7 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 7 Δεκεμβρίου...

Οι τοπικές, ελληνικές ενδυμασίες με γελοιογραφική διάθεση (εικόνες)


Ένα υπέροχο γελοιογραφικό σκίτσο των κατά τόπους διαφορετικών παραδοσιακών ενδυμασιών φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο του 1913 (23.06.1913) στην εικονογραφημένη εφημερίδα "Ελλάς", που εκδιδόταν δυο φορές την εβδομάδα. Κι επειδή ο σκοπός ήταν σατιρικός, ο σκιτσογράφος Μιχ. Παπ. δεν περιορίστηκε ν' απεικονίσει τις διαφορές των ρούχων, αλλά τόνισε και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους κατοίκους της κάθε περιοχής. Έτσι, βλέπουμε τον "χωριάτη" Μαρουσιώτη με τις κανάτες, τον "σνομπ", λεπτοκαμωμένο Μενιδιάτη κλπ.

Ένας φαλλοκρατικός δεκάλογος της "ιδανικής συζύγου" των αρχών του 20ου αιώνα

Πριν εκατό χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα, η θέση των γυναικών ήταν πολύ διαφορετική απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι άνδρες πίστευαν ότι οι μόνες υποχρεώσεις των συζύγων τους ήταν ν' ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, με την οικογένεια και φυσικά να υποτάσσονται πλήρως στις εντολές που τις έδιναν οι ίδιοι. 

6 Δεκεμβρίου 2013

Ο καλύτερος ύμνος για το σκύλο και την ανιδιοτελή αγάπη που έχει στον ιδιοκτήτη του


Το 1855, ο Τζορτζ Γκράχαμ Βεστ (1830-1904), που τα τελευταία χρόνια της ζωής του θα διακρινόταν ως ρήτορας στην αμερικανική Γερουσία, είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει στο δικαστήριο μιας μικρής πόλης του Μιζούρι, απ' όπου καταγόταν κι ο ίδιος, έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε υποβάλλει μήνυση κατά ενός συμπολίτη του, επειδή εκείνος είχε σκοτώσει το σκύλο του. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Βεστ δεν υπέβαλε καμία ερώτηση. Στο τέλος, όταν έπρεπε να παρουσιάσει στους ενόρκους τη θέση του, ο νεαρός δικηγόρος εκφώνησε μια σύντομη ομιλία που συγκίνησε τους ενόρκους και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο θαυμαστούς ύμνους που έχουν ειπωθεί για τους σκύλους και το μοναδικό δέσιμο που έχουν με τ' αφεντικά τους. Φυσικά, ο Βεστ κέρδισε τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η ομιλία του Νέλσον Μαντέλα, όταν ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής: "Ήρθε η ώρα να γεφυρώσουμε τα χάσματα που μας χωρίζουν"


Στις 10 Μαΐου 1994, ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής , δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου, οι πρώτες πραγματικά ελεύθερες, πολυφυλετικές εκλογές στη χώρα αυτή, που επί δεκαετίας ήταν συνώνυμο της ρατσιστικής πολιτικής του Απαρτχάιντ. Η ομιλία δόθηκε στην πρωτεύουσα Πρετόρια λίγο μετά τις 13.30΄ μπροστά σε πλήθος Νοτιοαφρικανών, αλλά και ξένων προσκεκλημένων, που πανηγύριζαν για την ορκωμοσία του πρώτου μαύρου πρόεδρου της Νοτίου Αφρικής.

5 Δεκεμβρίου 2013

5 τραγούδια για το Δεκέμβρη


Τα περισσότερα Δεκεμβριάτικα τραγούδια μιλούν - άμεσα ή έμμεσα - για τα Χριστούγεννα και την περίοδο των γιορτών, άλλες φορές με πιο ανάλαφρη κι άλλες φορές με περισσότερο εσωστρεφή διάθεση. Κακά τα ψέματα, με δύο πράγματα έχουμε συνδεδεμένο τον τελευταίο μήνα του χρόνου: με τις γιορτές και με το χιόνι. Δεν λείπουν όμως και οι εξαιρέσεις του κανόνα, που συνδυάζουν το Δεκέμβριο με τη γέννηση ενός έρωτα.

Ό,τι ακούσαμε το 2013 στα ραδιόφωνα σε 5΄40΄΄ (ξένη ποπ)


Ο Ντάνιελ Κιμ είναι ένας τύπος που ασχολείται με τη μουσική και εκτός αυτού κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανεβάζει από ένα mashup βίντεο με τα μεγαλύτερα ποπ-ντανς μουσικά χιτ της χρονιάς που φεύγει. Το ωραίο με τα βίντεο του Κιμ είναι ότι έχουν συγκριτικά μικρότερη διάρκεια από αντίστοιχες προσπάθειες άλλων youtubers, χωρίς όμως να αισθανόμαστε ότι έχει μείνει κάτι απ' έξω - ok, ο χρόνος που αφιερώνει στο μέτριο "Applause" της Λέιντι Γκάγκα είναι υπερβολικός, αλλά συγχωρείται κι ένα κόλλημα. Επίσης, πολύ καλό είναι το μοντάζ των βιντεοκλίπ, όπως και η μετάβαση από το ένα τραγούδι στο άλλο, για το οποίο βέβαια βοηθάει και η ομοιότητα πολλών τραγουδιών. Είστε έτοιμοι να θυμηθείτε 68 από τις μεγαλύτερες ξένες, ποπ μουσικές επιτυχίες του 2013;

Ποιες γυναίκες είναι οι πιο πολυσυζητημένες στο ίντερνετ;

Πόσο συζητιέται το όνομα της "βασίλισσας της ποπ" στο ίντερνετ;

Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του ίντερνετ, ένας τρόπος για να υπολογίσει κανείς τη δημοτικότητα των δημοσίων προσώπων είναι τσεκάροντας τα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης: σε πόσες ιστοσελίδες υπάρχουν πληροφορίες γι' αυτούς και πόσο συζητιούνται τα ονόματά τους γενικότερα - ανεξάρτητα από τον αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν πληροφορίες για εκείνους.

4 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ στις 4 Δεκεμβρίου...


Γιατί ο Κάνιε Γουέστ είναι το μεγαλύτερο ψώνιο του πλανήτη


Τον καθόλου κολακευτικό τίτλο του πλέον εγωκεντρικού σελέμπριτι διεκδικεί ο Αμερικανός τραγουδιστής Κάνιε Γουέστ. Ο τραγουδιστής, που στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστός ως ο σύντροφος της Κιμ Καρντάσιαν, θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου και πολλές φορές έχει εκδηλώσει τον αυτοθαυμασμό του είτε σε συνεντεύξεις του είτε συνομιλώντας στο ίντερνετ με τους θαυμαστές του. Ok, στις ΗΠΑ γνωρίζει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή απ' ό,τι στη χώρα μας, αλλά... σίγουρα δεν είναι το πιο "καυτό" όνομα της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας και σίγουρα δεν είναι το ίδιο δημοφιλής στον υπόλοιπο πλανήτη. Ούτε βέβαια η μουσική βιομηχανία έχει μείνει άναυδη από το "ανυπέρβλητο" ταλέντο του, αλλά... ποιος το λέει στον Γουέστ. Αυτές είναι ορισμένες - ένα τοπ10 - από τις πιο εξωφρενικές του δηλώσεις:

Η αγνώριστη, εφηβική φωτογραφία ενός από τους πιο σέξι ηθοποιούς του Χόλιγουντ

πηγή: fyeahjoemanganiello.com

1Από το 2010, όταν εμφανίστηκε στην τρίτη σαιζόν του πετυχημένου βαμπιροσίριαλ "True Blood" ως ο λυκάνθρωπος Αλσίντ, ο ηθοποιός Τζόε Μανγκανιέλο έκλεψε αμέσως τις εντυπώσεις, όχι για το υποκριτικό του ταλέντο, αλλά για την εξωτερική του εμφάνιση και κυρίως για το καλογυμνασμένο του σώμα, το οποίο επέδειξε και στην ταινία "Magic Mike", υποδυόμενος - τι άλλο; - έναν από τους στρίπερ του κλαμπ, όπου εξελισσόταν το κύριο μέρος της δράσης. Τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται σταθερά σε λίστες με τους πιο σέξι άνδρες του πλανήτη, όμως όταν ήταν έφηβος, ο Τζόε Μανγκανιέλο ήταν πολύ διαφορετικός. Αδύνατος έως κοκαλιάρης και με γυαλιά σπασίκλα, δύσκολα θα φανταζόταν τότε κάποιος από τους συμμαθητές του την ολική αλλαγή στην εξωτερική του εμφάνιση. 

Πώς οι άλλοι λαοί καταπολεμούν το χανγκόβερ;


Στην Ελλάδα, το μυστικό όπλο κατά του χανγκόβερ είναι ο πατσάς. Άλλοι διατροφικοί πολιτισμοί έχουν τα δικά τους μυστικά, συχνά αηδιαστικότερα του απεχθούς αυτού ελληνικού φαγητού, τα οποία όμως φαίνεται ότι κάνουν την ίδια ή και καλύτερη δουλειά. Ας πάρουμε μια ιδέα, σύμφωνα με τη λίστα της ιστοσελίδας TheDailyBeast:

Πώς μπορείς να μάθεις ποιοί φίλοι σου στο facebook σε μισούν


Οι φιλίες στο facebook δεν είναι πάντοτε ειλικρινείς. Όταν ο άλλος σου κάνει request φιλίας, είναι δύσκολο να τον αγνοήσεις και να μην υποχρεωθείς να τον κάνεις "Accept", ειδικά αν είναι κάποιος συνάδελφος, ο εργοδότης ή κάποιος συγγενής, που εσύ μπορεί να τον αντιπαθείς, όμως εκείνος δεν το γνωρίζει. Το ίδιο φυσικά ισχύει και από την αντίστροφη μεριά, όταν εσύ κάνεις το request, το οποίο γίνεται δεκτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα και αμοιβαία συναισθήματα. Πώς μπορείς να αποκαλύψεις το ψέμα;

3 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ στις 3 Δεκεμβρίου....




Η εξομολόγηση μιας γυναίκας: "Γιατί σταμάτησα τη μαριχουάνα ύστερα από 20 χρόνια"

Μια γυναίκα από τη Νέα Ζηλανδία, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύπτεται, εκμυστηρεύθηκε σε κείμενό της, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο stuff.co.nz, την ιστορία της, γιατί αποφάσισε να σταματήσει να καπνίζει μαριχουάνα ύστερα από 20 χρόνια καθημερινής χρήσης. Η όποια "ανακουφιστική" επενέργεια κι αν είχε η μαριχουάνα πάνω της, καθώς έσβηνε εφιαλτικές αναμνήσεις του παρελθόντος και τη βοηθούσε να ξεπεράσει την εσωστρέφειά της, υποχώρησε μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι πιο σημαντικό απ' όλα ήταν τα παιδιά της και η επιθυμία να τους δώσει το καλό παράδειγμα. Το κείμενο δεν είναι ηθικοπλαστικό, αλλά εξαιρετικά ειλικρινές. Σύντομο και απλοϊκά γραμμένο αποτελεί μια ανθρώπινη μαρτυρία, που δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν της ρίξετε μια ματιά.

Μια γυναίκα συμβουλεύει τους άνδρες: Τα 7 βήματα για να επιβιώσεις μέσα από τη σχέση σου με μια γυναίκα


Όσα χρόνια η Κάρεν Νόουλς από την Αυστραλία εργαζόταν στον ανδροκρατούμενο κόσμο των επιχειρήσεων, παρατήρησε ότι οι περισσότεροι άνδρες συνάδελφοί της, ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι επαγγελματικά, τα έβρισκαν σκούρα σε ό,τι είχε να κάνει με το κινητό ναρκοπέδιο, που λέγεται... γυναίκες. Αυτό που κατάλαβε η Κάρεν ήταν ότι αν και οι άνδρες έχουν καλές προθέσεις, δυσκολεύονται να κατανοήσουν το αντίθετο φύλο - "της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος", όπως έλεγε ένα παλιό τραγούδι - με αποτέλεσμα να κάνουν συνέχεια γκάφες. Η Κάρεν Νόουλς θέλησε να φανεί μεγαλόψυχη και να βοηθήσει γενικότερα τον ανδρικό πληθυσμό να "επιβιώσει" από μια γυναίκα κι έτσι έγραψε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας με τίτλο "How to Survive Women: A Man's Guide".

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα, όταν είναι μόνη της στο ασανσέρ και δεν μπορείτε να το φανταστείτε; (βίντεο)


Τι κάνει μια γυναίκα, όταν βρίσκεται μόνη της μέσα σ' ένα ασανσέρ; Κοιτάζεται στον καθρέφτη, φτιάχνει τα ρούχα ή τα μαλλιά της, ενδεχομένως να φρεσκάρει το μακιγιάζ της... Τι άλλο θα προλάβαινε να κάνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα; Στο βίντεο που θα δείτε, διάρκειας μόλις 30``, η γυναίκα αυτή ξεπερνάει κάνει κάτι απροσδόκητο, που ξεπερνά κάθε καλπάζουσα φαντασία. Το απόσπασμα προβλήθηκε σε εκπομπή με αστεία βίντεο, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν προέρχεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ή αν είναι κάποια φάρσα, αλλά όπως και να 'χει είναι αρκετά αστείο, μιας και η εξέλιξη είναι τελείως απροσδόκητη. 

2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΓΙΝΕ / ΓΡΑΦΤΗΚΕ στις 2 Δεκεμβρίου...



Ο άνθρωπος που έχει συλληφθεί τουλάχιστον 1500 φορές!


Ονομάζεται Χένρι Ερλ. Γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1949 στο Λέξιγκτον του Κεντάκι και είναι ένα είδος "σελέμπριτι" των φυλακισμένων, αφού έχει συλληφθεί αμέτρητες φορές. Σύμφωνα με τη Wikipedia - ναι, ο τύπος έχει δική του σελίδα! - ο 64χρονος άνεργος άνδρας έχει συλληφθεί τουλάχιστον 1.350 φορές, όμως σύμφωνα με την ιστοσελίδα TheSmokingGun ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τις 1500!

Κίνημα στο facebook, για να μη χάσει τον καλύτερο του φίλο ένα αγοράκι 10 ετών, που βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα


Ο 10χρονος Dylan Gerzmehle από τη Γερμανία βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα εκ γενετής. Πέρα από την οικογένειά του, που τον φροντίζει μέρα-νύχτα, ο καλύτερος φίλος του είναι μια 6χρονη σκυλίτσα, η Τάσα, ένα αμερικανικό Στάντφορντ τεριέ. Πρόκειται για ένα μοναδικό δεσμό του σκύλου με το μικρό παιδί, που κινδυνεύει να χαθεί εξ αιτίας της νομοθεσίας.

Ο ψυχίατρος, που ερευνά τους εγκεφάλους διάσημων δολοφόνων και ανακάλυψε ότι έχει τον εγκέφαλο ενός ψυχοπαθούς


Επί πολλά χρόνια, ο 66χρονος Τζέιμς Φάλον, καθηγητής ψυχιατρικής και ανθρώπινης συμπεριφοράς στο UC Irvine, συνεργάζεται με εγκληματολόγους, τους οποίους και βοηθάει στο διωκτικό και κυρίως στο νομικό κομμάτι της έρευνάς τους, εξετάζοντας τους εγκεφάλους εγκληματιών, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν τυχόν ανωμαλίες - και τι είδους. Το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του το έζησε το 2005, όταν τυχαία διαπίστωσε ότι και ο δικός του εγκέφαλος δεν διέφερε και πολύ από τους εγκεφάλους ψυχοπαθών, μανιακών δολοφόνων, για τους οποίους πολλές φορές κατά το παρελθόν είχε συντάξει επιστημονικές εκθέσεις.

1 Δεκεμβρίου 2013

Φωτογραφίες από τα Ιωάννινα του 1912

Στις 1 Δεκεμβρίου 1912, δύο μέρες μετά την έναρξη της επίθεσης του ελληνικού στρατού στην περιοχή των Ιωαννίνων, η εφημερίδα "Πατρίς" δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα ορισμένες φωτογραφίες της πόλης: μνημεία και κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων, όπως είχαν αποτυπωθεί στο φακό εκείνη την εποχή. Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ τα Ιωάννινα, όμως φαντάζομαι ότι τουλάχιστον η πλατεία και η περιοχή του "αλογοπάζαρου", θα έχουν αλλάξει πάρα πολύ από τότε.

Ο Πολ Γουόκερ σε ηλικία 15 ετών (φωτογραφίες) - Σε ποιες σειρές τον είδαμε στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του '90, πριν γίνει διάσημος


Είναι τόσες οι ιστοσελίδες στις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εκτενή αφιερώματα για την ζωή του Πολ Γουόκερ, του πρόωρα χαμένου ηθοποιού, ο οποίος ξεχώρισε κυρίως από τις ταινίες "Fast & Furious" - προσωπικά μου άρεσε και στο direct-to-dvd φιλμ μυστηρίου "The Lazarus Project". Ο Γουόκερ συμμετείχε σε ταινίες, διαφημίσεις και σίριαλ από πολύ μικρός, ενώ είχε λάβει μέρος και σ' ένα παιδικό τηλεπαιχνίδι. Στο εναλλακτικό, όσο και μοναδικό αυτό αφιέρωμα, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από εκείνο το τηλεπαιχνίδι, να μάθετε πληροφορίες για τον έφηβο Πολ, αλλά και να μάθετε σε ποιες σειρές τον είχαμε πρωτοδεί τη δεκαετία του 1990 στην ελληνική τηλεόραση, αν και δεν τον θυμόμασταν όταν βγήκε στους κινηματογράφους η πρώτη "Fast and Furious" ταινία.

Ποιήματα για το χειμώνα από τους Σουρή, Παράσχο, Παλαμά


Σουρής, Παράσχος και Παλαμάς. Τρεις διαφορετικοί μεταξύ τους ποιητές έγραψαν - σε διαφορετικές εποχές - τρία διαφορετικά σε ύφος και περιεχόμενο ποιήματα για το χειμώνα. Δεν ξέρω κατά πόσο σήμερα, που το κρύο του χειμώνα δεν προκαλεί το ίδιο δέος με τότε - χάρη και στην πρόοδο της τεχνολογίας - τα ποιήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν απήχηση, όμως αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου των τριών ποιητών.

Ένα ποίημα του Παλαμά για το Δεκέμβρη.


Στις 6 Δεκεμβρίου 1881, στο φιλολογικό περιοδικό "Εστία" δημοσιεύτηκε ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά για το Δεκέμβριο. Το ποίημα, που γράφτηκε στο Μεσολόγγι (δηλαδή μεταξύ 1867 και 1875), όπως σημειώνεται στο τέλος του, είναι χαρακτηριστικό της πρώιμης, ρομαντικής περιόδου του έφηβου Παλαμά, σύμφωνα και με το ρεύμα που κυριαρχούσε στους λογοτεχνικούς κύκλους εκείνης της εποχής. Λογοτεχνικά, η αξία του ποιήματος είναι μικρή, όμως αποτελεί ένα ντοκουμέντο των "άγνωστων" πρώτων ποιητικών δημιουργιών ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές.

"Ένας ποιητής" - Το άρθρο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που έκανε τον Καβάφη γνωστό στην Ελλάδα στις 30 Νοεμβρίου 1903


Στις 30 Νοεμβρίου 1903, με εκτενέστατο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις πρώτες σελίδες του περιοδικού "Παναθήναια", ο Γρηγόριος Ξενόπουλος σύστησε στο ελλαδικό κοινό τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή είχαν δημοσιευτεί σποραδικά κατά το παρελθόν, όμως κανείς Έλληνας κριτικός δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το έργο του.