31 Μαΐου 2014

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 1 - 7 Ιουνίου 2014


Το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα το "Happy" του Φάρελ Γουίλιαμς έπεσε από την κορυφή του παγκόσμιου τσαρτ είναι καθαρά συγκυριακό, λόγω της μαζικής προσέλευσης των Ιαπώνων στα δισκοπωλεία - πραγματική ή ηλεκτρονικά - για ν' αγοράσουν το νέο σινγκλ του αγαπημένου τους συγκροτήματος, ΑΚΒ 48. Έτσι γίνεται συνήθως με τους Ιάπωνες. Σπεύδουν μαζικά ν' αγοράσουν το cd ή το τραγούδι που τους ενδιαφέρει, αλλά το ενδιαφέρον υποχωρεί ύστερα από μία ή δύο το πολύ εβδομάδες. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μεγάλη άνοδος του "Stay With Me" του Βρετανού τραγουδιστή Σαμ Σμιθ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε τις ομοφυλοφιλικές, ερωτικές προτιμήσεις του. Να έπαιξε άραγε αυτό κάποιο ρόλο; Πάντως μέσα σε μία εβδομάδα το τραγούδι ανέβηκε είκοσι θέσεις και πλασαρίστηκε στο νούμερο 7 του παγκόσμιου singles chart.

Το ποίημα του Σουρή στη μνήμη του σκύλου του


Αρκετές φορές ο Γειώργιος Σουρής αναφερόταν στον σκύλο του τον Γκρουλ μέσα από τα ποιήματα της εφημερίδας του "Ο Ρωμηός". Δεν θα μπορούσε να μην αφιερώσει κι ένα ποίημα στη μνήμη του, όταν ο Γκρουλ έφυγε από την ζωή. Το ποίημα δημοσιεύτηκε στον "Ρωμηό" στις 18 Ιανουαρίου 1903 και αποτελεί μια περίληψη της ζωής του Γκρουλ. 

Ο ύμνος του καφέ και οι πολιτικολογίες των Ελλήνων στα καφενεία, όπως τα περιέγραψε ο Σουρής στα ποιήματα του


Ο Γεώργιος Σουρής είχε καταφέρει όχι απλά να πιάσει την ψυχολογία του μέσου Έλληνα της εποχής του, αλλά και να τη μετουσιώνει σε στίχους. Μια διαχρονικά αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων είναι ο καφές, που πολλές φορές συνδυάζεται με τις πολιτικολογίες στα καφενεία, και ο Σουρής δεν θα μπορούσε να μην κάνει σχετικές αναφορές στα ποιήματά του.

30 Μαΐου 2014

Ο "χίπι" πολιτικός, που αποτέλεσε την έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ισπανία


Στην Ισπανία, ένα από τα πρόσωπα των ημερών μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, κατά τις οποίες τα δύο μεγάλα κόμματα σημείωσαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά, είναι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τελείως άγνωστος, ενώ και οι Ισπανοί τον έμαθαν τους τελευταίους δύο μήνες ως τον ηγέτη του νεοσύστατου κόμματος "Podemos" ("Μπορούμε"), που αποτελεί μετεξέλιξη του κινήματος 15-Μ - οι επονομαζόμενοι και ως Indignados (Αγανακτισμένοι) - του 2011.

Η απόπειρα της ισπανικής κυβέρνησης να σταματήσει τα "κηρύγματα μίσους" στα σόσιαλ μίντια και οι αντιδράσεις για τη μέθοδο

Η ασφάλεια που παρέχει η ανωνυμία ή ακόμη και η έλλειψη προσωπικής επαφής γεννά σε πολλούς τα πιο ταπεινά ένστικτα, τη διάθεση όχι απλά να σχολιάσουν τους πάντες και τα πάντα, αλλά να το κάνουν με τρόπο υβριστικό και προσβλητικό για όποιους έχουν αντίθετη άποψη. Κάπως έτσι, το "ψόφα" έγινε μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στα σόσιαλ μίντια, ενώ σαν τα μανιτάρια ξεπετάγονται σχόλια που προπηλακίζουν λεκτικά, απαξιώνουν και κηρύττουν το μίσος. Είναι η περίπτωση που το κατεξοχήν εργαλείο του πλουραλισμού (το ίντερνετ και η ελευθερία συμμετοχής όλων σε μια φαινομενικά ισότιμη ανταλλαγή απόψεων) κυριεύεται εκ των έσω από μια φασιστική νοοτροπία, που δεν ανέχεται τη διαφορετική άποψη και προσπαθεί να την ακυρώσει προσβάλλοντας όποιον τολμά να τη διατυπώσει ανοιχτά.

29 Μαΐου 2014

13 φράσεις της ξεχωριστής Μάγια Αγγέλου, που μπορούν ν' αλλάξουν την ζωή σου

File:Angeloupoem.jpg

Η Μάγια Αγγέλου, που έφυγε από την ζωή στις 28 Μαΐου σε ηλικία 86 ετών, ήταν μια συγγραφέας και ποιήτρια, πρωτοπόρος στον αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων. Άλλωστε, το 1951, σε μια εποχή που οι φυλετικές διακρίσεις κατά των μαύρων βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους, η ίδια παντρεύτηκε έναν Έλληνα, το επώνυμο του οποίου κράτησε ακόμη και μετά τη λήξη του τριετούς γάμου τους. Μέχρι το τέλος της ζωής της αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της αμερικανικής διανόησης, ενώ πέρα από τα έργα της έχει αφήσει ως παρακαταθήκη μια σειρά από απλές φράσεις, που όμως περιέχουν βαθυστόχαστα διδάγματα ζωής, ικανά ν' αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τις ζωές μας. Ακούστε τι μας έχει συμβουλεύσει:

Η απορία της ημέρας (29.05.2014)

Πριν μερικά χρόνια, όταν μια αγαπημένη ενότητα των μεσημεριανάδικων της ελληνικής τηλεόρασης ήταν οι τηλεθεάσεις των.... άλλων τηλεοπτικών εκπομπών, ποσοστά του μεγέθους 9 και 10% αντιμετωπίζονταν ως σούπερ επιδόσεις, αφού αντίστοιχα ήταν και τα νούμερα τηλεθέασης των εκπομπών που φρόντιζαν να ενημερώνουν σχετικά τους τηλεθεατές. Πριν λίγες μέρες, όταν ένα πολιτικό κόμμα ψηφίστηκε από το 8% των ψηφοφόρων, που προσήλθαν στις κάλπες των ευρωεκλογών, τα στελέχη του κόμματος αυτού, αλλά και πολιτικοί σχολιαστές αντιμετωπίζουν το ποσοστό αυτό με δέος σαν να πρόκειται για κάποια τεράστια επιτυχία, παρόλο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. 
Απορία: Η παιδεία στη χώρα μας είναι τόσο κακή, ώστε υπάρχουν στην εποχή μας άνθρωποι που πιστεύουν ότι το σύμβολο % μεταφράζεται ως "άριστα 10"; Ή πρόβλημα με τα μαθηματικά έχουμε όσοι το μεταφράζουμε ως "άριστα 100" κι επομένως θεωρούμε ότι νούμερα όπως το 8% είναι ένα αντικειμενικά, εξαιρετικά μικρό νούμερο; 

Πόσα χρήματα θα δίνατε για να κερδίσει η Εθνική Ελλάδας το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου;


Πόσες πιθανότητες έχει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να κερδίσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας; Και μόνο σαν ερώτηση πρόκειται για ένα πολύ καλό ανέκδοτο. Άλλωστε ούτε αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής, εθνικής ομάδας ούτε βέβαια μπορεί να επαναληφθεί το θαύμα του Γιούρο 2004, από τη στιγμή που οι αντίπαλοι είναι περισσότεροι και πολύ πιο δυνατοί. Τι θα λέγατε, λοιπόν, αν.. πληρώναμε για το κύπελλο;

Ένα κυνήγι χαμένου θησαυρού μέσω τουίτερ, που έχει γίνει μανία στις ΗΠΑ


Επιδεικνύει τα φιλανθρωπικά του αισθήματα ή απλά την παιχνιδιάρικη διάθεσή του ένας ανώνυμος μέχρι στιγμής κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος χαρίζει διάφορα χρηματικά ποσά σε αγνώστους μέσω τουίτερ; Έχοντας δημιουργήσει το προφίλ @HiddenCash, δημοσιεύει γρίφους, τους οποίους καλούνται να λύσουν οι followers ο πιο γρήγορος κερδίζει το ποσό που κρύβεται σε κάποιο σημείο της πόλης.

28 Μαΐου 2014

Πώς και πότε "γεννήθηκε" το lol


Πόσες φορές λόλαρες σήμερα; Πόσα lol αντάλλαξες με τους κολλητούς στο ίντερνετ ή σε sms; Είναι το πιο δημοφιλές ακρώνυμο στα χρόνια του ίντερνετ, ξεπερνώντας τα γλωσσικά όρια, κάτι σαν τον διάδοχο του "ok" στην εποχή της τεχνολογίας και της γρήγορης επικοινωνίας, όπου τα πολλά λόγια θεωρούνται πράγματι φτώχεια. Ποια είναι όμως η ιστορία του lol; Το 'ξερες ότι φέτος το Μάιο κλείνει τα 25 του χρόνια;

Το εστιατόριο που υποχρεώνει τους πελάτες του να τρώνε όλο τους το φαγητό με απειλή προστίμου!

Όταν ήμασταν παιδιά, οι μανάδες μας μας έλεγαν να τρώμε όλο το φαγητό από το πιάτο, αλλιώς θα έπεφτε τιμωρία. Δεν ξέρω αν αυτό το έλεγαν από υπερπροστατευτικότητα, βγάζοντας το αιώνιο σύνδρομο της Ελληνίδας μάνας που θεωρεί ότι όλα ξεκινούν από το στομάχι, ή επειδή πολύ πιο πεζά δεν ήθελαν να βλέπουν το φαγητό που μαγείρεψαν με τόσο κόπο και σε βάρος του λιγοστού ελεύθερου χρόνου τους, να καταλήγει στα σκουπίδια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ένας μάγειρας αισθάνεται άβολα, όταν βλέπει το φαγητό να περισσεύει στο πιάτο που έχει σερβίρει, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για σεφ εστιατορίου. Δεν ήταν νόστιμο; Έκανε κάποιο λάθος στο μαγείρεμα; Αυτό θα του κοστίσει τη δουλειά; Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό του. Τι γίνεται σ' αυτήν την περίπτωση; Αναγκάζεις τον πελάτη να αδειάσει το πιάτο του με το ζόρι, αλλιώς... θα πληρώσει πρόστιμο!

27 Μαΐου 2014

Οι αδιάβατοι δρόμοι της πρωτεύουσας του Βιετνάμ για τους πεζούς (βίντεο)


Είναι γνωστό ότι οι δρόμοι στις ελληνικές είναι αδιάβατοι για τους πεζούς. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις διαβάσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι σηματοδοτούν την προτεραιότητα του πεζού να διασχίσει το δρόμο για να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο και την υποχρέωση του οδηγού να ελαττώσει την ταχύτητά του αυτοκινήτου του από μακριά έως να σταματήσει πλησιάζοντας στη διάβαση. 

Τα πιο στιλάτα περιπολικά του πλανήτη

Αν αποπειραθεί κανείς να συγκρίνει τα περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί τους, θα είναι σαν να συγκρίνει το σπίτι μιας μέσης οικογένειας με το παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πρόκειται για περιπολικά που συνδυάζουν το στυλ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι σαν να σε "προκαλούν" να παραβιάσεις το νόμο, απλά για να κάνεις μια βόλτα μαζί τους - που λέει ο λόγος δηλαδή. Είναι τα ωραιότερα αστυνομικά αυτοκίνητα του πλανήτη, όπως εμφανίζονται σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του ίντερνετ. Αν έχετε τρέλα με τ' αυτοκίνητα.. απολαύστε τα!

Ο πιο δημοφιλής σκύλος της Ευρώπης στο Instagram

instagram.com/bossthefrenchbulldog

Ποιους ακολουθείτε στο Instagram; Τους φίλους σας, κάποιους διάσημους που ποστάρουν ενδιαφέρουσες φωτογραφίες ικανοποιώντας την φιλοπεριέργεια που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, άντε ν' ακολουθήσετε και κάναν άλλο, που γνωρίσατε στην περιήγησή σας στον εικονικό κόσμο των σόσιαλ μίντια και γίνατε αμέσως "φίλοι". Θα σκεφτόσασταν, όμως, ν' ακολουθήσετε ένα ζωάκι και πιο συγκεκριμένα ένα μπουλντόγκ; 

Ο καλλιτέχνης που ισχυρίζεται ότι μαγείρεψε ένα κόκαλο του και έφαγε το κρέας του

πηγή: Nordlys.no

Είναι δύσκολη η απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχουν όρια στην τέχνη, το σίγουρο όμως είναι ότι πολλοί την επικαλούνται για να δικαιολογήσουν αμφιλεγόμενες πρακτικές, που γεννούν κυρίως αρνητικές αντιδράσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα πρόσφατο περιστατικό από τη Νορβηγία, όπου ένας εννοιολογικός καλλιτέχνης έκανε κάτι ακραίο: ένα από τα εκθέματα της συλλογής του είναι το ένα από τα οστά της λεκάνης του, που του αφαιρέθηκε με χειρουργική επέμβαση πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα ο ίδιος αποκάλυψε ότι μαγείρεψε και έφαγε το κρέας του, που υπήρχε στο συγκεκριμένο οστό!

26 Μαΐου 2014

Η απορία της ημέρας (μετά τις ευρωεκλογές)

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, κέρδισε τις χθεσινές ευρωεκλογές με διαφορά που κυμαινόταν στο όριο του ψυχολογικού ορίου. Το ποσοστό της ΝΔ μπορεί να ήταν το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία της, αλλά τουλάχιστον δεν ήταν το χειρότερο, ενώ η Ελιά - επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ - κρατήθηκε σ' ένα ποσοστό που θεωρείται αξιοπρεπές, παρόλο που είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της παράταξης που εκπροσωπεί και παρότι η ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά εξαϋλώθηκε ως κομματικός σχηματισμός - τουτέστιν η Ελιά δεν έχει πολλές εφεδρείες.

25 Μαΐου 2014

Σήμερα ψηφίζουμε... Αύριο;

Σήμερα ψηφίζουμε και η ψήφος μας κρίνει το αύριο... όχι της Ευρώπης, αφού πρόκειται για ευρωεκλογές, αλλά της χώρας. Τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα όλων των πολιτικών κομμάτων, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. "Σήμερα ψηφίζουμε και αύριο φεύγουν", διακηρύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τα κυβερνητικά κόμματα απαντούν ότι "Σήμερα ψηφίζουμε και αύριο συνεχίζουμε". Τελικά, τι από τα δύο θα συμβεί;

Οδηγός προετοιμασίας ενός υποψήφιου σε μουσικό τάλεντ σόου


Τα μουσικά τάλεντ σόου έγιναν και πάλι της μόδας και προβλέπεται επέλαση αντίστοιχων εκπομπών από την επόμενη τηλεοπτική σαιζόν στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τι θα πρέπει, όμως, να προσέξεις, σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις σ' ένα τέτοιο σόου ως διαγωνιζόμενος, αλλά δεν έχεις και πολλή εμπειρία από το τραγούδι; Το κλειδί βρίσκεται στις οντισιόν και στο πώς θ' ανταπεξέλθεις σ' αυτές, κάτι που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και όχι αντιμετώπιση ξεπέτας. Αυτός είναι ένας οδηγός από δώδεκα βήματα, που ίσως και να σε βοηθήσει να τα καταφέρεις.

Το παγκόσμιο singles chart της εβδομάδας 25 - 31 Μαΐου 2014


Σταθερό το τοπ5 του παγκόσμιου insgles chart της εβδομάδας, όπως σταθερά στο νούμερο ένα παρέμεινε για 17η εβδομάδα και το "Happy" του Φάρελ Γουίλιαμς. Πέντε θέσεις ανέβηκε το ψηφιακό ντουέτο του μακαρίτη Μάικλ Τζάκσον με τον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που πλέον φιγουράρει στο νούμερο 5, ενώ έχει βλέψεις για να πάει ψηλότερα. Θα τα καταφέρει; Πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο (έξι θέσεων) είχε το νέο αστέρι της βρετανικής ποπ, ο Εντ Σίραν που "τραγουδάει", όπως είναι και ο τίτλος του τραγουδιού. Σημαντική λεπτομέρεια: το "Sing" έχει γραφτεί από κοινού από τον Σίραν και τον Φάρελ Γουίλιαμς, που έκανε και την παραγωγή. Τυχαίο;

8 τραγούδια για ελληνικές πόλεις


Άλλα μιλάνε για το στρατό, αλλά εκφράζουν προσωπικές αγωνίες, ποιήματα ντυμένα με μουσική, χαριτωμένα τραγούδια για να περάσει η ώρα... τραγούδια, τραγούδια, τραγούδια! Οι πόλεις δεν είναι μόνο για να τις ζούμε, αλλά και για να τις τραγουδάμε, ανάλογα με τα βιώματα που κουβαλάει ο καθένας. Ας κάνουμε ένα μίνι μουσικό ταξίδι εντός συνόρων, μέσα από αγαπημένα τραγούδια, αγαπημένων καλλιτεχνών.