30 Αυγούστου 2014

Ένα υπέροχο ποίημα του Παλαμά για τα μικρά παιδιά

Ένα άγνωστο ποίημα του Κωστή Παλαμά, όμως τόσο τρυφερό και απολαυστικό, αφιερωμένο στα μικρά παιδιά, ανακάλυψα στο Ημερολόγιο Σκόκου για το έτος 1900, που φιλοξενείται στην ψηφιακή συλλογή "Πλειάς" της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Δεν ξέρω πότε πρωτοδημοσιεύτηκε ή αν περιλαμβάνεται σε κάποια πρώιμη ποιητική συλλογή του Παλαμά, το ποίημα πάντως είναι πολύ όμορφο και θα το αγαπήσουν όσοι έχουν μικρά παιδιά - ή ανίψια. Άλλωστε, όσο κι αν αλλάζουν οι καιροί, όσο κι αν εξελίσσεται ο κόσμος, η αθωότητα των παιδιών αποτελεί αναλλοίωτη.

29 Αυγούστου 2014

Ο καφές που ανεβάζει την ερωτική διάθεση [συνταγή]

Ένα πρωτότυπο ρόφημα, που βασίζεται στον καφέ, χωρίς να προσδιορίζεται το είδος (αν και μάλλον δεν αναφέρεται στον ελληνικό ή τον φραπέ), προτείνει η δημοφιλής ιστοσελίδα yourtango.com, υποσχόμενη ότι θ' ανεβάσει τη λίμπιντο. Το μυστικό βρίσκεται στα πρόσθετα υλικά, κάποιες σούπερ τροφές, που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση. Απλά δοκιμάστε μια με δυο φορές την εβδομάδα και.. καλή επιτυχία!

28 Αυγούστου 2014

Το αγοράκι που πέθανε και επανήλθε στην ζωή τρεις φορές μέσα στις πρώτες δέκα μέρες της ζωής του

Ο Σάμιουελ Στέιμπλς γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Παιδικό Νοσοκομείο του Μπίρμιγχαμ στη Μ. Βρετανία. Ήδη από την 20η εβδομάδα της κύησης οι γονείς του γνώριζαν ότι το αγοράκι θα έπασχε από μια σπάνια ασθένεια, που εμφανίζεται σε 1 στα 500 παιδιά και ονομάζεται "σύνδρομο της υποπλαστικής αριστερής καρδιάς" (γνωστή και ως HLHS), κατά την οποία το αριστερό μέρος της καρδιάς είναι υποαναπτυγμένο και πολύ μικρό. Έτσι δεν τους προξένησε σοκ το γεγονός ότι το μωρό τους γεννήθηκε με "μισή" καρδιά. Αντίθετα θα σοκάρονταν πραγματικά, όταν θα έβλεπαν τον Σάμιουελ να πεθαίνει και να επιστρέφει τρεις φορές μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της ζωής του.

Γιατί ένας Ιταλός ετοιμάζεται να διαμείνει ολομόναχος πάνω σ' ένα παγόβουνο επί έναν ολόκληρο χρόνο;

Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο 36χρονος Άλεξ Μπελίνι σημειώνει με μεγάλα γράμματα ότι το μόνο που επιδιώκει είναι "να εμπνεύσει τους ανθρώπους να ζουν με τη νοοτροπία του εξερευνητή". Ο ίδιος έχει διατρέξει περισσότερα από 23.000 χιλιόμετρα, έχει κωπηλατήσει περισσότερα από 36.000 χιλιόμετρα και έχει διαμείνει σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης περισσότερες από 560 ημέρες και τώρα ετοιμάζεται για κάτι που φαντάζει ασύλληπτο. Σκοπεύει να διαμείνει ολομόναχος πάνω σ΄ ένα παγόβουνο, που λιώνει, επί έναν ολόκληρο χρόνο - ο πρώτος που το επιχειρεί. 

27 Αυγούστου 2014

Μια επικίνδυνη selfie σε ύψος 346 μέτρων [εικόνα και βίντεο]


Ντάνιελ Λάου. Ο νεαρός από το Χονγκ Κονγκ που έχει το ρεκόρ της selfie από το μεγαλύτερο ύψος. Ανέβηκε στην κορυφή του The Center, ενός ουρανοξύστη ύψους 346 μέτρων και χωρίς ίχνος υψοφοβίας έβγαλε με το κινητό του τη φωτογραφία που βλέπετε με φόντο τα υπερμεγέθη κτίρια της πόλης. Πώς κατάφερε ν' ανεβεί ως εκεί πάνω; Άγνωστο. Ο τύπος όμως φρόντισε ν' ανεβάσει στο youtube ένα βίντεο, όπου μαζί με δυο φίλους του, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που τρώνε αμέριμνοι τις.. μπανάνες τους, πουλάει μαγκιά για την παρατολμία του, η οποία δεν είναι προς μίμηση.

26 Αυγούστου 2014

Πώς ένας Αυστραλός αποδείχθηκε ο πιο καλόκαρδος άνθρωπος του κόσμου

Κάθε πρωί καλημερίζεις τον στριφνό γείτονα με το χαμόγελο στα χείλη... του προσφέρεις ένα πιάτο φαγητό, όταν σου περισσεύει... βοηθάς γριούλες να περάσουν το δρόμο... δίνεις από ένα ευρώ σε κάθε ζητιάνο ή παιδί των φαναριών, χωρίς να σ' απασχολεί, αν το ευρώ αυτό αξιοποιηθεί σωστά ή όχι... με λίγα λόγια είσαι ένας πολύς καλός, ευγενικός, καλοπροαίρετος, υπέροχος άνθρωπος. Θα 'πρεπε ν'αποτελείς πρότυπο για τους άλλους. Υπάρχει όμως ένας Αυστραλός, η ευγένεια της ψυχής του οποίου ξεπερνάει τους πάντες και αυτό τον έκανε το πρόσωπο της ημέρας στη χώρα του.

25 Αυγούστου 2014

Τι είναι ο αντισπισισμός;

Έχουν δικαιώματα τα ζώα; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αλλά έχει απαντηθεί στην πράξη με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων το 1978 στο Παρίσι. Πρόκειται για μια διακήρυξη 14 άρθρων, που δεν υπογράφτηκε από κρατικούς φορείς, αλλά από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων, όμως έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των εθνικών νομοθεσιών σε θέματα προστασίας των ζώων από πειράματα και από κάθε μορφή βίας. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι πιο ριζοσπάστες, εκείνοι που αγωνίζονται όχι απλά για την προστασία, αλλά για την εξίσωση των δικαιωμάτων των ζώων με αυτά των ανθρώπων. Αυτός είναι ο αντισπισισμός.

24 Αυγούστου 2014

Η μπαλάντα που "έκλεψε" τις καρδιές των Ιταλών το καλοκαίρι


Σε πόσους ανθρώπους, που βρίσκονται σε μια σχέση, δεν έχει συμβεί κάποια στιγμή να αισθανθούν ότι όλα έχουν τελειώσει, ότι ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα στην ζωή τους, για να ξαναγυρίσουν τελικά εκεί όπου νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη σιγουριά, σ΄ εκείνον ή εκείνη που κάποια στιγμή μπορεί να τους απογοήτευσε, όμως κάποια άλλη στιγμή τους έκανε να χαμογελάσουν και να αισθανθούν ότι ζουν την ομορφότερη μέρα στον κόσμο; Αυτά είναι περίπου τα λόγια από το ρεφρέν - τόσο απλά και τόσο ειλικρινή - της ιταλικής μπαλάντας με τίτλο "Il mio giorno più bello nel mondo" ("Η ομορφότερή μου μέρα στον κόσμο"), που ερμηνεύει ο Φραντσέσκο Ρένγκα κατακτώντας τις καρδιές των Ιταλών το φετινό καλοκαίρι - κι όχι άδικα. Άλλωστε, οι Ιταλοί είναι ειδικοί στις ερωτικές μπαλάντες. Απολαύστε την:

Για έναν τάφο αδειανό, για έναν Αλέξανδρο;

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το εθνικό αφήγημα του καλοκαιριού. Σενάρια επί σεναρίων και εικασίες επί εικασιών σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος στον εντυπωσιακό τάφο που βρέθηκε στην Αμφίπολη με την εικοτολογία να περιστρέφεται γύρω από ένα όνομα: τον Μέγα Αλέξανδρο. Ακόμη και θεωρούμενες ως σοβαρές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδα που άφηναν υπονοούμενα ότι ο αρχαίος στρατηλάτης βρίσκεται θαμμένος στην Αμφίπολη, ενώ σ' αυτήν την προοπτική "έδειξε" και η πρωθυπουργική επίσκεψη στην περιοχή παραμονές δεκαπενταύγουστου, όπως και δηλώσεις - όχι των αρχαιολόγων, αλλά των πολιτικών - με υπονοούμενα για κάτι "μεγάλο" που κρύβει ο χώρος.