18 Ιουλίου 2014

Η αυτοκτονία του Καρυωτάκη και το φιλολογικό μνημόσυνο από ένα φίλο του

ΕΛΛΗΝΙΚΗ, 26.07.1928

Η αυτοκτονία του σημαντικού ποιητή μας Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα στις 21 Ιουλίου 1928 άργησε να γίνει γνωστή στην Αθήνα. Δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στις απογευματινές εφημερίδες της 25ης του μηνός και στις πρωινές της επομένης. Κοινό στοιχείο όλων των δημοσιευμάτων η σύνδεση της αυτοκτονίας με τις ταπεινώσεις που είχε δεχτεί ο Καρυωτάκης ως υπάλληλος του υπουργείου Προνοίας (πρόστιμα, μειώσεις μισθών, δυσμενείς μεταθέσεις όπως η τελευταία στην Πρέβεζα) από τον υπουργό Μιχαήλ Κύρκο. Ακόμα και η Πατρίς, από τις πιο πιστές εφημερίδες του κόμματος των Φιλελευθέρων, κατήγγειλε τον πρώην - πλέον - υπουργό, που τότε ανήκε στο κόμματου Βενιζέλου (σ.σ. πολλά χρόνια αργότερα θ' άλλαζε ιδεολογία και θα εντασσόταν στην Αριστερά).:

17 Ιουλίου 2014

"Η Γάμπα": Το σατιρικό περιοδικό του Κώστα Καρυωτάκη, που σκανδάλισε τα συντηρητικά ήθη της εποχής με τους ερωτικούς του στίχους. Ένα κείμενο που αναδεικνύει την αυτοσαρκαστική πλευρά του ποιητή (και "προφήτευε" την αυτοκτονία του)

Απογοητευμένος από την ζωή και πεσιμιστής στο ποιητικό του έργο - ένας πεσιμισμός που θα τον οδηγούσε στην αυτοκτονία τον Ιούλιο του 1928 σε ηλικία 32 ετών - ο Κώστας Καρυωτάκης δεν ήταν απλά ένας "καταραμένος ποιητής". Πολύ πριν το διορισμό του στο δημόσιο και την επαφή του μ' έναν περιβάλλον εργασίας κι έναν τρόπο ζωής που δεν ανταποκρινόταν στα προσωπικά του ιδανικά (και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα του τέλους του), ο Καρυωτάκης είχε κάνει μια απόπειρα σατιρικής σταδιοδρομίας εκδίδοντας το εβδομαδιαίο, σατιρικό περιοδικό "Η Γάμπα" από κοινού με τον φίλο του Άγη Λεβέντη το Σεπτέμβριο του 1919. 

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Περσίας 2.368 χρόνια μετά τη μάχη των Θερμοπυλών

Η αποφασιστική μάχη, που έκρινε την οριστική νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών σημαίνοντας την οριστική αποχώρηση του περσικού στρατού από τα ευρωπαϊκά εδάφη και δίνοντας το έναυσμα για την ελληνική αντεπίθεση στη Μικρά Ασία ήταν η μάχη της Μυκάλης, που διεξήχθη τον Αύγουστο του 479 π.Χ. Από τότε πέρασαν 2.367 χρόνια (ή 2368 από τη μάχη των Θερμοπυλών), ώστε Ελλάδα και Περσία ν' αποκτήσουν διπλωματικές σχέσεις, τον Οκτώβριο του 1888 με αφορμή τον εορτασμό της εικοσιπενταετηρίδας του βασιλιά Γεωργίου Α΄.

16 Ιουλίου 2014

Ο Ευρωπαίος πρωθυπουργός που είναι ο παγκόσμιος "βασιλιάς" των selfies στο τουίτερ! [7 φωτογραφίες]

Είχα ξεκινήσει να ψάχνω τα selfies των αρχηγών διαφόρων κρατών, που έχουν αναρτηθεί στα social media (Τουίτερ, Ίνσταγκραμ κλπ.) είτε από τους ίδιους είτε από όσους βρέθηκαν στο ίδιο "κάδρο". Βρήκα αρκετές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, οφείλω να ομολογήσω, όμως οι περισσότερες και οι καλύτερες με διαφορά ανήκουν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον νέο πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Τι το εντυπωσιακό έχουν; Είναι οι πιο χαμογελαστοί, απενοχοποιημένοι και αυτοσαρκαστικοί, τουλάχιστον όταν αυτοφωτογραφίζονται, με άλλα λόγια είναι ηγέτες της διπλανής πόρτας. Κι επειδή ο Ομπάμα είναι πασίγνωστος σ' όλον τον πλανήτη, ας εστιάσουμε στον Στουμπ, τον οποίο δεν μπορούμε να κρίνουμε βέβαια ως πρωθυπουργό, αφού ούτε στη Φινλανδία ζούμε ούτε έχει συμπληρωθεί καλά καλά ένας μήνας από την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά μπορούμε να γνωρίσουμε τη χαρούμενη, ανθρώπινη πλευρά του μέσα από τις selfies του.

Η διπλωματία του τουίτερ: Ποιοί είναι οι δημοφιλέστεροι αρχηγοί κρατών στο Τουίτερ και ποιοι "τιτιβίζουν" περισσότερο


Με τη διπλωματία του τουίτερ ασχολείται η ιστοσελίδα twiplomacy.com, που εξετάζει τη σχέση των πολιτικών ηγετών του πλανήτη με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2012 δημοσιεύεται κάθε χρόνο μια μελέτη, στην οποία αναλύονται σφαιρικά οι συμπεριφορές των ηγετών, όπως αποτυπώνονται στα τιτιβίσματά τους, ενώ το ίδιο γίνεται και με τη μελέτη του 2014, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στην πιο πάνω ιστοσελίδα. 

15 Ιουλίου 2014

Η απορία της ημέρας (15.07.2014)

Ακόμη κι ένας δευτεροετής φοιτητής Νομικής γνωρίζει ότι η άσκηση έφεσης από τον κατηγορούμενο δεν μπορεί να χειροτερεύσει τη θέση του, δηλαδή δεν μπορεί να του επιβληθεί ποινή μεγαλύτερη από την πρωτόδικη. Αντιθέτως, έχει πολλές πιθανότητες - τις περισσότερες - να του επιβληθεί μια μικρότερη ποινή κι αυτός είναι ο λόγος που συνήθως οι δικηγόροι συστήνουν στους πελάτες τους την άσκηση ένδικων μέσων. Η εμπειρία, άλλωστε, δείχνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Εφετεία είναι πιο επιεική με τους κατηγορουμένους, ιδιαίτερα αν αυτοί είναι επώνυμοι, οπότε η αρχική ποινή μπορεί να μειωθεί κατά πολύ - χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Γιατί η ελληνική τηλεόραση πιστεύει ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα;


Κατά το παρελθόν και επί σειρά ετών, η κρατική τηλεόραση πρόβαλε μια εκπομπή που είχε τον τίτλο "Ελλάδα δεν είναι μόνο  Αθήνα". Λόγω ηλικίας, δεν θυμάμαι το περιεχόμενό της - εκτός από τον τίτλο που για κάποιο λόγο μου είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση - αν και προφανώς ήταν μια προσπάθεια να κολακευτούν οι κάτοικοι της επαρχίας, να μεταδοθεί προς αυτούς το μήνυμα ότι το κράτος και πολύ περισσότερο η κρατική τηλεόραση δεν ήταν αθηνοκεντρική, αλλά ανταποκρινόταν στις αγωνίες του μέσου επαρχιώτη. Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε και σε γενικές γραμμές θα διαπίστωνε κανείς ότι πλέον ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η ελληνική τηλεόραση και ιδίως η ιδιωτική δεν έχει κανένα κόμπλεξ να αναδείξει τον αθηνοκεντρικότατο χαρακτήρα της. 

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γερμανία


Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για τη Γερμανία ή μήπως οι Γερμανοί κρύβουν κάποια "μυστικά", γνωστά μόνο σ' όσους έχουν ζήσει εκεί και που πιθανόν να εκπλήξουν τους αδαείς; Πάρτε μια διαφημιστική γεύση από Γερμανία μέσα από 8 πληροφορίες, ελάχιστα γνωστές στους περισσότερους. Δεν θ' αλλάξει η ζωή σας μετά από αυτό το άρθρο, αλλά ίσως καταλάβετε τους μυστηριώδεις, εσωστρεφείς Γερμανούς κάπως καλύτερα.

14 Ιουλίου 2014

5 σύγχρονα τραγούδια made in.... Γερμανία!


Η εθνική Γερμανίας κέρδισε το Μουντιάλ ύστερα από 24 χρόνια και φυσικά οι Γερμανοί πανηγυρίζουν. Κάθε πανηγύρι που σέβεται τον εαυτό του, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν λαό παροιμιώδη για την ψυχρότητά των αντιδράσεών του, συνοδεύεται από μουσική. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε όπως ένας σημερινός Γερμανός εστιάζοντας σε γερμανικά τραγούδια των πολύ τελευταίων ετών, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σύγχρονη, γερμανική - και δη τη γερμανόφωνη - μουσική σκηνή. 

13 Ιουλίου 2014

Ο Ιταλός ράπερ που τραγουδάει για τα δικαιώματα των μεταναστών και εξοργίζει τους Ιταλούς, ξενοφοβικούς πολιτικούς

Ονομάζεται Αμίρ Ισαά (Amir Issaa). Ο πατέρας του είναι Αιγύπτιος, όμως ο ίδιος έχει ιταλική υπηκοότητα λόγω της Ιταλίδας μητέρας του. Άλλωστε κι αυτός γεννήθηκε στην Ιταλία, στο Τραστέβερε, ένα νησάκι στον ποταμό Τίβερη, που διασχίζει τη Ρώμη. Δεν είναι από τους σταρ της ιταλικής μουσικής σκηνής, ούτε και το επιδιώκει. Είναι ταγμένος στο πολιτικό τραγούδι, σύγχρονη έκφραση του οποίου είναι η ραπ, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των μεταναστών, που αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από μεγάλη μερίδα της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και από το επίσημο ιταλικό κράτος, που μέχρι σήμερα διστάζει ν' αναγνωρίσει πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες, ενώ οι μετανάστες δεύτερης γενιάς μπορούν ν' αποκτήσουν την ιταλική υπηκοότητα μόνο εφόσον συμπληρώσουν το 18ο έτος και μόνο αν σ' όλη τους την ζωή μέχρι τότε είχαν παραμείνει στο ιταλικό έδαφος "χωρίς διακοπή"! Κάπως έτσι, για παράδειγμα, το μεγάλο αστέρι του ιταλικού ποδοσφαίρου, ο Μπαλοτέλι, δεν μπορούσε να συμμετέχει στην εθνική Ιταλίας μέχρι τα 18 του. Κι επειδή είναι ο σταρ της ομάδας, όλοι οι Ιταλοί τον αγαπούν. Αλλιώς, πολλοί από αυτούς θα τον μισούσαν.