7 Νοεμβρίου 2015

Το Gangnam Style θα γίνει το πρώτο τραγούδι... άγαλμα; Ελπίζω πως όχι! [εικόνα]


Το "Gangnam Style" είναι ένα τραγούδι, που πρωτακούσαμε το 2012 και έμεινε αξέχαστο σε όλους. Αυτό δεν είναι πάντα θετικό/ Προσωπικά, το τραγούδι και κυρίως το συνοδευτικό βιντεοκλίπ έχουν εγγραφεί στη μνήμη μου ως ένας μακρινός μουσικός εφιάλτης, την ώρα που οι Νοτιοκορεάτες είναι κάτι παραπάνω από περήφανοι για το πιο εξαγωγιμό προϊόν της K-pop σκηνής, έχοντας σπάσει κάθε ρεκόρ στο youtube με περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια θεάσεις.

6 Νοεμβρίου 2015

Πώς είναι η πραγματική ζωή στη Βόρειο Κορέα; Ποια είναι τα αγαπημένα τους κατοικίδια; Γιατί οι γυναίκες δεν κάνουν ποδαρικό σ' ένα μαγαζί; Γιατί βάζουν ρύζι στα στόματα των νεκρών;


Μια πολύ ωραία στήλη στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.nknews.org έχει τον τίτλο "Ask A North Korean", δηλαδή "Ρώτα έναν Βορειοκορεάτη". Άνθρωποι απ' όλον τον κόσμο, που θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για το πώς ακριβώς είναι η καθημερινή ζωή στην πιο αινιγματική χώρα του πλανήτη, υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους και άνθρωποι με καταγωγή από τη Βόρειο Κορέα, που τώρα βέβαια ζουν μακριά από την πατρίδα τους, δίνουν τις απαντήσεις και λύνουν τις όποιες απορίες. Κάποιες απαντήσεις εκπλήσσουν, καθώς δίνουν μια αρκετά αναπάντεχη εικόνα για μια κοινωνία, που ζει κυριολεκτικά στο δικό της, οπισθοδρομικό κόσμο. Γιατί, λοιπόν, οι επαρχιώτες Βορειοκορεάτες δεν έχουν περί πολλού τους κατοίκους της πρωτεύουσας; Ποια είναι τα πιο αγαπημένα κατοικίδια; Πόσο ίσα είναι τα δύο φύλα; Ποια περίεργα γαμήλια και ταφικά έθιμα υπάρχουν στη Βόρειο Κορέα; Αυτή είναι μια μικρή εικόνα της ζωής στη χώρα αυτή.

5 Νοεμβρίου 2015

Η γυναίκα που κάνει απεργία πείνας και δίψας επί 15 ολόκληρα χρόνια (και συνεχίζει..)


Ήταν 2 Νοεμβρίου του έτους 2000. Μια παραστρατιωτική οργάνωση, που απολαμβάνει τη στήριξη της ινδικής κυβέρνησης, απαντώντας σε επίθεση επαναστατών προκάλεσε το θάνατο 10 αμάχων σε μια στάση λεωφορείων στην πόλη Ιμπάλ, που είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου Μανιπούρ. Ένας κυνικός θα μιλούσε για παράπλευρες απώλειες, όχι όμως η 28χρονη - τότε - Ιρόμ Σαρμίλα. Βλέποντας τις εικόνες των δέκα πτωμάτων στις εφημερίδες αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με τον πιο έντονο τρόπο εναντίον των μεθόδων της ινδικής κυβέρνησης.

2 Νοεμβρίου 2015

4 συγγραφείς για το Νοέμβριο...

Ο Νοέμβριος είναι γενικά ένας παρεξηγημένος μήνας. Λίγο πριν το γιορτινό Δεκέμβριο, με το κρύο να κάνει ολοένα πιο αισθητή την παρουσία του και τις καλοκαιρινές αναμνήσεις να είναι πλέον μακρινό παρελθόν, ο Νοέμβρης ξυπνάει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά μας. Και όχι μόνο αυτά των καθημερινών ανθρώπων. Οι συγγραφείς πρώτοι και καλύτεροι έχουν αποτυπώσει μέσα από τα κείμενά τους αυτήν την έντονα καχύποπτη αντίληψη για τον ενδέκατο μήνα του χρόνου. Αυτό είναι πολύ μικρό, πολύ όμορφο λογοτεχνικό δείγμα: