλιθούν στην καλλιτεχνική πρωτοπορία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ελάχιστοι θα μείνουν αδιάφοροι από την ιδέα του 28χρονου Γάλλου καλλιτέχνη Λεό Καγιάρ (Léo Caillard), ο οποίος έντυσε σαν σύγχρονους χίπστερ ορισμένα από τα σπουδαιότερα, αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Τα πιο περίεργα σκυλόσπιτα


Οι Ιάπωνες αγαπούν πολύ τους σκύλους. Μάλιστα, στην χώρα της Άπω Ανατολής πολλοί φιλόζωοι δημιουργούν διάφορες κατασκευές, ειδικά προορισμένες για τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου, ενώ στο Τόκιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκθεση σε κεντρική γκαλερί της πόλης (TOTO Gallery Ma) μεταξύ 25 Δεκεμβρίου και 21 Δεκεμβρίου 2013, όπου θα παρουσιαστούν τέτοια πρωτότυπα, χειροποίητα αρχιτεκτονήματα μόνο για σκύλους. Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε μια ιδέα ορισμένων από τα πιο περίεργα σκυλόσπιτα που έχετε δει ποτέ  (πηγή: rocketnews24.com):

Σαν σήμερα: 15 Σεπτεμβρίου


Δύο σημαντικοί Έλληνες έφυγαν σαν σήμερα από την ζωή, ενώ αξιοσημείωτες υπήρξαν και οι πολιτικές εξελίξεις στις 15 Σεπτεμβρίου 1916 και 1994.

Ήρθε η ώρα για τα πρώτα ποντίκια-αστυνομικούς


Ήρθε η ώρα για τους σκύλους αστυνομικούς να βγουν στην ανεργία; Τα ποντίκια απειλούν να πάρουν τη θέση τους, αν πετύχει το πείραμα της αστυνομία του Ρότερνταμ. Πέντε ποντικοί, στους οποίους δόθηκαν τα ονόματα πέντε διάσημων λογοτεχνικών ντεντέκτιβ (Πουαρό, Μάγκνουμ, Ντέρικ, Ντουπόν και Ντουπόντ), εκπαιδεύτηκαν για δύο χρόνια και σύντομα - μέσα στο 2014 - θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφαρμόζοντας στην πράξη αυτά που έμαθαν. 

Το πιο διάσημο φωτογραφημένο φάντασμα - Αλήθεια ή καλπάζουσα φαντασία;


Μια από τις διασημότερες φωτογραφίες που υποτίθεται ότι αποτυπώνουν κάποιο φάντασμα είναι και η παρακάτω, που τραβήχτηκε το Σεπτέμβριο του 1936 από δύο επαγγελματίες φωτογράφους, τον Captain Provand και την Indre Shira. Οι δυο τους ανέλαβαν να φωτογραφίσουν το εσωτερικό του Raynham Hall στο Νόρφολκ της Αγγλίας για λογαριασμό του περιοδικού Country Life, όπου και δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.