9 Ιουνίου 2018

Η πρώτη πολιτική ομιλία που εκφωνήθηκε από γυναίκα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1907

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 1907 πραγματοποιήθηκαν την 1η Ιουλίου. Στην Αθήνα, υποψήφιοι ήταν ο Σπυρίδων Μερκούρης, ο οποίος διεκδικούσε την τρίτη δημαρχιακή του θητεία, και ο Άγγελος Πυρρής. Όλες τις προηγούμενες μέρες, οι υποψήφιοι περιόδευαν στις γειτονιές της πόλης κάνοντας επίδειξη εκλογικής δύναμης και για να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους. 

8 Ιουνίου 2018

Οι πρωτοπόρες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Αθανάσιου Τυπάλδου Μπασιά υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και της θέσπισης του πολιτικού γάμου το 1919 και το 1920


Αν χρειαζόταν να ξεχωρίσουμε τους πρωτοπόρους Έλληνες βουλευτές, εκείνους που υπερασπίστηκαν την πρόοδο και το θεσμικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο με τα λόγια τους αλλά και με έργα, περίοπτη θέση θα έπρεπε να επιφυλάξουμε για τον Αθανάσιο Τυπάλδο Μπασιά (1868 - 19.03.1924). Το όνομά του είναι άγνωστο στους περισσότερους, ίσως γιατί οι νομοθετικές του πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν σε μια εποχή, κατά την οποία η ελληνική κοινωνία ήταν ακόμα απροετοίμαστη να τις δεχθεί, ενώ έδιναν την αίσθηση ενός μοναχικού καβαλάρη με αρκετά προχωρημένες απόψεις σχετικά με τη θέσπιση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες και την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, όσο και γύρω από την καθιέρωση του πολιτικού γάμου. Πρόκειται για ζητήματα που νομικά τακτοποιήθηκαν μόλις τη δεκαετία του 1980, όμως σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν για πρώτη φορά από τον Μπασιά - τότε βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης - ήδη από την περίοδο 1919-1920!

5 Ιουνίου 2018

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για χτένισμα περμανάντ στα ελληνικά κομμωτήρια του 1932 [εικόνα]

Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δράσις του Ηρακλείου στις 2 Αυγούστου 1932 στα πλαίσια διαφήμισης του ολοκαίνουριου μηχανήματος για οντουλάρισμα, όπως ονομαζόταν τότε η περμανάντ, με το οποίο είχε πρόσφατα εξοπλίσει το κομμωτήριό του γνωστός κομμωτής της πόλης. Φυσικά το... διαστημικό αυτό μηχάνημα (θαρρείς βγαλμένο από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας της εποχής) δεν θυμίζει σε τίποτα τον αντίστοιχο εξοπλισμό ενός σύγχρονου κομμωτηρίου, πάντως τη δουλειά του την έκανε, υποσχόμενο περμανάντ διάρκειας ενός χρόνου!