14 Μαΐου 2016

Γιουροβίζιον 2016. Σχολιάζοντας τα τραγούδια του τελικού.


Μπορεί ο 61ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον να μην έχει την παρουσία της Ελλάδας, όμως αυτός δεν είναι λόγος να μην τηρήσουμε και φέτος την παράδοση της πίτσας μπροστά στην τηλεόραση, για να απολαύσουμε ένα τετράωρο (ή μήπως πεντάωρο;) σόου, που μπορεί να μην μας κάνει στο τέλος μουσικά σοφότερους, όμως θα Λίγα λεπτά πριν την έναρξη του σόου, τολμώ τη δική μου κριτική ματιά απέναντι στα 26 τραγούδια του τελικού, έχοντας πλέον υπόψη μου και τις εμφανίσεις στους δύο ημιτελικούς, ένα είδος οδηγού (ή ακόμη κι ένα pre-live blogging) για τους τηλεθεατές της τελευταίας στιγμής. Φυσικά τα σχόλια είναι υποκειμενικά και μπορείτε να διαφωνήσετε ελεύθερα με.. όλα και στο τέλος να ψηφίσετε το τραγούδι της αρεσκείας σας. Εγώ ομολογώ ότι θα το σκεφτώ πολύ αν μπω στη διαδικασία να στείλω έστω ένα sms, καθώς είμαι εξαιρετικά ενοχλημένος από την περσινή διάσταση μεταξύ του televoting και του τελικού νικητή, που κρίθηκε αποκλειστικά από την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών.

12 Μαΐου 2016

Οι 8 φυλές των Ελλήνων γιουροφάν σύμφωνα με τα σχόλιά τους για τον αποκλεισμό του ελληνικού τραγουδιού από τον τελικό της Γιουροβίζιον


Γράφτηκαν πολλά και πιθανόν να γραφτούν ακόμη περισσότερα. Για πρώτη φορά μετά το 2000, δεν θα παρουσιαστεί ελληνικό τραγούδι στη σκηνή της Γιουροβίζιον τη βραδιά του τελικού. (Οκ, ως θεσμός οι ημιτελικοί και ο τελικός εμφανίστηκαν το 2004, αλλά πάντως η τελευταία φορά που δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή ήταν στο γύρισμα του αιώνα). Όταν ένας λαός αναζητά διψασμένος - και ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση ή όχι - θριάμβους για να πανηγυρίσει κρατώντας την εθνική σημαία και να δηλώσει "περήφανος ως Έλληνας", η αποτυχία αυτή τροφοδότησε διάφορα σχόλια. Με βάση τις αντιδράσεις τους, προσπάθησα να κατηγοριοποιήσω τους Έλληνες γιουροφάν δίνοντας νομίζω μια αντιπροσωπευτική εικόνα.

10 Μαΐου 2016

Dispatch ή πώς τα τουβλάκια Λέγκο αλλάζουν την εικόνα του γκρίζου αστικού τοπίου [7 εικόνες]

"Διορθώστε τον κόσμο με τα χρώματα, γιατί κανείς δεν απολαμβάνει να ζει σε μουντές, γκρίζες πόλεις. Και δεν είναι μόνο τα παιδιά που μπορούν να φανταστούν έναν πιο χρωματιστό κόσμο", είναι το σύνθημα του Γερμανού καλλιτέχνη Γιαν Βόρμαν (Jan Vormann), ο οποίος εμπνεύστηκε το πρότζεκτ Dispatchwork. Τι προβλέπει αυτό; Έναν εναλλακτικό τρόπο επιδιόρθωσης ("μπαλώματος") των όποιων ρωγμών σε παλιά, γκρίζα κτίρια δίνοντάς τους παράλληλα χρώμα, καθώς ως υλικό χρησιμοποιούνται όχι συνηθισμένα τούβλα, αλλά τα αγαπημένα των παιδιών πλαστικά τουβλάκια Lego.