9 Απριλίου 2016

Τραγούδια που μας μαθαίνουν... αριθμητική (αλλά δεν απευθύνονται σε παιδιά)

Υπάρχουν πολλά τραγουδάκια που μαθαίνουν στα παιδιά τους αριθμούς και κάποια βασικά μαθηματικά. Υπάρχουν όμως και τραγούδια για ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, που σκοπό βέβαια δεν έχουν να μάθουν μαθηματικά στους ακροατές τους, αλλά οι στίχοι είναι ολοφάνερα εμπνευσμένοι από τη στοιχειώδη αριθμητική. Για κάποιους οι στίχοι αυτών των τραγουδιών είναι απλά προϊόν έλλειψης έμπνευσης, γι' άλλους πάλι μπορεί να θεωρούνται ακόμη και ευφυείς ως ασυνήθιστοι. Αυτά τα τελευταία τραγούδια για "μεγάλους" έδωσαν την αφορμή γι' αυτό το αφιέρωμα, σε μια εποχή, άλλωστε, που ένα από τα σουξέ βασίζεται σε μια παρόμοια λογική.

8 Απριλίου 2016

Δείξε μου τα δάχτυλά σου να σου πω ποιος είσαι;

Όσοι πιστεύετε στα διάφορα τεστ προσωπικότητας και γενικά σε όσες διακηρύξεις ισχυρίζονται ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου αποτυπώνεται σε διάφορα σημεία της εξωτερικής του εμφάνισης, έχετε ακόμη ένα εξωτερικό στοιχείο να εστιάσετε την προσοχή σας: τα δάχτυλα του χεριού του ανθρώπου που σας ενδιαφέρει. Όσοι πάλι δεν πιστεύετε σε τέτοια σχήματα, αλλά τα θεωρείτε παραλογισμούς, απλά δείξτε τα χέρια σας ή ζητήστε από τους άλλους να σας δείξουν τα δικά τους, ώστε να επιβεβαιώσετε για ακόμη μια φορά ότι ο χαρακτήρας ενός ανθρώπους είναι συνισταμένη πολλών διαφορετικών παραγόντων, που δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με λεπτομέρειες όπως το αν ο δείκτης του δεξιού μας χεριού είναι μικρότερος, μεγαλύτερος ή ίσος από τον παράμεσο. Τα στοιχεία βασίζονται σε αμερικανική έρευνα, όπως αναπαράχθηκε από εκπομπή της ιαπωνικής τηλεόρασης και στη συνέχεια από την ιστοσελίδα  RocketNews24.

6 Απριλίου 2016

Είναι τα "κίτρινα χαλιά" η λύση για την αποτροπή τροχαίων με θύματα παιδιά στους δρόμους των πόλεων;


Τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών της Νοτίου Κορέας, που διαπίστωναν αύξηση στον αριθμό θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα παιδιά (65 νερά παιδιά το 2015, + 25% σε σχέση με το 2014), εκ των οποίων το 80% λαμβάνουν χώρα σε διαβάσεις κοντά στα σχολικά κτίρια, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά μιας οργάνωσης με την επωνυμία "Διεθνές Κέντρο Δικαιωμάτων του Παιδιού" (InCRC), που από τον Απρίλιο του 2015 έχει ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα εκστρατεία πρόληψης. Σύνθημά της είναι ότι τα "κίτρινα χαλιά" μπορούν να σώσουν τις ζωές πολλών παιδιών βοηθώντας στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

5 Απριλίου 2016

Η πιο περίεργη διαφήμιση για χάμπουργκερ που έχετε δει

Γενικά, στις διαφημίσεις κυριαρχεί το δόγμα της πρόκλησης. Μια διαφημιστική καμπάνια θεωρείται πετυχημένη αν προκαλέσει συζητήσεις, όσο το δυνατόν περισσότερα σχόλια ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι επικριτικά ή όχι. Και βέβαια, η πρόκληση πηγάζει κατά κύριο λόγο από την έκπληξη. Ο θεατής πρέπει να αιφνιδιαστεί βλέποντας μη αναμενόμενες εικόνες για το συγκεκριμένο προϊόν. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που μιλάει, διαφημίζει ηλεκτρονικές συσκευές κάνοντας σλόγκαν το "Έλα Αλέκοοο"! Προφανώς με βάση το παραπάνω σκεπτικό και συνδυάζοντας τα στοιχεία της έκπληξης και της πρόκλησης, μια αλυσίδα φαστ φουντ από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας προωθεί τα χάμπουργκερ των καταστημάτων της συνδέοντας τα με εικόνες...γέννας. "We deliver" είναι το σλόγκαν, που στα ελληνικά μεταφράζεται "τα μεταφέρουμε", αλλά και "γεννάμε". 

4 Απριλίου 2016

Αστεία παραλειπόμενα μιας αστείας αεροπειρατείας!

Τελικά, αυτή η σέλφι ομήρου και αεροπειρατή, δεν ήταν ό,τι πιο τραγελαφικό συνέβη
στην πρόσφατη αεροπειρατεία αιγυπτιακού σκάφους, πο προσγειώθηκε στην Κύπρο.

Τα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν ώρες για να καλύψουν το "θρίλερ" της αεροπειρατείας σε αεροσκάφος της Egyptair, που, ενώ εκτελούσε ένα εσωτερικό δρομολόγιο στην Αίγυπτο, προσγειώθηκε αιφνιδιαστικά στην Κύπρο. Ακόμη και μετά την απελευθέρωση σχεδόν όλων των επιβατών, λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όταν όλα έδειχναν ότι το "θρίλερ" ήταν στην πραγματικότητα μια "κωμωδία" μάλλον, το ενδιαφέρον συνεχίστηκε αμείωτο και σοβαροί δημοσιογράφοι παρέμεναν σ' επιφυλακή. Μόνο όταν ύστερα από κάποιες ώρες όλα τελείωσαν και τυπικά ομαλά και αποδείχτηκε το αστείο της όλης υπόθεσης, όπου οι "όμηροι" επιβάτες είχαν βγει ακόμη και... σέλφι με τον - και καλά - "επικίνδυνο τρομοκράτη", η υπόθεση πήρε τις πραγματικές της διαστάσεις. Και ενώ σε Ελλάδα και Κύπρο μάθαμε πολλές λεπτομέρειες για την οικογενειακή κατάσταση του Αιγύπτιου αεροπειρατή, που στο παρελθόν ήταν παντρεμένος με Ελληνοκύπρια, είχε ζήσει μάλιστα στην Κύπρο και ότι ουσιαστικά η όλη αναστάτωση που ο ίδιος προκάλεσε οφειλόταν σε... οικογενειακούς λόγους, μας διέφυγαν κάποια αστεία παραλειπόμενα από τις αντιδράσεις επιβατών κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος μιας από τις πιο αστείες αεροπειρατείες στην ιστορία.