7 Φεβρουαρίου 2015

Οι τελευταίες μέρες της Μαρίας Πολυδούρη, όταν αργοπέθαινε στο φθισιατρείο "Σωτηρία" - Μία από τις τελευταίες της φωτογραφίες

Σε ηλικία 28 ετών και 28 ημερών, στις 29 Απριλίου 1930 η Μαρία Πολυδούρη έφυγε από την ζωή, αγνοώντας την εμβέλεια που θα αποκτούσε το ποιητικό της έργο μετά θάνατον, καθιερώνοντάς την ως μία από τους εκφραστές των Ελλήνων "καταραμένων ποιητών", όπως και ο μεγάλος έρωτας της ζωής της, Κώστας Καρυωτάκης. Άλλωστε, αν και είχε εμφανιστεί στα γράμματα από μικρή ηλικία, η πρώτη της ποιητική συλλογή δημοσιεύτηκε μόλις το 1928, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε νοσηλευόμενη στο νοσοκομείο "Σωτηρία", καθώς έπασχε από φυματίωση.

6 Φεβρουαρίου 2015

Οι πόλεις με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον πλανήτη - Οι επιδόσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Αν νομίζετε ότι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι ανυπόφορη η κίνηση στους δρόμους, κάνετε λάθος! Υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπου το μποτιλιάρισμα είναι πραγματικά ανυπόφορο και θα ήταν λάθος να βρεθείτε ποτέ εκεί με αυτοκίνητο. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Castrol MAGNATEC STOP-START Index, ενός δείκτη που καταγράφει τα προβλήματα στους δρόμους 78 περιοχών του πλανήτη. Η μέτρηση γίνεται με βάση τον αριθμό που τα αυτοκίνητα σταματούν και ξεκινούν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση στους δρόμους μιας συγκεκριμένης πόλης. Ως εργαλείο έχουν χρησιμοποιηθεί τα στοιχεία από τα GPS συγκεκριμένης εταιρίας. Δεν είναι η καλύτερη δυνατή μέθοδος για να μετρήσει κανείς το μποτιλιάρισμα των δρόμων (ο περιορισμός στα στοιχεία μιας μόνο μάρκας GPS), ωστόσο η σύγκριση των διαφόρων πόλεων γίνεται επί ίσοις όροις και σε κάθε περίπτωση τα νούμερα είναι απολύτως ενδεικτικά τις πραγματικής κατάστασης.

5 Φεβρουαρίου 2015

Η φάρσα μιας 83χρονης από τον τάφο της!


Υπάρχουν κάποιοι αμετανόητοι φαρσέρ, οι οποίοι κάποια στιγμή στην ζωή τους σκέφτονται να στήσουν μια μακάβρια πλάκα στους φίλους τους, προσποιούμενοι τους πεθαμένους. Άλλος αναρτά κηδειόχαρτο έξω από το κατάστημά του, άλλος - πιο τολμηρός - μπαίνει ακόμη και στην κάσα περιμένοντας να μαζευτούν όλοι οι συγγενείς για να τους τρομάξει (στ' αστεία υποτίθεται) κλπ. Ίσως έχετε ακούσει κάποια παρόμοια ιστορία να έχει συμβεί στην περιοχή σας. Τι θα λέγατε για μια φάρσα στην κυριολεξία από τον τάφο, οργανωμένη από νεκρό;

4 Φεβρουαρίου 2015

Η lifestyle πλευρά της πολιτικής! Δέκατος πιο σέξι ηγέτης στον κόσμο ο Τσίπρας σύμφωνα με αμερικάνικο μπλογκ (που όμως προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα απορροφηθεί από την Αλβανία)!

Αδιαφορούν για την ουσία της πολιτικής, αλλά ασχολούνται με την ελαφρότητά της. Οι δημιουργοί του μπλογκ hottestheadsofstate.wordpress.com αξιολογούν τους αρχηγούς των κρατών (πρωθυπουργούς, προέδρους Δημοκρατίας και βασιλιάδες) με κριτήριο όχι το έργο που παράγουν, αλλά την εξωτερική τους εμφάνιση. Θεωρούν ότι έτσι μπορεί να ξεσηκωθεί μια επανάσταση "ενάντια στην τυραννία των μη ελκυστικών ηγετών", αν και μάλλον αποτελεί ένα είδος χλιαρού, απολίτικου χιούμορ.

3 Φεβρουαρίου 2015

Οι 100 πόλεις με το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών - Πλήρης απουσία των ελληνικών πόλεων

Μετά από μια πρόσκαιρη πτώση τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός σημείωσε σημαντική άνοδο στην Ελλάδα τη διετία 2013-2014. Δεν χρειάζεται ν' αναλύσουμε αν αυτό είχε μικρό - ή πάντως μικρότερο από το αναμενόμενο - αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, γεγονός είναι ότι ο αριθμός των επισκεπτών κατέρριψε νέα ρεκόρ και τα νησιά βούλιαξαν. Οι πόλεις, όμως; Το Euromonitor International έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις 100 πόλεις του πλανήτη, που δέχτηκαν περισσότερες επισκέψεις τουριστών το 2013 (σημ.: είναι πολύ νωρίς, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το 2014, που μας άφησε πριν από μόλις 30 και κάτι ημέρες) και στον κατάλογο αυτό λείπουν εντελώς οι ελληνικές πόλεις. 

1 Φεβρουαρίου 2015

5 ξένα τραγούδια, που περιμένουν να τ' ανακαλύψετε

Όταν πρόκειται για τραγούδια, μεγαλύτερη γοητεία έχει η ανακάλυψη κάποιου νέου καλλιτέχνη, που έχει τη δική του πρόταση να καταθέσει (στίχος, φωνή ή έστω μια υπέροχη μελωδία), πέρα από τους σταρ, οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένη μια θέση στο airplay ήδη από την περίοδο της ηχογράφησης ενός κομματιού στο στούντιο. Κι επειδή στην Ελλάδα η ξένη μουσική είναι σημαντικά λιγότερο δημοφιλής σε σχέση με την εγχώρια, η ανακάλυψη νέων τραγουδιών έχει ίσως μεγαλύτερη γοητεία - και είναι μια σαφώς πιο δύσκολη υπόθεση. Αυτές είναι οι δικές μου τέσσερις μουσικές προτάσεις.