25 Μαρτίου 2017

Ιστορικά κείμενα: Η επιστολή της Μαντώς Μαυρογένους στον Όθωνα λίγους μήνες πριν το θάνατό της διεκδικώντας ίση οικονομική μεταχείριση με τους άνδρες αγωνιστές



Σε ποίημά του αφιερωμένο στη Μαντώ Μαυρογένους, ο Γάλλος ποιητής Λεόν Μπαρά έγραψε: «Η αρχαιότητα θα της αφιέρωνε ναούς για να διαιωνίσει το λαμπρό της παράδειγμα και θα την έβλεπε σαν μια θεότητα». Όμως η Μαντώ Μαυρογένους δεν έτυχε τόσο μεγάλων τιμών, όσο ζούσε. Στην περίπτωση της ίσχυσε αυτό που έγραψε ένας άλλος Γάλλος φιλέλληνας, ο αξιωματικός Μαξίμ Ρενμπώ αναφορικά με τη Μαντώ: «Η πιο αγνή αγάπη στην πατρίδα, γεμάτη αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον και χωρίς καμία μέριμνα για το προσωπικό της μέλλον». 

23 Μαρτίου 2017

Ποιες ήταν οι προτιμήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών πριν 20 χρόνια (Μάρτιος 1997);

Ο Μάρτιος του 2017 θα μείνει στην τηλεοπτική ιστορία ως ο μήνας της απόλυτης επικράτησης του Survivor. Μπορεί το κόνσεπτ να μην είναι καινούριο, η διάρκειά του να θυμίζει Μπεν Χουρ και να προβάλλεται ακόμη και πέντε φορές την εβδομάδα, όμως όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει κουράσει, αλλά το μερίδιό του βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Αν πάλι γυρίζαμε το χρόνο πίσω μια εικοσαετία, το μακρινό 1997, όταν τα ριάλιτι παιχνίδια δεν διαφαίνονταν καν ως μακρινά ενδεχόμενα στον εγχώριο τηλεοπτικό ορίζοντα, τα προγράμματα των καναλιών κατακλύζονταν από ελληνικές σειρές, οι οποίες κέρδιζαν και την ψήφο εμπιστοσύνης των τηλεθεατών μαζί με τις μεταδόσεις των ευρωπαϊκών παιχνιδιών ελληνικών ομάδων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά και το "Μπράβο Καλώς ήλθατε", όταν η Ρούλα Κορομηλά βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της.

20 Μαρτίου 2017

Ξένα τραγούδια εμπνευσμένα από μέρη της Ελλάδας

Η Ελλάδα δεν έχει εμπνεύσει μόνο συγγραφείς, ποιητές και ζωγράφους, αλλά και μουσικούς. Και καλά, για τους Έλληνες μουσικούς δεν τίθεται θέμα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εμπνέονται από το χώρο όπου ζουν και κινούνται. Υπάρχουν όμως και κάποια τραγούδια (είτε ορχηστρικά είτε με στίχους) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν ως πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς την Ελλάδα ή κάποιο μέρος της χώρας μας. Κι αυτό φαίνεται ακόμη και στους τίτλους τους. Τα περισσότερα - αν όχι όλα - προσωπικά τα αγνοούσα. Δεν ξέρω εσείς...

19 Μαρτίου 2017

Παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή; Ο τύπος που σαβουριάζει 4000 θερμίδες σ' ένα γεύμα την ημέρα και παραμένει φέτες

Τα λιγουρεύεστε; (πηγή: www.instagram.com/blake_201/)

Στις φωτογραφίες δίπλα βλέπετε τον Μπλέικ Χόρτον την ώρα του φαγητού. Ο Μπλέικ, 34 ετών με καταγωγή από το Πάραμους του Νιου Τζέρσεϊ, είναι ένας ακόμη Ίνστα σταρ, ένας τύπος δηλαδή την ύπαρξη του οποίου κανονικά θα γνώριζαν μόνο η οικογένεια και οι φίλοι του, αλλά χάρη στο Ίνσταγκραμ έχει αποκτήσει εκατοντάδες χιλιάδες "φίλους" (223.000 ακόλουθοι μέχρι την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές)!

Γιατί ο έγχρωμος "Μπακαλόγατος" μου άρεσε περισσότερο από τον ασπρόμαυρο


Πέρυσι η προβολή επιχρωματισμένης κόπιας της ταινίας "Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα" μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Άλλωστε, από παιδί ακόμα σκεφτόμουν τι καλά θα ήταν να μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να βλέπαμε έγχρωμες τόσες και τόσες αγαπημένες ελληνικές ταινίες (θεωρητικά αυτό ισχύει και για τις κλασικές ασπρόμαυρες ξένες, τις οποίες όμως πολύ σπάνια βλέπουμε στην ελληνική τηλεόραση - ούτε καν στην κρατική!). Φέτος, ο έγχρωμος "Μπακαλόγατος" με ενθουσίασε ακόμη περισσότερο, ώστε ν' αναρωτιέμαι πλέον γιατί άργησαν τόσο πολύ να επιχρωματίσουν το φιλμ και γιατί δεν έχει γίνει επιχρωματισμός και σε άλλα ασπρόμαυρα φιλμ.