15 Νοεμβρίου 2014

Και η "καλύτερη" χώρα του πλανήτη για το 2014 είναι....

Οι λίστες είναι η μανία του 21ου αιώνα. Διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσεις, διεθνή φόρα, τράπεζες κλπ. κατατάσσουν τα κράτη σε καλές και κακές θέσεις σε διάφορα πεδία: τα πιο ευτυχισμένα, τα πιο πετυχημένα, τα πιο ειρηνικά, τα πιο αγαπητά κλπ. Μέσα σ' έναν τέτοιο ορυμαγδό λιστών ο Σάιμον Άρνχολτ και η γερμανική εταιρία ερευνών GfK ενδιαφέρονται να μάθουν την "καλύτερη" χώρα του πλανήτη.
Η έρευνα βασίζεται στις απαντήσεις, που έδωσαν 20.000 άνθρωποι από 20 χώρες του πλανήτη. Αυτό είναι το πρώτο "φάουλ" της έρευνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι συνολικά στον πλανήτη υπάρχουν περισσότερα από 190 κράτη. Εξάλλου, οι υποψήφιες προς αξιολόγηση χώρες είναι μόλις 50 και όλες προέρχονται από τις τάξεις των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών. Ποιος, όμως, είπε ότι το "καλύτερο" είναι απαραίτητα και... πλούσιο; Περιττό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 50 αυτών κρατών, αν και περιλαμβάνεται η Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα για το 2014 ανακοινώθηκαν και διαφέρουν ελάχιστα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με εξαίρεση μια αλλαγή στην κορυφή, καθώς η Γερμανία για πρώτη φορά εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση του καταλόγου ύστερα από μια πενταετία, οι υπόλοιπες θέσεις της πρώτης δεκάδας δεν παρουσιάζουν την παραμικρή διαφορά σε σχέση με τον κατάλογο του 2013. Πού οφείλεται η επιτυχία της Γερμανίας; Κατά πάσα πιθανότητα στο χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, λίγο μετά τη νίκη της γερμανικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Γενικά, το αποτέλεσμα προκύπτει από το συνδυασμό των απαντήσεων σε 23 διαφορετικά πεδία, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τη μετανάστευση.
Αυτές, λοιπόν, είναι οι 10 "καλύτερες" χώρες του πλανήτη για το 2014, σύμφωνα με τον Anholt-GfK Roper Nation Brands Index:
1. Γερμανία
2. ΗΠΑ
3. Ηνωμένο Βασίλειο
4. Γαλλία
5. Καναδάς
6. Ιαπωνία
7. Ιταλία
8. Ελβετία
9. Αυστραλία
10. Σουηδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου