1 Απριλίου 2016

Η γυναίκα που θυμάται τι έκανε όταν ήταν... 12 ημερών

Facebook/Rebecca Sharrock

Αν κάποιος σας ζητούσε ν΄ανακαλέσετε στη μνήμη σας τις πρώτες  σας αναμνήσεις, θα γυρίσετε στην ηλικία των τεσσάρων με πέντε ετών, ίσως και λίγο νωρίτερα, αν έχετε στιγματιστεί από κάποιο πολύ σημαντικό για την ζωή σας γεγονός. Γενικότερα, οι αναμνήσεις ενός μέσου ανθρώπου είναι γενικές, αόριστες και ο καθένας από μας αδυνατεί να περιγράψει με λεπτομέρειες μια τυχαία μέρα της ζωής του, πολύ περισσότερο μια μέρα από την οποία έχουν παρέλθει πολλά έτη ή μια από τις.. πρώτες μέρες της ζωής του. Εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα, που για τους περισσότερους φαντάζει αυτονόητος, αποτελεί η περίπτωση της 26χρονης Ρεμπέκα Σάροκ από το Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, η οποία έχει μια εξαιρετικά καλή μνήμη, ώστε μπορεί ν' ανακαλέσει εικόνες από την εποχή που ήταν λίγων μόνο ημερών!

29 Μαρτίου 2016

"Το γέλιο είναι μια ανάγκη της ζωής". Μια απολαυστική ομιλία του Δημήτρη Ψαθά για τη σχέση του γέλιου με τους Έλληνες και τον καθωσπρεπισμό.

Στις 8 Ιουλίου 1948, ο θίασος Μανωλίδου-Παπά παρουσίασε στο ελληνικό κοινό της Αλεξάνδρειας την κωμωδία "Το Στραβόξυλο", ένα από τα κλασικά θεατρικά έργα ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων κωμωδιογράφων του 20ου αιώνα, του Δημήτρη Ψαθά. Αφορμή αποτέλεσε η επίσκεψη του θεατρικού συγγραφέα στην Αλεξάνδρεια. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, ο Ψαθάς έδωσε μια σύντομη διάλεξη με τίτλο "Το γέλιο και οι Έλληνες". Και ποιος καταλληλότερος από τον Ψαθά να σχολιάσει τη σχέση των Ελλήνων με το γέλιο εστιάζοντας σ' ένα διαχρονικό ζήτημα, που διχάζει, τη σχέση του καθωσπρεπισμού με τα αστεία - ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι "χοντροκομμένο" (κατά το κοινώς λεγόμενο) ή όχι.