12 Ιανουαρίου 2016

Οι ιστορίες πίσω από 5 αγαπημένα τραγούδια του Ντέιβιντ Μπόουι

www.flickr.com

Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε, τα τραγούδια του όμως έμειναν και θα μείνουν για πολύ ακόμη. Τι κρύβουν όμως οι στίχοι των τραγουδιών αυτών; Κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκαν και τι θέλουν να εκφράσουν; Ίσως ο πιο ενδιαφέρον, εναλλακτικός και κάπως gossip φόρος τιμής σ' έναν σπουδαίο καλλιτέχνη είναι να αποκρυπτογραφήσουμε τους στίχους κάποιων από τα τραγούδια του και ν' ανακαλύψουμε τις πηγές έμπνευσης, γεγονότα απλά και καθημερινά, τα οποία όμως μπορούν να εξιτάρουν έναν καλλιτέχνη που έχει δημιουργικά τεντωμένες όλες τις αισθήσεις του.

Heroes

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σ' ένα ζευγάρι, που συναντιέται στο τείχος του Βερολίνου πολλά χρόνια πριν την κατάρρευσή του. Όχι τυχαία το τραγούδι γράφτηκε στην πόλη του (δυτικού) Βερολίνου, όμως πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένας κρυφός έρωτας, ο οποίος ουδεμία σχέση είχε με την πολιτική αντιπαράθεση που συμβόλιζε το τείχος.
Το 2003, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Performing Songwriter ο Μπάουι αποκάλυψε ότι οι στίχοι αναφέρονταν στον παράνομο δεσμό του παντρεμένου Τόνι Βισκόντι, παραγωγού του Μπάουι, με την Αμάντα Μάας, η οποία τραγουδούσε στα φωνητικά και του συγκεκριμένου κομματιού. Οι δυο ερωτευμένοι είχαν ορίσει ως τόπο των κρυφών συναντήσεών τους το τείχος που χώριζε το Βερολίνο σε δύο μέρη καθιστώντας το μια από τις πιο διακεκαυμένες περιοχές του πλανήτη την εποχή εκείνη και αυτή η παράνομη ερωτική ιστορία ενέπνευσε τους στίχους. 


Space Oddity

Για τους Βρετανούς, το τραγούδι είναι συνδεδεμένο με την "κατάκτηση" της Σελήνης από τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρογκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς στις 21 Ιουλίου 1969, καθώς χρησιμοποιήθηκε από το BBC ως μουσικό χαλί - παρότι οι στίχοι μιλούν για κάποιον που χάνεται στο διάστημα. Ωστόσο, πηγή έμπνευσης για τον Μπάουι, ο οποίος έγραψε το τραγούδι ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν μια ταινία και συγκεκριμένα το "2001: Η οδύσσεια του διαστήματος" του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Στην ίδια συνέντευξη στο Performing Songwriter ο Μπάουι περιέγραφε: "Ήμουν πολύ μαστουρωμένος όταν το είδα, πολλές φορές, και ήταν πραγματικά αποκάλυψη για μένα. Το τραγούδι άρχισε να ρέει".


China Girl

Ποιο είναι αυτό το κορίτσι από την Κίνα, που ενέπνευσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπάουι; Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η φράση αναφέρεται στην ηρωίνη, που άλλωστε στην αργκό όντως αναφέρεται και ως "china girl", σύμφωνα με το βιβλίο "Starman", η βιογραφία του αγαπημένου καλλιτέχνη που έφυγε από την ζωή, το κορίτσι του τίτλου ήταν μια... Βιετναμέζα, με την οποία ήταν ερωτευμένος ο Ίγκι Ποπ και η οποία ερχόταν συχνά στο στούντιο των ηχογραφήσεων, ενώ ο Μπάουι φέρεται να ενθάρρυνε τη σχέση αυτή. 


Changes

Σε μια περίοδο όμορφων αλλαγών, καθώς θα γινόταν για πρώτη φορά πατέρας, ο Μπάουι εμπνεύστηκε αυτό το αισιόδοξο τραγούδι με την προδιάθεση περισσότερο να παρωδήσει τα τραγούδια των νυχτερινών κλαμπ, χωρίς να φαντάζεται την απήχηση που τελικά θα είχε στο κοινό του.


Life On Mars?

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail On Sunday το 2008, ο Ντέιβιντ Μπάουι περιέγραφε "εύκολο" το γράψιμο του συγκεκριμένου τραγουδιού, γιατί "η νιότη ήταν εύκολη" και θυμόταν εκείνη την ημέρα με αρκετές λεπτομέρειες. "Μια πραγματικά όμορφη μέρα στο πάρκο, ενώ καθόμουν στα σκαλοπάτια της υπαίθριας εξέδρας. "Sailors μπαπ-μπαπ-μπαπ-μπαπ-μπααα-μπαπ". Μια αποξενωμένη ηρωίδα. Σε κατάσταση μεσοαστικής έκστασης. Περπάτησα μέχρι την οδό Μπέκενχαμ Χάι για να προλάβω ένα λεωφορείο για το Λούισχαμ ν' αγοράσω παπούτσια και μπλούζες, όμως δεν μπορούσα να βγάλω τη μουσική φράση από το μυαλό μου.Κατέβηκα μετά από δυο στάσεις και λίγο πολύ έτρεξα γρήγορα πίσω στο σπίτι στην οδό Σάουθεντ. Ο χώρος της δουλειάς ήταν ένα μεγάλο άδειο δωμάτιο με μια σαιζ λονγκ, έναν πίνακα άρτ νουβό σε χαμηλή τιμή ("του Ουίλιαμ Μόρις", έτσι έλεγα σε όποιον ρωτούσε), ένα τεράστιο πλημμυρισμένο σταχτοδοχείο και ένα μεγάλο πιάνο. Τίποτε άλλο. Ξεκίνησα να το δουλεύω στο πιάνο και είχα τελειώσει όλους τους στίχους και τη μελωδία μέχρι αργά το απόγευμα. Ωραίο. Ο Ρικ Γουέικμαν ήρθε λίγες εβδομάδες αργότερα και εξωράισε το μέρος του πιάνου και ο κιθαρίστας Μικ Ρόνσον δημιούργησε μαι από τις πρώτες και καλύτερες έγχορδες μελωδίες του".


Πηγή πληροφοριών η εξαιρετική ιστοσελίδα www.songfacts.com




Περισσότερες "αληθινές ιστορίες" πίσω από αγαπημένα τραγούδια:
-- Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από 3 αγαπημένα τραγούδια του Ρόμπι Γουίλιαμς

-- Η πραγματική ιστορία πίσω από το "Like A Virgin", ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της Μαντόνα Το έγραψε ένας άνδρας για να εκφράσει... τα δικά του συναισθήματα!

-- Η πραγματική ιστορία πίσω από το τραγούδι "Careless Whisper", όπως την έχει περιγράψει ο ίδιος ο Τζορτζ Μάικλ

-- Το εμπορικότερο τραγούδι όλων των εποχών και η πραγματική ιστορία πίσω από αυτό

-- Η πραγματική ιστορία πίσω από το "(I Can't Get No) Satisfaction" των Ρόλινγκ Στόουνς.

-- ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ 5 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΜΠΙΤΛΣ

-- Ο ΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ

-- Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ROLLING IN THE DEEP, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου