19 Νοεμβρίου 2016

4 (+1) γαλλόφωνες μπαλάντες για χωρισμένους καψούρηδες

Θα μπορούσε να είναι ερώτηση στο παλιό τηλεπαιχνίδι "Κόντρες" (ή "Κόντρα Πλακέ" ή "Άκου τι είπαν"): "Ρωτήσαμε 100 ανθρώπους να μας πούνε τον τίτλο μιας γαλλικής μπαλάντας". Η δημοφιλέστερη απάντηση με διαφορά θα ήταν το "Oh, mon amour" του Κριστόφ. Ε, δεν είναι όμως η μόνη γαλλική μπαλάντα που μιλάει για χωρισμούς και μπορείτε να προσθέσετε στο σχετικό playlist σας, αν θέλετε να κόψετε φλέβα, αλλά δεν αντέχετε τα ελληνικά κλαψοκαψουροτράγουδα και προτιμάτε τα γαλλικά - ή τα γαλλόφωνα έστω.

15 Νοεμβρίου 2016

Ο μυστηριώδης Έλληνας ηθοποιός Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, που το 1916 εκτελέστηκε από τους Γάλλους για κατασκοπεία υπέρ των Γερμανών

Η εκτέλεση του Κοντογιάννη στην πρώτη σελίδα της Le Petit Parisien στις 27.05.1916

Όταν μιλάμε για κατασκόπους την περίοδο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στη μνημειώδη Μάτα Χάρι. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν την ύπαρξη κι ενός Έλληνα κατασκόπου, αν και όχι το ίδιο δαιμόνιου ή πετυχημένου στην κατασκοπευτική του δράση - εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μιας και συνελήφθη από τους Γάλλους ως πράκτορας των Γερμανών! Ήταν ο Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, ένας πρώην ηθοποιός, που τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έζησε στο εξωτερικό κυνηγώντας μάταια κάποιον μεγάλο ρόλο, που ενίοτε ασχολήθηκε με το εμπόριο, για να καταλήξει να πέσει νεκρός από τις σφαίρες γαλλικού εκτελεστικού αποσπάσματος έχοντας καταδικαστεί για κατασκοπεία σε ηλικία 38 ετών.

14 Νοεμβρίου 2016

Τα γράμματα 6χρονων παιδιών στον Ντόναλντ Τραμπ

Μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η δασκάλα Μαρί Κίτινγκ πρόσεξε ότι οι 6χρονοι μαθητές της της πρώτης τάξης του σχολείου Γούτλαντ στο Πορτόλα Βάλεϊ της Καλιφόρνια ήταν κουρασμένοι και αναστατωμένοι. Τα παιδιά σ' αυτήν την ηλικία δεν καταλαβαίνουν βέβαια πολλά από την πολιτική, όμως από τις συμπεριφορές των γονιών τους εισέπραξαν τόσο το πολωμένο κλίμα των προηγούμενων μηνών, όσο και την έκδηλη ανησυχία μετά την αναπάντεχη νίκη ενός ολωσδιόλου ακατάλληλου υποψηφίου, τα λόγια του οποίου δίχασαν βαθιά τους Αμερικανούς και προκάλεσαν - όχι αδικαιολόγητο - φόβο σε πολλούς για το τι μέλλει γενέσθαι τα επόμενα τέσσερα χρόνια - αν βέβαια ο Τραμπ δεν βαρεθεί το νέο του παιχνίδι κάπου στα μισά της προεκλογικής του θητείας ή αν δεν ευδοκιμήσουν οι ουκ ολίγες έρευνες κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου, που βρίσκονται σε εξέλιξη.