27 Φεβρουαρίου 2015

Η πιο τρυφερή ιστορία αγάπης: Ύστερα από 68 χρόνια γάμου πέθαναν μαζί, πιασμένοι χέρι-χέρι


Ο Φλόιντ Χάρτγουιγκ και η Βάιολετ γνωρίζονταν από μικρά παιδιά. Μεγάλωσαν σε μια μικρή αγροτική κοινότητα της Καλιφόρνια, το Ίστον. Ήταν φίλοι για πολλά χρόνια, όμως οι δρόμοι τους φάνηκε να παίρνουν άλλες κατευθύνσεις, όταν ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και ο Φλόιντ κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό. Όμως ο θεός Έρωτας δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και έριξε το βέλος του σημαδεύοντας τις καρδιές τους κατά τη διάρκεια ενός χορού, όταν ο Φλόιντ βρέθηκε με άδεια στη γενέτειρά του. 

26 Φεβρουαρίου 2015

Ο ελληνικός τελικός για τη Γιουροβίζιον του 1991. Ποια τραγούδια συναγωνίστηκαν την "Άνοιξη" της Σοφίας Βόσου και του Ανδρέα Μικρούτσικου;

Εντελώς τυχαία, τις τελευταίες μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα χαρτί με σημειώσεις της αδερφής μου από έναν ξεχασμένο ελληνικό τελικό για την επιλογή του τραγουδιού, που θα εκπροσωπούσε την ΕΡΤ στη Γιουροβίζιον του 1991. Να θυμίσω ότι εκείνη τη χρονιά ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία (ημ/νία διεξαγωγής 4 Μαΐου) και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Σοφία Βόσσου και το τραγούδι "Άνοιξη" σε στίχους και μουσική του Ανδρέα Μικρούτσικου. Ποια τραγούδια, όμως, έπρεπε προηγουμένως να νικήσουν, ώστε Μικρούτσικος και Βόσσου να ταξιδέψουν μέχρι τη Ρώμη;

Γιουροβίζιον 2015: 5 συνταγές μάχονται για την πρώτη θέση στον ελληνικό τελικό [Σχόλια]


Τα 5 τραγούδια. που είναι υποψήφια να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα διεξαχθεί στην Αυστρία (για όσους δεν γνωρίζουν), έχουν το καλό ότι δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Έχουν όμως και το κακό ότι πατούν σε κλασικές συνταγές και αναμασούν χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ, χωρίς να τολμούν κάτι αυθεντικό. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας ενός τραγουδιού, να μη μιμείται, αλλά να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Κατά τ' άλλα, οι βαθμολογίες μου επί των 5 τραγουδιών είναι ίσως αυστηρές, ενώ θεωρώ ότι υπάρχει ένα κομμάτι που ξεχωρίζει συγκριτικά με τα συνυποψήφιά του - αν και αυτό μένει ν' αποδειχτεί στον τελικό της 4ης Μαρτίου. 

Ένα μήνα μετά τις εκλογές... πού γέρνει η ζυγαριά για τη νέα κυβέρνηση; Συν ή πλην;

Δεν είναι εύκολο να κρίνεις μια κυβέρνηση μέσα σ' ένα μήνα από την εκλογή της. Αρκεί ν' αναλογιστεί κανείς ότι οι δυο πρώτες εβδομάδες είναι εκ του Συντάγματος "νεκρές", υπό την έννοια ότι δεν έχει καν δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Και βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε η εκκρεμότητα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και βέβαια οι ανεξάντλητες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη για την πορεία και την τύχη του ελληνικού προγράμματος.(το αποκαλούμενο και "μνημόνιο"). Από την άλλη, αυτές ακριβώς οι έντονες και εντατικές διαπραγματεύσεις συμπύκνωσαν έναν τεράστιο - υπό ομαλές συνθήκες - πολιτικό χρόνο σε τρεις μόνο εβδομάδες, κάτι που λειτουργεί ως αντίβαρο στην όποια - δικαιολογημένη - έλλειψη νομοθετικών πρωτοβουλιών της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορεί κανείς να τολμήσει τη διατύπωση κάποιων πρώτων σκέψεων για τις 30 πρώτες μέρες της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα.

24 Φεβρουαρίου 2015

Selfie.... στο διάστημα!

Ο αστροναύτης Μπάρι Γουίλμορ συμμετείχε σ' ένα διαστημικό περίπατο έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε υψόμετρο 220 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της γης. Είναι μια σπάνια εμπειρία, αναμφίβολα γοητευτική για όποιον τη ζει, την οποία ο Γουίλμορ θέλησε να κρατήσει με μια φωτογραφία. Τράβηξε, λοιπόν, μια selfie. Δεν είναι η πρώτη διαστημική selfie - είχε προηγηθεί ο Στίβεν Σουάνσον τον Απρίλιο του 2014 - όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η φωτογραφία είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Και δεν είναι μόνο το γαλανόλευκο φόντο (ωκεανός και σύννεφα) του πλανήτη Γη, που εντυπωσιάζει, αλλά και η ανεστραμμένη αντανάκλαση του συναδέλφου του, με τον οποίο έκαναν τον προγραμματισμένο διαστημικό περίπατο, στο κράνος του Γουίλμορ. Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA και είναι υπέροχη!

Πώς ξεκίνησε η εξάπλωση του AIDS πολύ πριν τον εντοπισμό του ιού από τους επιστήμονες


Την αλήθεια πίσω από την εμφάνιση και κυρίως την εξάπλωση του ιού HIV επιχειρεί ο συγγραφέας Ντέιβιντ Κουάμεν στο βιβλίο του "The Chimp and the River: How AIDS Emerged from an African Rain Forest" ("Ο χιμπατζής και το ποτάμι: Πώς το AIDS αναδύθηκε από ένα αφρικανικό, τροπικό δάσος") των εκδόσεων W.W. Norton, που είναι διαθέσιμο και από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Το βιβλίο είναι προϊόν έρευνας και φιλοδοξεί ν' αναδείξει την ιστορική αλήθεια, πέρα από τα όποια μεμονωμένα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.

22 Φεβρουαρίου 2015

Ποια είναι η πιο αισιόδοξη γλώσσα;


Σύμφωνα με μια ισπανική παροιμία, "η ισπανική είναι η γλώσσα των ερωτευμένων, η ιταλική των τραγουδιστών, η γαλλική των διπλωματών, η γερμανική των αλόγων και η ελληνική της αρμονίας". Ποια είναι, όμως η πιο χαρούμενη; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το The MITRE Coroporation, βασιζόμενοι στην επονομαζόμενη και ως "υπόθεση της Πολυάνας".