19 Σεπτεμβρίου 2015

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι σπουδές ικανοποιούν περισσότερο τους αλλοδαπούς φοιτητές;

Δεν πέρασες στη σχολή της προτίμησής σου ή απλά δεν εμπιστεύεσαι την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν ξέρεις σε ποια χώρα να ψαχτείς; Ένα βοηθητικό κριτήριο μπορεί ν' αποτελέσει ο βαθμός ικανοποίησης των αλλοδαπών φοιτητών σε διάφορα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως καταγράφηκε σε έρευνα για την ιστοσελίδα studyportals.com, που ανακοίνωσε τα Βραβεία Διεθνούς Ικανοποίησης Φοιτητών 2015.

18 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο σεξιστική είναι η προεκλογική αφίσα υποψηφίου (στην Αυστρία);


Αν ήταν υποψήφιος στις ελληνικές εκλογές, ο 26χρονος Γιούλιαν Σμιντ (παχύ το σ) θα κέρδιζε μια θέση στα πάνελ των ψυχαγωγικών εκπομπών, που θα σχολίαζαν τη νόστιμη εξωτερική του εμφάνιση και την πρωτότυπη προεκλογική του αφίσα, στην οποία το πρόσωπό του είναι γεμάτο "κοκκινάδια" από γυναικεία χείλη, ενώ οι σοβαρές πολιτικές εκπομπές θα τον απέφευγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι, από φόβο μήπως θεωρηθούν... ασόβαρες. Στην Αυστρία, πάλι, όπου είναι υποψήφιος με το κόμμα των Πρασίνων για τις τοπικές εκλογές της Βιέννης, ο Σμιντ κατηγορείται για σεξιστική καμπάνια.

17 Σεπτεμβρίου 2015

15 συμπεράσματα από μια προεκλογική περίοδο, που μας κάθισε στο στομάχι

Βαθιά πολιτική ανάλυση δεν θα κάνω. Άλλωστε, δεν είχα το κουράγιο να παρακολουθήσω από κοντά την πολλοστή τα τελευταία χρόνια προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, που ευτυχώς κλείνει την αυλαία της λίγες μέρες - με το φόβο να ξανανοίξει η αυλαία σε λίγους μήνες ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ούτε και στο 19ο αιώνα οι διορισμένες από το βασιλιά κυβερνήσεις δεν άλλαζαν τόσο συχνά! Όπως και να χει, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες επιχειρώ ένα διαφορετικό απολογισμό της προεκλογικής περιόδου με καυστική διάθεση προς όλους - χωρίς βέβαια αυτό να μεταφράζεται και σε απόρριψη των πάντων. Όχι ότι δεν θα είχα διάθεση να επιχειρηματολογήσω για την ψήφο μου, στην οποία μπορώ να πω ότι έχω γενικά καταλήξει, αλλά νιώθω τόσο κουρασμένος απ' όλη αυτήν τη φασαρία, ώστε θεωρώ πιο χρήσιμο να την ξορκίζω αποδομώντας την.

16 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς οι βυζαντινισμοί των πολιτικών της Αυστραλίας έχουν βάλει τα γυαλιά στην ελληνική πολιτική ζωή. (Ή πώς η Αυστραλία άλλαξε πέντε πρωθυπουργούς μέσα σε 8 χρόνια)

Χάνοντας τις εθνικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου 2007, ο Τζον Χάουαρντ είχε συμπληρώσει πάνω από εντεκάμιση χρόνια πρωθυπουργίας, ήταν δηλαδή ο δεύτερος μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας. Κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι μέσα στην επόμενη οκταετία η χώρα-ήπειρος με τη μεγάλη ελληνική ομογένεια θα άλλαζε πέντε πρωθυπουργούς - πρακτικά τέσσερις, αλλά ο ένας με διπλή θητεία. Και μπορεί σύμφωνα με τους νόμους της Αυστραλίας η Βουλή να διαλύεται μετά από θητεία τριών ετών, όμως οι συνεχείς εναλλαγές πρωθυπουργών δεν οφείλονταν απαραίτητα στην ψήφο των πολιτών, αλλά σε παρασκηνιακές διεργασίες ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ εσωκομματικών αντιπάλων, όπου ένα ξαφνικό αίτημα αμφισβήτησης της ηγεσίας ενός πρωθυπουργού μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή του μέσα σε λίγες ώρες, ώστε πολλές φορές οι Αυστραλοί με άλλον πρωθυπουργό ξημερώθηκαν το πρωί και με άλλον πήγαν για ύπνο το ίδιο βράδυ!

14 Σεπτεμβρίου 2015

Με αφορμή την περίπτωση Ντόναλντ Τραμπ, το μπούλινγκ στην πολιτική (όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα)

Στην Ελλάδα έχουμε τις δικές μας εκλογές - για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια - και ελάχιστοι ίσως ενδιαφέρονται για τα... προκριματικά των προκριματικών, που διεξάγονται στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι των εκλογών του 2016 ανοίγουν τα χαρτιά τους για να κερδίσουν το εσωκομματικό χρίσμα εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2016. Τι κι αν είμαστε ακόμη στον Σεπτέμβρη του 2015! Αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας προς τις ΗΠΑ, όχι απλά επειδή πρόκειται για τη μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, αλλά γιατί προκαλεί ενδιαφέρον - όσο και ανησυχία - το ανησυχητικό φαινόμενο του υποψηφίου-έκπληξη των Ρεπουμπλικανών, του εκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με την αχαλίνωτη συμπεριφορά του όχι απλά είναι το φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά φαίνεται ότι μπορεί να χτυπήσει ακόμη και την προεδρία των ΗΠΑ. Έχει επιτεθεί στους βετεράνους των πολέμων, έχει απαξιώσει όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, έχει επιτεθεί σε δημοσιογράφους (με σεξιστικά ή ρατσιστικά επιχειρήματα) και γενικά προκαλεί όσο περισσότερο θόρυβο μπορεί στοχοποιώντας όσους διαφωνούν μαζί του! Ή μήπως δεν είναι απλά μια αχαλίνωτη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που συχνά αρέσκεται να προκαλεί για λόγους δημοσιότητας, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμπεριφορά ενός "νταή", εθισμένου στο μπούλινγκ;

13 Σεπτεμβρίου 2015

Όταν η Κατίνα Παξινού βάφτισε το μωρό ηθοποιού πάνω στη σκηνή του θεάτρου

Έχουμε ακούσει για το βάπτισμα της σκηνής που παίρνουν οι νέοι, όταν βγαίνουν για πρώτη φορά στο θέατρο. Πριν πολλά χρόνια όμως πραγματοποιήθηκε κανονική... βάπτιση επί σκηνής με νονά τη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιό, Κατίνα Παξινού, πολλά χρόνια πριν φύγει για το εξωτερικό, όταν η εμβέλεια του άστρου της περιοριζόταν μόνο στην ελληνική επικράτεια.