16 Ιανουαρίου 2015

Οι 36 ερωτήσεις που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, αν απαντηθούν με ειλικρίνεια

Επιζητώντας ν' ανακαλύψει το μυστικό που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, ώστε να έχουν καλύτερη επικοινωνία και στενότερη σχέση μεταξύ τους, ο ψυχολόγος Άρθουρ Άρον (από το SUNY Stony Brook) και οι συνεργάτες του τόσο από το ίδιο όσο και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, έκαναν ένα πρωτότυπο πείραμα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90. 

Προεκλογικός πυρετός

Με το θερμόμετρο κολλημένο σχεδόν σταθερά πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου, με έναν απίστευτο πονοκέφαλο και με το σώμα μου στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θα έλεγε κανείς ότι ζω τον απόλυτο χειμερινό εφιάλτη της γρίπης, που κάνει θραύση σ' όλη τη χώρα. Και ενώ δεν ξέρω αν έχω όντως γρίπη ή απλά ένα κρυολόγημα βαριάς μορφής, το δυστύχημα είναι ότι αυτό μου συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μάλιστα ενόσω αυτή βρίσκεται στην τελική της ευθεία.

13 Ιανουαρίου 2015

11 σπάνιες φωτογραφίες από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, όπως τις κατέγραφε ξένος ρεπόρτερ

Οι λαοί έχουν την τάση να υποτιμούν ή ακόμη και να ξεχνούν την ήττα τους σε μια πολεμική αναμέτρηση, πολύ περισσότερο όταν αυτή οδηγεί σε εθνική ταπείνωση. Μία τέτοια περίπτωση στην ελληνική ιστορία είναι η ήττα στον "ατυχή", όπως χαρακτηρίστηκε εκ των υστέρων, ελληνοτουρκικό πόλεμο τον Απρίλιο του 1897, τον οποίο οι ξένες εφημερίδες περιέγραψαν και ως "πόλεμο των 30 ημερών" λόγω της διάρκειάς του. 

12 Ιανουαρίου 2015

Δείτε τις ταινίες μικρού μήκους του 1897, που αναπαρέστησαν τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο της ίδιας χρονιάς. Ο πρώτος πόλεμος που κινηματογραφήθηκε.


Αν υπάρχει ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει σήμερα να θυμόμαστε και να μνημονεύουμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, πέρα από τα ιστορικά μηνύματα του ατυχούς αυτού πολέμου, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι αυτός υπήρξε ο πρώτος πόλεμος στην ιστορία, που καταγράφηκε σε κινηματογραφικές ταινίες. Ο Βρετανός ανταποκριτής Φρεντερίκ Βιλιέρς, που είχε φτάσει στην περιοχή για να καταγράψει τις μάχες, έφερε μαζί του και μια κινηματογραφική μηχανή, με την οποία κατέγραψε μικρές σκηνές των πολεμικών συγκρούσεων σε τέσσερις - τουλάχιστον - ταινίες μικρού μήκους, σε μια εποχή που ο κινηματογράφος βρισκόταν ακόμη στα γεννοφάσκια του. 

11 Ιανουαρίου 2015

Αγκάφια Λυκόβα: Η ερημίτισα της Σιβηρίας, που επί 71 χρόνια ζει μακριά από τον πολιτισμό. Η ιστορία της οικογένειάς της

πηγή: Youtube

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών στη Ρωσία υπήρξε η Αγκάφια Λυκώβα, μια γυναίκα 71 ετών, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα δάση της ρωσικής Σιβηρίας, εκεί όπου είχαν καταφύγει οι γονείς και τα αδέρφια της στα μέσα της δεκαετίας του '30, προκειμένου να ξεφύγουν από τις διώξεις του Στάλιν. Μάλιστα, για πολλά χρόνια η Αγκάφια δεν είχε συναντήσει καν άλλους ανθρώπους εκτός από την οικογένειά της, στα βήματα της οποίας πορεύεται και η ίδια, ζώντας ολομόναχη πλέον - και παρά την προχωρημένη ηλικία της - μέσα στο δάσος.