7 Αυγούστου 2018

Τι είδε ένας Ιάπωνας καθηγητής στην Ελλάδα του 1910 και πώς έκρινε τα μειονεκτήματα της ελληνικής κοινωνίας της εποχής. Κάποιες επίκαιρες απόψεις του.


Ο Οκτώβριος του 1910 ήταν ένας από τους σημαντικότερους μήνες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, με κομβικό γεγονός την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελευθέριο Βενιζέλο για πρώτη φορά στις 6 του μήνα (αλλά και την προκήρυξη εκλογών λίγες μέρες αργότερα παρά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, που θα κατέληγε στην πλήρη αναδιαμόρφωση του εγχώριου πολιτικού σκηνικού με την αποχή των παλαιών κομμάτων). Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συνειδητοποίησης αλλά και προπαγάνδας υπέρ της ανάγκης για μια βαθιά και προ παντός ουσιαστική πολιτική αλλαγή στο ελληνικό κράτος, που μέχρι τότε έμοιαζε αδρανοποιημένο και θύμα ενός κακώς εννοούμενου προσωποπαγούς δικομματισμού, πρέπει να ερμηνευτεί κι ένα αξιοπρόσεκτο δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία με ημερομηνία 11.10.1910.

Εσείς θα τρώγατε το αγαπημένο σας φαγητό μέσα από ένα ουρητήριο, απλά για ν' αποδείξετε πόσο καθαρό είναι; [βίντεο]


Σκεφτείτε για λίγο ότι μια κουτσομπόλα γειτόνισσα (ή ένας κουτσομπόλης γείτονας, για να μην είμαστε και σεξιστές) αμφισβητεί την καθαριότητα του σπιτιού σας. Ή ότι μια ανταγωνιστική επιχείρηση ισχυρίζεται πως ο χώρος εργασίας σας είναι πιο βρώμικος κι από χωματερή. Ή πολύ απλά μπείτε στη θέση ενός ανθρώπου που στα καλά καθούμενα έχει φάει την πετριά να διαφημίσει σ' όλον τον κόσμο σε πόσο καθαρό περιβάλλον ζει και εργάζεται. Μέχρι πού θα φτάνατε για να διαλαλήσετε την καθαριότητά σας;