15 Απριλίου 2017

Τι συνέβη το Πάσχα του 1847, όταν ο αντισημιτισμός των Αθηναίων χτύπησε κόκκινο και γράφτηκε μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (υπόθεση Πασίφικο)

Την άνοιξη του 1847, η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους δεν ήταν ιδιαίτερα ανθηρή και η κυβέρνηση Κωλέττη διερευνούσε την προοπτική σύναψης ενός εξωτερικού δανείου. Με σκοπό τη διεξαγωγή σχετικών διαπραγματεύσεων, άλλωστε, το Μάρτιο του 1847 βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος τραπεζίτης Ιάκωβος Μάγερ Ρότσιλντ. Κατά σύμπτωση, η επίσκεψη του Ρότσιλντ στην Αθήνα συνέπεσε με τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα (23 Μαρτίου/4 Απριλίου 1847). Αυτή η σύμπτωση θα οδηγούσε σε μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ένα πρωτοφανές ξέσπασμα αντισημιτισμού, οι παρενέργειες του οποίου θα διαρκούσαν πολλά χρόνια και θα οδηγούσαν ακόμη και στο ναυτικό αποκλεισμό της χώρας.

11 Απριλίου 2017

11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Δομινικανή Δημοκρατία


Με αφορμή ένα τηλεπαιχνίδι, πολλοί Έλληνες έμαθαν ότι στην Καραϊβική θάλασσα υπάρχει κι ένα κράτος που ονομάζεται Δομινικανή Δημοκρατία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι η χώρα λέγεται Άγιος Δομήνικος, όταν αυτή (στα ισπανικά Σάντο Ντομίνγκο) είναι απλά η ονομασία της πρωτεύουσας, αλλά κι αυτή ακόμα η γνώση είναι κατάκτηση για ένα λαό που νομίζει ότι αποτελεί το κέντρο του κόσμου και δεν πολυασχολείται με ό,τι συμβαίνει εκτός συνόρων - εκτός κι αν πρόκειται για αληθινούς ή φανταστικούς εχθρούς. Τέλος πάντων, επειδή είναι λίγα τα όσα γνωρίζουμε για τη μακρινή αυτή χώρα, την ιστορία της και την καθημερινότητα των κατοίκων της, επιχείρησα να συγκεντρώσω κάποιες μικρές, αλλά - εκτιμώ - ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

10 Απριλίου 2017

Γιατί στην Ουρουγουάη δεν γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά την Εβδομάδα Τουρισμού


Γενικά, είναι παραδεκτό ότι η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι πάρα πολύ μεγάλη, σαφώς μεγαλύτερη από ό,τι στα ευρωπαϊκά κράτη ή όπου αλλού στον πλανήτη. Ωστόσο, κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του, που στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής ονομάζεται Ουρουγουάη. Η μικρή αυτή χώρα, την ύπαρξη της οποίας οι περισσότεροι Έλληνες έμαθαν χάρη στις τηλεοπτικές "Σαβατογεννημένες", είναι το πιο "λαϊκό" κράτος του δυτικού κόσμου, σε σύγκριση με το οποίο ακόμη και η Γαλλία μοιάζει κάπως συντηρητική στα θέματα χωρισμού κράτους και εκκλησίας.