14 Δεκεμβρίου 2018

Όταν το ελληνικό Δημόσιο υποχρέωσε τη Χριστίνα Ωνάση να καταβάλει ιλιγγιώδη φόρο κληρονομιάς

Μετά το θάνατο του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση στις 15 Μαρτίου 1975, η περιουσία του σχεδόν μοιράστηκε στη μοναχοκόρη του, Χριστίνα, η οποία έλαβε το 55%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό διατέθηκε στο ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», που συστάθηκε το Δεκέμβριο του 1975 -  κατ’ εφαρμογή της ρητής εντολής του αποθανόντα μέσω της διαθήκης του – με έδρα το Λιχτενστάιν στη μνήμη του πρόωρα χαμένου γιου του. Ωστόσο, μετά το θάνατο του πατέρα της η Χριστίνα Ωνάση δεν υπέβαλε την απαραίτητη εκ του νόμου δήλωση στην Εφορία και το 1977 το ελληνικό Δημόσιο της καταλόγισε πρόστιμο μαζί με τον ανάλογο φόρο.
Η πράξη αυτή προσβλήθηκε από τη Χριστίνα Ωνάση και έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε από το Δημόσιο, που απλά αδιαφόρησε πιθανότατα για πολιτικούς λόγους. Άλλωστε, η Χριστίνα Ωνάση διατηρούσε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Καραμανλή, στην οποία – στο ελληνικό Δημόσιο για την ακρίβεια – δώρισε την πολυτελή θαλαμηγό του πατέρα της, «Χριστίνα», προκειμένου να χρησιμοποιούταν ως η επίσημη θαλαμηγός του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

11 Δεκεμβρίου 2018

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η αλληγορική ιστορία με την οποία προσπάθησε να εξηγήσει τη θεωρία της σχετικότητας και η γνωριμία του με Ελληνίδα δημοσιογράφο

πηγή: Wikipedia
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν μια μεγαλοφυία του 20ου αιώνα, ο άνθρωπος που άνοιξε νέους δρόμους στην πρόοδο της επιστήμης αλλά και στην ίδια την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς με τη θεωρία της σχετικότητας συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη της διάσπασης του ατόμου με ό,τι θετικό και αρνητικό αυτό επέφερε στη συνέχεια. Παράλληλα, όμως, ο Αϊνστάιν ήταν ένας άνθρωπος μετριόφρων, εξαιρετικά χαμηλών τόνων, ο οποίος απέφευγε τη δημοσιότητα και τους δημοσιογράφους, που συχνά τον πολιορκούσαν για μια συνέντευξη. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω ανέκδοτο από μια συνάντησή του με εκπροσώπους του τύπου.

9 Δεκεμβρίου 2018

Η συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου 100 ετών: Yi de fu ren

Το 1967, σε ηλικία 49 ετών, ο Τσανγκ Γιουν Τσουνγκ χρησιμοποίησε δύο μεταχειρισμένα πλοία για την ίδρυση της ναυτιλιακής του εταιρίας Pacific International Lines στη Σιγκαπούρη. Πενήντα χρόνια μετά, ο στόλος της εταιρίας του αριθμούσε 160 πλοία. Μπορεί το Μάρτιο του 2018 να το πήρε απόφαση και να παρέδωσε τελικά τη διοίκηση της εταιρίας σ' ένα από τα 14 παιδιά του, όμως αυτό ήταν μια μάλλον τυπική  διαδικασία. Στα 100 του χρόνια, ο Τσανγκ Γιουν Τσουνγκ δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος σε ηλικία δισεκατομμυριούχος του πλανήτη, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το Forbes, Δεκέμβριος 2018), αλλά παραμένει ένας εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος - κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό παράδειγμα για όλους μας παρά το αν η περιουσία του αριθμεί κάποια δισεκατομμύρια ή όχι.