27 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Λεωνίδας που εργαζόταν σε οίκο μόδας και είχε ενθουσιάσει τις Παριζιάνες στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν ο δημοφιλέστερος Έλληνας της εποχής του στο Παρίσι!

Παρίσι, 1890. Αν ρωτούσατε τυχαία στο δρόμο μια Παριζιάνα, «Κυρία μου, γνωρίζετε ποιος είναι ο Λεωνίδας;», πολύ πιθανό να παίρνατε μια απάντηση σαν κι αυτή: «Μα, κύριέ μου, είναι ο άνδρας που στις μέρες μας ξέρει να ράβει ένα μανίκι καλύτερα απ’ όλους». Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς και πώς αυτός ο Λεωνίδας, ο οποίος εργαζόταν σε οίκο μόδας ως δοκιμαστής (αν προτιμάτε, έδινε συμβουλές στις πελάτισσες του μαγαζιού), βρέθηκε στο Παρίσι. Άγνωστό είναι και το επίθετό του, ενώ δεν έχει εντοπιστεί και κάποια φωτογραφία του. Το σίγουρο όμως είναι ότι στους κατοίκους του Παρισιού ήταν τότε πολύ πιο διάσημος από το συνονόματό του αρχαίο Σπαρτιάτη βασιλιά.

26 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ελληνικά (ελλαδίτικα και κυπριακά) πολιτιστικά στοιχεία, που περιλαμβάνονται στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO


Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα χειροπιαστά έργα τέχνης ή γενικότερα αντικείμενα που μπορούμε να ορίσουμε σχηματικά σε ορισμένα πλαίσια, αλλά έχει κυρίως μια άυλη μορφή. Πολιτισμός είναι η καθημερινότητά μας, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας και στο περιβάλλον, το φαγητό μας, οι παραδόσεις που διαμορφώνουν την ταυτότητα μιας κοινωνίας μέσω της μετάδοσής τους από γενιά σε γενιά, αλλά και της εξέλιξης και προσαρμογής τους στο πέρασμα του χρόνου.

24 Σεπτεμβρίου 2018

Η αντιπάθεια Αμερικανίδας κριτικού κινηματογράφου στο Μίμη Φωτόπουλο λόγω της εμφάνισής του!


Ο χαρισματικός κι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του 20ου αιώνα, Μίμης Φωτόπουλος, μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να διαγράψει μια αντίστοιχα μεγάλη κινηματογραφική καριέρα στο Χόλιγουντ. Όχι γιατί του έλειπε το κωμικό ταλέντο (πάντα με μέτρο και εσωτερική εκφραστικότητα, χωρίς να καταφεύγει στην εύκολη λύση των υπερβολικών μορφασμών), αλλά γιατί ήταν αρκετά μεγάλος (η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1948 σε ηλικία 35 ετών) και ελάχιστα ελκυστικός, όπως τον αξιολόγησε μια από τις σημαντικότερες κριτικούς κινηματογράφου των ΗΠΑ, η Irene Thirer.

23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια φωτογραφία της Μάρθας Καραγιάννη σε αμερικανική εφημερίδα του 1966

Μια από τις παλιότερες εφημερίδες της αμερικανικής πολιτείας του Ιλλινόις (η πολιτεία όπου βρίσκεται και το Σικάγο) είναι η The Daily Illini. Πρόκειται για μια φοιτητική εφημερίδα, που εκδίδεται από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στη μητροπολιτική περιοχή Καμπανία-Ουρμπάνα (Champaign- Urbana) από το 1871 μέχρι και σήμερα. Σ’ αυτήν, λοιπόν, την εφημερίδα, που απευθύνεται σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων (εντός και εκτός του πανεπιστημίου, αλλά οπωσδήποτε στη μικρή κοινωνία της Καμπανίας-Ουρμπάνα), βρέθηκε περιέργως μια φωτογραφία της Ελληνίδας ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη το Φεβρουάριο του 1966.