20 Απριλίου 2013

Χρόνια πολλά, Νουτέλα! Η ιστορία της κρέμας φουντουκιού, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας του Β' παγκοσμίου πολέμου


Είναι μια από τα δημοφιλέστερες αλοιφές ψωμιού. Όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στην ζωή μας μια φέτα ψωμί αλειμμένη με Νουτέλα, ενώ λίγοι μπορούν να ισχυριστούν - αλήθεια υπάρχει κανείς; - ότι δεν έπεσαν θύμα της αποπλανητικά γλυκιάς γεύσης της. Σήμερα, η Νουτέλα έχει γενέθλια, καθώς "γεννήθηκε" στις 20 Απριλίου 1964, όμως στην ουσία τότε έγινε το re-branding ενός ήδη δημοφιλούς ιταλικού spread, το οποίο είχε δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια με αφορμή... το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Το ποίημα του Μίμη Φωτόπουλου για τους άνεργους ηθοποιούς των "μπουλουκιών".


Ένας από τους πιο σπουδαίους και αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου υπήρξε ο Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος - σε λίγους είναι γνωστό - παράλληλα με την υποκριτική ασχολούνταν και με την ποίηση. Μάλιστα, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Μπουλούκια" είχε την ατυχία να κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου 1940, δηλαδή την ημέρα που ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος.

Το άρθρο "ευχαριστώ" της Αλίκης Βουγιουκλάκη στους θαυμαστές της το Νοέμβριο του 1960. Η αγάπη της για το θέατρο και γιατί παρομοίαζε τον κινηματογράφο με "τραπέζι ανατομίας" - Η πρώτη φορά που ένιωσε την αγάπη του κοινού - Η θερμή υποδοχή στην Κρήτη και η μαντινάδα που έγραψαν ειδικά για εκείνη


Το Νοέμβριο του 1960, όταν πλέον η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε καθιερωθεί ως η αγαπημένη του κοινού, η ηθοποιός θέλησε να εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη της μ' ένα άρθρο, που έγραψε η ίδια και το οποίο δημοσιεύτηκε στον Τύπο της εποχής. Σ' εκείνο το άρθρο-ανοιχτή επιστολή, η Αλίκη εξηγούσε στους θαυμαστές της τις διαφορές ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο και γιατί αγαπούσε το πρώτο περισσότερο, τους μυούσε στα μυστικά των γυρισμάτων, ενώ θυμόταν τα συναισθήματα που είχε πριν την πρώτη θεατρική της εμφάνιση, αλλά και πότε ένιωσε για πρώτη φόρα  την αγάπη του κοινού σ' ένα ταξίδι της στην Κρήτη. Και φυσικά, δεν παρέλειπε ένα "ευχαριστώ" στον κόσμο που τη λάτρευε - και κυρίως στα παιδιά - υποσχόμενη να μην προδώσει ποτέ την αγάπη εκείνη.

Σαν σήμερα: 20 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 20 Απριλίου 2013.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 21 - 27 Απριλίου 2013


Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα στην κορυφή για τους Πινκ και Νέιτ Ρούες, που ψάχνουν μια "εξήγηση" για το τέλος μιας σχέσης. Σταθερά στις πρώτες θέσεις παραμένουν οι Μάκλμορ και Ράιαν Λούις, Ριάνα, Μπρούνο Μαρς και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ενώ στο τοπ10 εδραιώνεται και το δυνατό comeback της Κριστίνα Αγκιλέρα με το τραγούδι "Feel This Moment", που φιλοδοξεί να γίνει το χιτ του καλοκαιριού που έρχεται. 

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 21 - 27 Απριλίου 2013.


Η Μάργκαρετ Θάτσερ πέθανε και οι Βρετανοί το πανηγύρισαν ακούγοντας τραγουδώντας "Ding Dong! The Witch is Dead". Το περίεργο δεν είναι που το πανηγύρισαν, όσο που προτίμησαν ένα τραγουδάκι από την ταινία "Ο Μάγος του Οζ" του 1939, αντί κάποιο από τα ουκ ολίγα τραγούδια κατά της Θάτσερ, που γράφτηκαν όσο εκείνη ήταν στην ζωή. Κατά τ' άλλα, στο γαλλικό και στο γερμανικό τσαρτ τα πράγματα δείχνουν σταθεροποιημένα με μικρές μόνο μεταβολές.

Σπάνιες φωτογραφίες και αναλυτικές πληροφορίες για 5 χαμένες ελληνικές ταινίες του 1930.

Όταν σήμερα αναφερόμαστε στην εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελούσε μια μικρή, εγχώρια βιομηχανία, το μυαλό μας πάει στη δεκαετία του '60 (μέχρι τα μέσα του '70), όταν ο αριθμός των ταινιών που γυρίζονταν και προβάλλονταν κάθε χρόνο προσέγγιζε ή και ξεπερνούσε τις 100. Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, μια πρώτη περίοδος άνθησης του ελληνικού κινηματογράφου - τηρουμένων βεβαίως και των αναλογιών -  υπήρχε γύρω στο 1930 με πρωτοπόρο την "Νταγκ Φιλμ" των αδελφών Γαζιάδου, "που υπήρξεν η βασική δημιουργός της νεαράς ελληνικής κινηματογραφίας", όπως παρατηρούσε η εφημερίδα "Έθνος" στις 29.03.1930, βοηθώντας να δημιουργηθούν σιγά σιγά και "διάφορες άλλες ποικιλώνυμες "Φιλμ" που κατασκευάζουν διαρκώς και παρουσιάζουν ελληνικές ταινίες". Στο ίδιο δημοσίευμα διαβάζουμε αναλυτικότατες πληροφορίες και βλέπουμε φωτογραφίες από τα γυρίσματα πέντε ταινιών, που ήταν έτοιμες να βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

19 Απριλίου 2013

Όταν ο Σούπερμαν ήταν κακός και ήθελε να καταστρέψει τον κόσμο.

Το πρώτο τεύχος του Σούπερμαν, όπως τον ξέρουμε σήμερα, στις 18 Απριλίου 1938.

Επισήμως, ο Σούπερμαν "γεννήθηκε" στις 18 Απριλίου 1938, όταν κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το πρώτο κόμικ άλμπουμ Action Comics, αν και στο εξώφυλλο φαίνεται ως "τεύχος Ιουνίου". Είναι πνευματικό παιδί των Τζέρι Σίγκελ και Τζον Σούστερ, οι οποίοι τον συνέλαβαν με τη φαντασία τους και αποτύπωσαν τις περιπέτειες του σε σκίτσα, οι δε ιστορίες τους έγιναν δημοφιλείς από την πρώτη στιγμή.

Τα 50 τηλεοπτικά προγράμματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών του τηλεοπτικού Φεστιβάλ των Καννών (MIPTV), η ελβετική εταιρία The Wit, που ασχολείται με την προώθηση τηλεοπτικών και ψηφιακών προγραμμάτων, ανακοίνωσε μια λίστα με τα 50 τηλεοπτικά προγράμματα που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια επιλέγοντας ένα πρόγραμμα για κάθε χρονιά. Η λίστα είναι πραγματικά "παγκόσμια" περιλαμβάνοντας σίριαλ, κινούμενα σχέδια, τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι κλπ. από διάφορες χώρες του πλανήτη, όπως Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Γαλλία, Τουρκία, Αυστραλία, Μ. Βρετανία και, φυσικά, ΗΠΑ.

Σαν σήμερα: 19 Απριλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013.

18 Απριλίου 2013

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 21 - 27 Απριλίου 2013


Μια μπαλάντα στη θέση μιας...άλλης μπαλάντας στην κορυφή του αμερικανικού τσαρτ και πιο συγκεκριμένα, ως το δημοφιλέστερο τραγούδι της εβδομάδας στις ΗΠΑ αναδείχτηκε το "Just Give Me A Reason" που τραγουδάει η Πινκ με τον Νέιτ Ρούες, τον τραγουδιστή του συγκροτήματος fun - τους θυμάστε από το περσινό "We Are Young". Στη δεύτερη θέση παρέμεινε το "Thrift Shop", ενώ στην τρίτη θέση έπεσε από την κορυφή ο Μπρούνο Μαρς αναπολώντας έναν περασμένο έρωτα. Εν τω μεταξύ, κατάφερε μεν να μπει στο τοπ20 το νέο, πολυδιαφημισμένο τραγούδι του Νοτιοκορεάτη Psy με τίτλο "Gentleman", όμως πολύ αμφιβάλλουμε αν θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα.

Πώς οι Ισλανδοί είναι σίγουροι ότι δεν θα φιλήσουν στο στόμα την άγνωστη ξαδέρφη τους;


Ένα από τα μειονεκτήματα του να ζεις σε μια λιλιπούτεια χώρα - από πλευράς πληθυσμού - όπως η Ισλανδία των 320.000 κατοίκων, είναι ο κίνδυνος του να φασωθείς με κάποιο/-α συγγενή σου. Μην το γελάτε και μην το θεωρήσετε υπερβολικό το σχόλιο αυτό. Το πρόβλημα το ξέρουν πρώτοι και καλύτεροι οι ίδιοι οι Ισλανδοί, που επινόησαν άλλωστε μια ειδική εφαρμογή (app) για τα "έξυπνα" τηλέφωνα ή τα τάμπλετ τους, η οποία και θα τους ενημερώνει αν το κορίτσι ή το αγόρι, που φιλάει κάποιος, είναι στην πραγματικότητα συγγενής.

Γιατί ο Σάκης Ρουβάς δεν θα μπορούσε να πάει ποτέ στη Σαουδική Αραβία;


Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα γνωστή τόσο για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, όσο και για τα αυστηρά ήθη, που έχουν θέσει τις γυναίκες στο απόλυτο περιθώριο της κοινωνικής ζωής με ελάχιστα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται ούτε καν το δικαίωμα οδήγησης! Απ' ό,τι φαίνεται, όμως, οι αρχές της χώρας αυτής δεν έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μόνο τις γυναίκες, αλλά και ορισμένους άνδρες, όσους είναι "υπερβολικά ωραίοι".

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην Αμερική


Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του σε αμερικανικό έδαφος φέρεται ένας Δωρόθεος Τεοντόρο (ή Δον Τεοντόρο), ο οποίος ήταν μέλος ισπανικής αποστολής στη νέα ήπειρο με επικεφαλής τον Πανφίλο ντε Ναρβάεθ, το έτος 1527. Από τα 600 μέλη της αποστολής επέζησαν μόνο οι τέσσερις - όλοι οι υπόλοιποι πέθαναν εξ αιτίας είτε των κακουχιών που υπέστησαν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της έλλειψης φαγητού είτε των επιθέσεων που δέχτηκαν από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. 

Τραγικές συμπτώσεις: Η καταστρεπτική έκρηξη που προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων στο Τέξας τον Απρίλη του 1947


Η έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της 17ης Απριλίου σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουάκο του Τέξας, ξύπνησε σε πολλούς ηλικιωμένους κατοίκους της αμερικανικής πολιτείας μνήμες από μια εξίσου συντριπτική - αν όχι μεγαλύτερη - καταστροφή, που είχε προκαλέσει σοκ και δέος τέτοιες ακριβώς μέρες, τον Απρίλιο του 1947. Μάλιστα, η θλιβερή επέτειος του "χειρότερου βιομηχανικού δυστυχήματος" στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν μόλις την προηγούμενη μέρα της έκρηξης στο Γουάκο.

Σαν σήμερα: 18 Απριλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013. Ακούμε για εκρήξεις τρομοκρατικές, εκρήξεις σε εργοστάσια, εκρήξεις ρατσιστικού μίσους.... Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε πρωτοβουλία για καμιά "έκρηξη" αγάπης και προσφοράς στο συνάνθρωπο;

17 Απριλίου 2013

Έρευνα: Οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διδασκαλίας από το μολύβι και το χαρτί;


Χαρτί και μολύβι τέλος; Μήπως τα ελληνικά σχολεία θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο ενός τεχνολογικού άλματος και να περιλάβουν στο ημερήσιο πρόγραμμα τα τάμπλετ; Έρευνα Σουηδών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Örebro κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά 7 ετών που διδάσκονται τα μαθήματα τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους συνομηλίκους τους, που ακολουθούν πιο παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας με βιβλία, τετράδια και μολύβια.

Η πιο αντιπαθητική σταρ των Αμερικανών είναι η....


Το αμερικανικό περιοδικό Star δεν ενδιαφερόταν να ψάξει ούτε τους πιο ωραίους, ούτε τους πιο αγαπημένους σταρ των αναγνωστών του. Τέτοια γκάλοπ γίνονται πολλά και πλέον δεν έχουν ενδιαφέρον. Έτσι, λοιπόν, ζήτησε από τους αναγνώστες του να ονοματίσουν τον ή την σελέμπριτι που μισούν περισσότερο και η ετυμηγορία του κοινού ανέδειξε ότι πιο μισητή σταρ την ηθοποιό Γκουίνεθ Πάλτροου. 

Εκεί όπου δημιουργούσαν οι "μεγάλοι" - Φωτογραφίες των γραφείων τους


Τι μπορεί να μας "πει" το γραφείο ενός συγγραφέα για την ποιότητα του έργου του; Ποιος ήταν ο χώρος που ενέπνεε τον Τζον Λένον να γράφει τα τραγούδια του; Πού ζωγράφιζε ο Πικάσο και, τελικά, σε ποιον ανήκε το χαοτικό γραφείο της πάνω φωτογραφίας; Αν το γραφείο σας, ο χώρος που δουλεύετε μέσα στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικός για εσάς, πάρτε μια ιδέα από τα γραφεία διάσημων προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης (συγγραφείς, ζωγράφοι, τραγουδιστές) και όχι μόνο.

Είναι ένας όμορφος κόσμος τελικά! Εντυπωσιακές φωτογραφίες, που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα

Πόσο ασύλληπτα μαγευτικός είναι ο κόσμος που μας περιβάλλει; Αρκεί να βγούμε από το γκρίζο, μουντό χρώμα της πόλης και θα δούμε θαυμάσια τοπία, εντυπωσιακές εικόνες που θα μας αφήσουν άφωνους. Κι επειδή μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, όπως λέει μια κινέζικη παροιμία, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες. Τα καταπληκτικά μέρη δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, πολύ θα ήθελα να τα δω από κοντά, αλλά ευτυχώς που υπάρχει και το ίντερνετ. 

Η πρώτη ομιλία του Μακάριου στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1957, μετά το τέλος της εξορίας του στις Σεϊχέλες


Στις 9 Μαρτίου 1956, ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Μακάριος Γ΄, συνελήφθη από τις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις στην Κύπρο και εξορίστηκε μαζί με τους συνεργάτες του στις Σεϊχέλες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια τερματισμού του ένοπλου αγώνα στο νησί με αίτημα την παραχώρηση αυτοδιάθεσης και εν τέλει την ένωση με την Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά, καθώς η εξορία του Μακάριου δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι Βρετανοί αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο το Μακάριο και τους συν αυτώ, υπό τον όρο ότι δεν θα επέστρεφε στην Κύπρο. Αυτό, τελικά, θα συνέβαινε την 1η Μαρτίου 1959, όταν το Κυπριακό ζήτημα θα λυνόταν - ή αυτή ήταν έστω η πεποίθηση που επικρατούσε - μετά την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης. 

Σαν σήμερα: 17 Απριλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013. Κάποιος να ενημερώσει και τις αέριες μάζες....

Η πρώτη κούκλα για παιδιά με σύνδρομο Ντάουν


Η 13χρονη Χάνα Φέντα πάσχει από σύνδρομο Ντάουν. Όμως δεν είναι αυτό η είδηση. Πριν τέσσερα χρόνια, η Χάνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε μία κούκλα στις προθήκες των μαγαζιών που να της έμοιαζε. Όλες έμοιαζαν στα αδέρφια της, αλλά καμία κούκλα δεν είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η μητέρα της, Κόνι, έψαξε στο ίντερνετ μήπως υπάρχει κάποια ειδική σειρά από κούκλες για παιδιά με σύνδρομο Ντάουν, αλλά επίσης δεν βρήκε τίποτα. Έτσι, η Κόνι σκέφτηκε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να φτιάξει η ίδια μια κούκλα για τη μικρή Χάνα. 

16 Απριλίου 2013

Όταν η παραίτηση από τη δουλειά γίνεται πολύ γλυκιά υπόθεση!


Μερικές φορές, η παραίτηση από τη δουλειά δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από εντάσεις, θυμούς και νεύρα, αλλά μπορεί να γίνει τόσο γλυκιά όσο ένα... κέικ. Αυτό σκέφτηκε ο 31χρονος Κρις Χολμς, που εργαζόταν επί σειρά ετών στο αεροδρόμιο του Στάντστεντ, όμως αποφάσισε να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό ξεκινώντας μια δεύτερη καριέρα ως ζαχαροπλάστης.

Οι άγνωστες ιστορίες των ανθρώπων που δραπέτευσαν στο ανατολικό Βερολίνο την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου


Την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, στο διηρημένο από το τείχος Βερολίνο, πολλοί ήταν οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς που επιχείρησαν ή και κατάφεραν να αποδράσουν στη Δύση. Όμως υπήρχαν και σαφέστατα λιγότερες περιπτώσεις ανθρώπων που ήθελαν το ακριβώς αντίθετο: στρατιώτες του ΝΑΤΟ που λιποτάκτησαν περνώντας στην ανατολική πλευρά του τείχους είτε για ιδεολογικούς λόγους είτε απλά για να παντρευτούν τη γυναίκα των ονείρων τους. Για ορισμένους, η ελευθερία ή η ευτυχία βρισκόταν στο ανατολικό Βερολίνο.

Η γυμνή φωτογράφιση της πολιτικού, που παραιτήθηκε λόγω ροζ βίντεο


Ποια θα ήταν η καλύτερη αντίδραση για μια γυναίκα πολιτικό, που διασύρθηκε δημόσια με τη διαρροή ροζ βίντεο στο ίντερνετ; Να κάνει γυμνή φωτογράφηση - ή τουλάχιστον αυτό σκέφθηκε η 42χρονη Olvido Hormigos, πρώην δημοτική σύμβουλος της μικρής πόλης Los Yébenes, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας.

Σαν σήμερα: 16 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 16 Απριλίου 2013.

15 μύθοι και αλήθειες για τους Ελβετούς!


Ο Πολ Μπίλτον μπορεί να είναι βρετανικής καταγωγής, όμως είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με την Ελβετία, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ένιωσε την ανάγκη να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο "The Xenophobe's Guide to the Swiss", με το οποίο επιχειρεί την κατάρριψη ή επιβεβαίωση διαφόρων στερεοτύπων που επικρατούν για τους Ελβετούς. Σε μερικές από τις παρατηρήσεις του συγγραφέα δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε, όμως σε κάποιες απόψεις του υποκειμενικού χαρακτήρα, μάλλον εκείνος είναι ο προκατειλημμένος. Για να δούμε, λοιπόν, πως είναι - ή δεν είναι - οι Ελβετοί, σύμφωνα με τον Πολ Μπίλτον.

15 Απριλίου 2013

Γιατί ένα ποτήρι μπύρας δεν είναι ποτέ αρκετό;


Ακόμη και μια γουλιά μπύρας αρκεί για να μας εθίσει ώστε να θέλουμε να πιούμε κι άλλο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neuropsychopharmacology. Αιτία του εθισμού φέρονται να είναι τα αρώματα του αλκοόλ, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, που είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης.

Πώς θα γίνει το αυτοκίνητο σας, αν συγκρουστεί με ελέφαντα! (φωτογραφία)


Με ύψους που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3.9 μέτρα και βάρος 7.5 τόνους, οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να τύχει στο αυτοκίνητο σας, αλλά και σε σας αν έχετε την ατυχία να βρίσκεστε μέσα σ' αυτό την ώρα της σύγκρουσης. Την ατυχία αυτή είχε ένα ζευγάρι Κινέζων που επισκέπτονταν το Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ της Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας, όταν την ώρα που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο τους, ένας ελέφαντας του πάρκου - για άγνωστους λόγους - έγινε επιθετικός και κινήθηκε εναντίον του οχήματος, το οποίο αναποδογύρισε τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό. Όσο για το αυτοκίνητο, μετά το ατύχημα ήταν έτσι:

7 από τα πιο περίεργα μουσεία του κόσμου

Συνήθως, τα ταξίδια στο εξωτερικό τα συνδυάζουμε με επίσκεψη σε κάποιο μουσείο, να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αποκομίσαμε και κάτι χρήσιμο, εκτός από τα καινούρια ρούχα με τα οποία θα γεμίσουμε τις βαλίτσες μας φεύγοντας. Αν πάλι θεωρείται τα μουσεία βαρετά, τα παρακάτω ίσως και να σας κάνουν ν' αλλάξετε γνώμη ή αντιθέτως να μεγαλώσουν την όποια απέχθεια σας για αυτά. 

Ένα απίστευτο μουσείο που μας ταξιδεύει στον κόσμο του φανταστικού (φωτογραφίες)


Ένα πραγματικά απίστευτο μουσείο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στη Σαγκάη στα τέλη Απριλίου και μάλιστα το δηλώνει και τ' όνομα του, καθώς ονομάζεται "Believe It Or Not Museum". Οπτικές ψευδαισθήσεις και εντυπωσιακά αντικείμενα υπόσχονται στους επισκέπτες ένα ταξίδι στο χώρο του φανταστικού και του απίθανου, που όμως είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί. Δείτε ορισμένες εντυπωσιακές φωτογραφίες του νέου μουσείου, που έχει δημοσιεύσει το πρακτορείο Xinhua. 

Σαν σήμερα: 15 Απριλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013.

Η ταινία του Χόλιγουντ με τον Κάρι Γκραντ που άντλησε την έμπνευση της από τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής.


Φαινομενικά ήταν μια ακόμη ρομαντική κωμωδία της "χρυσής εποχής" του Χόλιγουντ, που συνέπιπτε με την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, καθώς η ταινία προβλήθηκε στους αμερικανικούς κινηματογράφους το 1943.. Ωστόσο, πέρα από τη βασική ιστορία του σεναρίου, μέρος της έμπνευσης αποτέλεσαν οι θηριωδίες των Γερμανών στην κατεχόμενη από τα ναζιστικά στρατεύματα Ελλάδα.

14 Απριλίου 2013

Αυτό είναι το τραγούδι της Κατερίνας Στανίση που διασκευάστηκε για γνωστή διαφήμιση


Δεν είμαι και πολύ εξοικειωμένος με τη δισκογραφία της Κατερίνας Στανίση, αλλά οι γνώσεις μου περιορίζονται σε καναδυο-τρία τραγούδια-"ύμνους", όπως τα "Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε", "Μυστικέ μου έρωτα", "Να σου κάνω μια ερώτηση" - ίσως και κανένα άλλο, του οποίου τον τίτλο δεν έχω πρόχειρο στη μνήμη μου. Έτσι, την πρώτη φορά που άκουσα το διαφημιστικό της γνωστής εταιρείας Jumbo, νόμιζα ότι ήταν απλά ένα διαφημιστικό τζιγκλάκι. 

Το τελευταίο τραγούδι που έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού


Θρυλική έχει μείνει η ορχήστρα του Τιτανικού, τα μέλη της οποίας δεν έχασαν το θάρρος τους μπροστά στο αναπόφευκτο τέλος και συνέχισαν να παίζουν μουσική, ένα ύστατο ρέκβιεμ. Οι μαρτυρίες των περισσοτέρων επιβατών που σώθηκαν έλεγαν ότι η ορχήστρα έπαιζε το θρησκευτικό ύμνο "Nearer my God to Thee", που σίγουρα άρμοζε στην περίσταση. Αν και υπάρχουν μαρτυρίες - λιγότερες - για ένα βαλς της εποχής με τον τίτλο "Songe d'Automne" και με την επιφύλαξη ότι οι διασωθέντες δεν θα ήταν δυνατό να ακούσουν τι πραγματικά έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού την απολύτως τελευταία στιγμή πριν τη βύθιση του πλοίου, το "Nearer my God to Thee" θεωρείται ως το πραγματικά τελευταίο τραγούδι του θρυλικού υπερωκεανίου εκείνη την τραγική βραδιά.

Οι τελευταίες στιγμές του Τιτανικού - Η μαρτυρία μιας επιβάτιδας του πλοίου, που παρέσυρε στο βυθό του Ατλαντικού 1500 ανθρώπους

Η λαίδη Νταφ-Γκόρντον και ο σύζυγος της, σερ Κόσμο, δύο από τους επιβάτες του Τιτανικού.
Πηγή: encyclopedia-titanica.org

Μεταξύ των πολλών διάσημων επιβατών του Τιτανικού ήταν και η λαίδη Λούσι Κριστίνα Νταφ-Γκόρντον, η πρώτη Βρετανίδα σχεδιάστρια ρούχων που είχε αποκτήσει διεθνή φήμη. Ήταν μεταξύ των τυχερών επιβατών του πλοίου, που κατάφεραν να σωθούν. Στα απομνημονεύματα της ("Discretions and Indiscretions", 1932), η Νταφ-Γκόρντον δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στις τραγικές εκείνες στιγμές ξεκινώντας από το ανεξήγητο, άσχημο προαίσθημα που είχε ήδη πριν το ταξίδι, την απροθυμία της να ταξιδέψει με τον Τιτανικό, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές, όταν έβλεπε το πλοίο να ορθώνεται σαν γιγάντιος πύργος πάνω από τα σκοτεινά νερά του Ατλαντικού ωκεανού και εν τέλει να βυθίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, παρασύροντας 1512 ανθρώπους (επιβάτες και πλήρωμα) στα βάθη της θάλασσας. Αυτή είναι η μαρτυρία της.

Σαν σήμερα: 14 Απριλίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 14 Απριλίου 2013.

Βουγιουκλάκη ή Καρέζη; Τι είχαν ψηφίσει οι Αθηναίοι σε γκάλοπ τον Ιούνιο του 1962


Η Τζένη Καρέζη και η Αλίκη Βουγιουκλάκη θεωρούνται μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου. Ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατο τους, διχάζουν το κοινό ως προς το ποια ήταν καλύτερη ηθοποιός. Πολύ περισσότερο το δίχαζαν όσο ζούσαν και κυρίως τη δεκαετία του '60 (μέχρι τα μέσα του '70), όταν ο ελληνικός κινηματογράφος βρισκόταν στις δόξες τους. Τι, όμως, πίστευαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή για τις δύο αγαπημένες ηθοποιούς;