6 Απριλίου 2013

Το παγκόσμιο album chart της εβδομάδας 7 - 13 Απριλίου 2013


Αν και οι πωλήσεις του νέου άλμπουμ του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ σημείωσαν πτώση άνω του 60% σε σχέση με την προηγούμενη, πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του "The 20./20 Experience", αυτό παρέμεινε στην κορυφή παγκοσμίως για δεύτερη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η περίοδος του Καθολικού Πάσχα, αλλά και η εμπορική κυκλοφορία νέων άλμπουμ ευνόησε τις πωλήσεις, που σε γενικές γραμμές σημείωσαν σημαντική άνοδο σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 7 - 13 Απριλίου 2013


Η Πινκ δεν ξεχωρίζει μόνο στα δυναμικά, ροκ τραγούδια, αλλά και σε ώριμες μπαλάντες, όπως το "Just Give Me A Reason", όπου συνεργάζεται με τον τραγουδιστή των fun. Η συνεργασία τους αυτή έφτασε στο νούμερο ένα του παγκόσμιου τσαρτ για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ανοδική είναι η τάση και για μια άλλη μπαλάντα, το "When I Was Your Man" του Μπρούνο Μαρς, που βρίσκεται στην τρίτη θέση.

"Κάψτε" τον εγκέφαλο: Ο ήλιος που δύει είναι... ιπτάμενος δίσκος;

Έλλειψη ρομαντισμού ή καλπάζουσα επιστημονική φαντασία; Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο τύπος από την Αργεντινή που στις 27 Μαρτίου 2013 ανέβασε στο Youtube ένα βίντεο με τίτλο "UFO πάνω από την Αργεντινή". Στην πραγματικότητα, το βίντεο διάρκειας 1΄ δεν έδειχνε τίποτε περισσότερο από μια φωτογραφία που απεικονίζει τον ήλιο την ώρα που δύει, ενώ περιβάλλεται από σύννεφο. Κι επειδή ορισμένοι βλέπουν Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα ακόμη και στον ύπνο τους, όπως άλλοι βλέπουν απεικονίσεις του Ιησού σε.... ψωμί του τοστ, το οπτικό αποτέλεσμα "βαφτίστηκε" ως UFO. 

Το πολύκροτο διαζύγιο Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ


20 Ιουλίου 1974. Την ίδια μέρα που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο προκαλώντας αγωνία στον απανταχού ελληνισμό και σηματοδοτώντας την πτώση της στρατιωτικής χούντας, μια άλλου τύπου "σύρραξη" αναστάτωνε το διασημότερο και πιο αγαπημένο καλλιτεχνικό ζευγάρι της χώρας, το γάμο της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οι λεπτομέρειες έγιναν γνωστές λίγες μέρες αργότερα, όταν κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ το θέμα προφανώς δεν βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς επισκιάστηκε από τα πολλαπλώς σοβαρότερα και σημαντικότερα γεγονότα της Κύπρου, αλλά και από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Με την πολυτέλεια της άνεσης που έχουμε να σχολιάζουμε τα γεγονότα της μαύρης εκείνης εποχής ύστερα από 39 χρόνια, ας κάνουμε μια αναδρομή στις περιγραφές των εφημερίδων αναφορικά με το πολύκροτο - λόγω των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας - διαζύγιο των δύο σταρ.

Τα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (1905-1911) - Όταν η μπάλα λεγόταν "μπαλόνι" και οι αγώνες διεξάγονταν σε ποδηλατοδρόμια!


Αν και οι πρώτοι ελληνικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ιδρύθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, τα πρώτα επίσημα και οργανωμένα τουρνουά μεταξύ των ομάδων ("αγώνες ποδοσφαιρίσεως") θα ξεκινούσαν το 1906 υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ εν όψει της Μεσολυμπιάδας της Αθήνας, τον Απρίλιο του 1906. Τα πρώτα χρόνια, οι εφημερίδες της εποχής έδειξαν αρκετό ενδιαφέρον για τα τουρνουά εκείνα, που θα μπορούσαμε αναδρομικά να τα βαφτίσουμε και ως "πρωταθλήματα", κι έτσι μπορούμε να βρούμε αρκετό υλικό για τις ομάδες που συμμετείχαν (τις συνθέσεις, τα σκορ), αλλά και να διαβάσουμε περιγραφές εκείνων των ματς, που μοιάζουν τελείως απαρχαιωμένες και ξεπερασμένες με τα σημερινά δεδομένα - εκείνη την εποχή δεν υπήρχε αθλητική δημοσιογραφία. Μαθαίνουμε όμως ότι την ποδοσφαιρική μπάλα την αποκαλούσαν "μπαλόνι" ή "ελαστική σφαίρα", οι πάσες λέγονταν "αλληλοπεράσματα" κλπ. Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτήν την αναδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο των αρχών του 20ου αιώνα.

Σαν σήμερα: 6 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Απριλίου 2013. Πολεμοχαρής η σημερινή μέρα στην ιστορία (από την ελληνική μέχρι την παγκόσμια), ελπίζοντας να αντλήσουμε τα απαραίτητα φιλειρηνικά διδάγματα. 

Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών σύμφωνα με τον Ρότζερ Έμπερτ


Δεν ήταν απλά ένας πολύ καλός και αξιόπιστος κριτικός κινηματογράφου, τη γνώμη του οποίου εμπιστεύονταν οι Αμερικανοί σινεφίλ Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας "σταρ" του συγκεκριμένου χώρου, αφού το 2005 ο Ρότζερ Έμπερτ έγινε ο πρώτος κριτικός που απέκτησε το δικό του αστέρι στο "Walk of Fame" του Χόλιγουντ.

5 Απριλίου 2013

Γαλλία, η χώρα των σκανδάλων; 4 από τα πιο εξωφρενικά σκάνδαλα της σύγχρονης γαλλικής ιστορίας.


Είναι οι Γάλλοι πολιτικοί οι πιο διεφθαρμένοι του κόσμου; Δεν είναι μόνο οι έρευνες σε βάρος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ούτε οι αποκαλύψεις σε βάρος του υπουργού προϋπολογισμού για κρυφά χρήματα σε υπεράκτιες εταιρίες, ούτε καν το πρωτοφανές ροζ σκάνδαλο, στο οποίο είχε εμπλακεί ο πρώην mr. IMF Ντομινίκ Στρος Καν, που μας οδηγούν σ' αυτό το συμπέρασμα. Πολλές φορές στο παρελθόν η γαλλική πολιτική ζωή έχει αναστατωθεί από σκάνδαλα κάθε είδους, που σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκαν λίγα για να ανακόψουν την πολιτική καριέρα των πρωταγωνιστών τους.

Σαν σήμερα: 5 Απριλίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 5 Απριλίου 2013.

Οι χώρες με τους λιγότερους τουρίστες.


Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις και θέλετε ν΄ ανακαλύψετε νέους, ανεξερεύνητους - σχεδόν "παρθένους" - τουριστικούς προορισμούς, αυτή η λίστα, βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, είναι ιδανική για εσάς. Πρόκειται για τις 25 χώρες με τους λιγότερους τουρίστες - είτε γιατί βρίσκονται σε γεωγραφικά επικίνδυνη ζώνη με πολέμους και αναταραχές είτε γιατί πολύ απλά είναι πολύ μικροσκοπικές και δύσκολα προσβάσιμες.

4 Απριλίου 2013

Τα ευρωπαϊκά τσαρτ της εβδομάδας 7 - 13 Απριλίου 2013.


Οι Βρετανοί αγαπούν το μποξ, όπως και τη φράση-σήμα κατατεθέν του εκφωνητή "Let's get ready to rumble". Έτσι, απογείωσαν το σχετικό "τραγούδι" στο νούμερο ένα του τσαρτ. Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές το γαλλικό τοπ10 "μιλάει αμερικάνικα", ενώ το "Let Her Go" του Βρετανού Passenger, παρόλο που δεν γοήτευσε ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του, έκανε κατάληψη στην κορυφή του γερμανικού τσαρτ, όπου παραμένει για τρίτη εβδομάδα.

Το top20 του αμερικάνικου τσαρτ: 7 - 13 Απριλίου 2013


Macklemore... and nothing more! Οι Αμερικανοί επιμένουν στα "μεταχειρισμένα", ενώ η λάμψη του "Harlem Shake" αρχίζει να ξεθωριάζει. Σταθερή αξία παραμένει ο Μπρούνο Μαρς, όπως και το αξίζει άλλωστε, αλλά και οι Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Πινκ και Ριάνα, που παραμένουν στις πρώτες θέσεις του αμιερκάνικου τσαρτ. Την είσοδο της στη δεκάδα πετυχαίνει με το πρώτο της σινγκλ το νέο teen idol των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αριάνα Γκράντε, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός μέσα από εφηβικές σειρές στο Nickeloden και συνεχίζει πλέον (και) ως τραγουδίστρια. Να της ευχηθούμε να μην γίνει ακόμα μία Σελίνα Γκομέζ!

Το μυστικό αυτής της υπεραιωνόβιας γυναίκας είναι... ΠΟΙΟ;

Πηγή: silive.com

Η Ανουντζιάτα Λαμπέρτι γεννήθηκε στην Καλαβρία της Ιταλίας στις 30 Μαρτίου 1912. Εκατόν ένα χρόνια μετά η Νάνσι, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, παραμένει ακμαιότατη και υγιέστατη - όχι στην Ιταλία, αλλά στο Στέιτεν Άιλαντ των ΗΠΑ, όπου μετανάστευσε με την οικογένεια της σε ηλικία 15 ετών - και ο γιος της αποκαλύπτει σε συνέντευξη του ότι το μυστικό μακροζωίας της μητέρας του είναι... το αλκοόλ. 

Σαν σήμερα: 4 Απριλίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013.

3 Απριλίου 2013

Κινητό μου, αγάπη μου! 40 χρόνια από την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο


Ήταν 3 Απριλίου 1973, όταν έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο. Ο άνθρωπος που είχε την τιμή να μιλήσει πρώτος από ένα κινητό, που καμία απολύτως σχέση δεν είχε με τις σημερινές συσκευές τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά, ήταν ο Μάρτι Κούπερ, μηχανικός της Μοτορόλα. Άλλωστε, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε ήταν ένα Motorola DynaTAC 8000x βάρους 1.1 κιλά! Ήταν ένα "τηλέφωνο τούβλο", που δεν θυμίζει σε τίποτα τις κομψές, αλλά πολύ περισσότερο έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Έτσι ακούστηκε το Big Bang; (audio)


Λέγεται ότι αν κάποιος φωνάξει, ενώ βρίσκεται στο διάστημα - έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα - δεν θ' ακουστεί απολύτως τίποτε, αφού δεν υπάρχει αέρας που να δονείται. Εξαίρεση του κανόνα αποτέλεσε η κοσμογονική έκρηξη του Big Bang, "επειδή το μέσο που διείπε το σύμπαν τα πρώτα 100.000 χρόνια από τη γέννηση του, ήταν πολύ πιο πυκνό από τη ατμόσφαιρα της γης", σύμφωνα με τον Τζόν Κρέιμερ, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ποιο ελληνικό ξενοδοχείο ψηφίστηκε ως το πιο ρομαντικό του κόσμου;

Θέλετε ν' αποδράσετε σε κάποιο ρομαντικό μέρος με τον έρωτα της ζωής σας, αλλά φοβάστε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν για να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία του εξωτικού Μπαλί; Ποιος είπε ότι πρέπει να ταξιδέψετε τόσο μακριά για να νιώσετε ρομαντικά; Δύο ελληνικά ξενοδοχεία ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες του Trip Adivsor μεταξύ των 25 πιο ρομαντικών ξενοδοχείων του κόσμου, ενώ το ένα από αυτά "χτύπησε" κορυφή, καθώς ψηφίστηκε ως το πιο ρομαντικό του πλανήτη. 

Τι βλέπουν οι ξένοι στην tv; 5 ψυχαγωγικά σόου που σκίζουν σε τηλεθέαση στο εξωτερικό!


Μπορεί η ελληνική τηλεόραση να περνάει οικονομική και δημιουργική κρίση, ωστόσο στον πλανήτη υπάρχουν μια σειρά από ψυχαγωγικά φορμάτ που σημειώνουν θραύση. Ανερχόμενα ταλέντα, σελέμπριτις που τσαλακώνονται, τηλεπαιχνίδια, ταξιδιωτικά προγράμματα κι ένα σωρό ιδέες, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έρθουν και στη χώρα μας.

Σαν σήμερα: 3 Απριλίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013. Πώς αργεί να περάσει η εβδομάδα, όταν δεν έχει τριήμερο...

2 Απριλίου 2013

Γιούρι Γκαγκάριν: Ο μυστηριώδης θάνατος ενός ήρωα παγκόσμιας εμβέλειας

Από την υποδοχή του Γκαγκάριν στην Αθήνα ("Ελευθερία", 13.02.1962)

Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην παγκόσμια ιστορία με τα πιο χρυσά γράμματα, ως ο πρώτος άνθρωπος που βγήκε από τη γήινη ατμόσφαιρα και ταξίδεψε στο διάστημα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη στις 12 Απριλίου 1961. Όμως το πρόσωπο του έχει συνδεθεί και μ' έναν άλυτο μέχρι σήμερα γρίφο, που έχει δώσει την αφορμή να εξυφανθούν ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας, ως προς τις ακριβές αιτίες του θανάτου του.

Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στα ψάρια;


Μια νέα έρευνα του Σχολείου Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, μας συστήνει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που βρίσκονται κυρίως στις θαλασσινές τροφές. Καθώς φαίνεται, η κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδέεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής κατά δύο χρόνια. 

Παραμυθένιες φωτογραφίες από την υπερπολυτελή σουίτα της Σταχτοπούτας


Ένας από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως είναι η Ντίσνεϊλαντ - ή μάλλον... ΟΙ Ντίσνεϊλαντ, αφού λειτουργούν τέσσερα θεματικά πάρκα σ' ολόκληρο τον κόσμο. Όμως σε ένα  από αυτά, στο "Μαγικό Βασίλειο" της Φλόριντα, μπορεί ένας τυχερός να διαμείνει μέσα στο πάρκο και συγκεκριμένα στην ειδική σουίτα του Κάστρου της Σταχτοπούτας.

Τα αυθεντικά "Καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν


Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), ας ξαναγίνουμε λίγο όλοι παιδιά και ας θυμηθούμε ένα από τα πιο γνωστά - και κατά κάποιον τρόπο επίκαιρα - παραμύθια του Δανού δημιουργού, τα "Καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα". Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία που αναφέρεται στη γύμνια της ματαιοδοξίας και της κολακείας, που κάνουν τους ανθρώπους υποκριτές και ηλίθιους, όταν αυτό είναι που θέλουν ν' αποφύγουν, μέχρι που έρχεται ένα μικρό παιδί και με την ειλικρίνεια της αθωότητας του αναφωνεί το προφανές, ότι "Ο βασιλιάς είναι γυμνός!". Η ιστορία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 7 Απριλίου 1837 μαζί μ' ένα άλλο διάσημο παραμύθι του Άντερσεν, τη "Μικρή Γοργόνα".

Σαν σήμερα: 2 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Απριλίου 2013. Δηλαδή σήμερα λέμε μόνο αλήθειες;

1 Απριλίου 2013

Ποια είναι τα ωραιότερα ελληνικά νησιά;


Το καλοκαίρι που μας έρχεται μένουμε Ελλάδα; Γιατί όχι; Άλλωστε έχουμε από τα ωραιότερα νησιά της Ευρώπης - αν όχι του κόσμου - και δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό ως "Ελληναράδες", αλλά και οι ξένοι. Σύμφωνα με τους αναγνώστες Travellers' Choice 2013 του ταξιδιωτικού σάιτ TripAdvisor, τέσσερα ελληνικά νησιά περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 10 καλύτερα της Ευρώπης, ενώ το ένα από αυτά, η Σαντορίνη, ψηφίστηκε ως το πέμπτο καλύτερο νησί παγκοσμίως. 

Γκάλοπ: Οι βρετανικές παραλίες είναι ωραιότερες από τις ελληνικές;


Οι Έλληνες περηφανευόμαστε ότι έχουμε από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα; Τι πιστεύουν οι ξένοι για τις ελληνικές παραλίες; Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας Travellers' Choice 2013 του TripAdvisor δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η αλήθεια για τις σχέσεις: Οι άνδρες είναι σχεσάκηδες, οι γυναίκες φοβούνται να δεσμευτούν


Την επόμενη φορά που μια γυναίκα παραπονεθεί ότι οι άνδρες είναι "αναίσθητα γουρούνια", καλό θα ήταν να την ενημερώσετε για τα αποτελέσματα έρευνας του περιοδικού Glamour.com από κοινού με το κοινωνικό δίκτυο γνωριμιών Zoosk, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότερο συναισθηματικοί και πρόθυμοι να εμπλακούν σε μία σχέση είναι οι άνδρες - και με διαφορά.

Ο πιο εθισμένος gamer του κόσμου. Ζει σ' ένα ίντερνετ-καφέ επί 6 χρόνια καθημερινά


Ο εθισμός στα on-line παιχνίδια είναι μια ασθένεια των τελευταίων ετών κι ένας νεαρός άνδρας από την Κίνα αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Ονομάζεται Λι Μενγκ, είναι 29 ετών και το μόνο που κάνει στην ζωή του τα τελευταία έξι χρόνια, είναι να ξημεροβραδιάζεται σ' ένα ίντερνετ καφέ κοντά στο Πανεπιστήμιο Jilin της Κίνας. 

Σαν σήμερα: 1 Απριλίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013. Ψέματα, τέλος!

Η "Ελένη Λουκά" της Γαλλίας, που από πρώην υπουργός του Σαρκοζί έγινε Internet meme για μια "λιποθυμία"


Είναι από τα πρόσωπα των ημερών στη Γαλλία, αν και για τους λάθος λόγους. Η Κριστίν Μπουτέν, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί και αρχηγός του μικρού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που δεν εκπροσωπείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι γνωστή για τον ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, σε μια χώρα που περηφανεύεται ότι είναι το πρώτο λαϊκό κράτος της Ευρώπης, ενώ αποτελεί αγαπημένο στόχο σάτιρας από όσους διαφωνούν μαζί της.

31 Μαρτίου 2013

Ένα ποίημα για τον Απρίλιο με την υπογραφή του Κωστή Παλαμά

Στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Κωστής Παλαμάς δημοσίευσε στο φιλολογικό περιοδικό "Εστία" αρκετά ποίηματα της πρώιμης περιόδου του, που διαπνέονται από μια περισσότερο λυρική διάθεση. Ανάμεσα σ' αυτά ήταν και ορισμένα ποιήματα για τους μήνες του έτους - μόνο για έξι απ' αυτούς. Το μήνα Απρίλιο, ο Παλαμά τον συνέδεσε με την Αυγή, το ξεκίνημα της ημέρας, ίσως γιατί είναι ο μήνας, όπου αρχίζει να "ξυπνάει" η φύση, να ξημερώνει ένας καινούριος φωτεινός κύκλος, μετά το σκοτεινό χειμώνα. Το ποίημα γράφτηκε το 1881, όπως υπογράφει ο ίδιος ο ποιητής, όμως δημοσιεύτηκε στην "Εστία" στις 23 Μαΐου 1882.

Όταν η Αθήνα ήταν ένα τουρκοχώρι στην καρδιά της ελεύθερης Ελλάδας και οι Αθηναίοι δεν ήξεραν τι είναι το κάρο - Η απελευθέρωση της πόλης στις 31 Μαρτίου 1833


Μπορεί το ελληνικό κράτος να ιδρύθηκε τυπικά στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830 με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, ωστόσο η Αθήνα εξακολουθούσε να παραμένει υπό τουρκική κατοχή (ένα "τουρκοχώρι") για 3 ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31 Μαρτίου 1833, οπότε παραδόθηκε η διοίκηση της στους Έλληνες.

Σαν σήμερα: 31 Μαρτίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013. Η μέρα κρατάει μια ώρα λιγότερο σήμερα, ευκαιρία για περισσότερο πάρτι!

Όταν ο Χατζιδάκις ετοιμαζόταν να γράψει τραγούδι για το "πανηγυράκι" της Γιουροβίζιον. Όλο το παρασκήνιο από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό του 1974.


Το ντεμπούτο της Ελλάδας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον έγινε το 1974 (6 Απριλίου), στο Μπράιτον της Μ. Βρετανίας, με το γνωστό ακόμη και σ' όσους δεν ήταν γεννημένοι τότε "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου" σε στίχους Πυθαγόρα και σύνθεση Γιώργου Κατσαρού.  Κι όμως, κανείς από τους συντελεστές δεν ήταν αρχική επιλογή της κρατικής τηλεόρασης, αλλά αποτέλεσαν λύση ανάγκης λίγες μόνο μέρες πριν τη λήξη των προθεσμιών. Αντιθέτως, πρώτη επιλογή αποτέλεσε ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος ήταν θετικός σε μια τέτοια προοπτική, αν και κάποια χρόνια αργότερα θα χαρακτήριζε το διαγωνισμό "πανηγυράκι".