11 Απριλίου 2017

11 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Δομινικανή Δημοκρατία


Με αφορμή ένα τηλεπαιχνίδι, πολλοί Έλληνες έμαθαν ότι στην Καραϊβική θάλασσα υπάρχει κι ένα κράτος που ονομάζεται Δομινικανή Δημοκρατία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουν ότι η χώρα λέγεται Άγιος Δομήνικος, όταν αυτή (στα ισπανικά Σάντο Ντομίνγκο) είναι απλά η ονομασία της πρωτεύουσας, αλλά κι αυτή ακόμα η γνώση είναι κατάκτηση για ένα λαό που νομίζει ότι αποτελεί το κέντρο του κόσμου και δεν πολυασχολείται με ό,τι συμβαίνει εκτός συνόρων - εκτός κι αν πρόκειται για αληθινούς ή φανταστικούς εχθρούς. Τέλος πάντων, επειδή είναι λίγα τα όσα γνωρίζουμε για τη μακρινή αυτή χώρα, την ιστορία της και την καθημερινότητα των κατοίκων της, επιχείρησα να συγκεντρώσω κάποιες μικρές, αλλά - εκτιμώ - ενδιαφέρουσες πληροφορίες.


1. Η πρωτεύουσα Άγιος Δομήνικος ιδρύθηκε το 1496 από τον αδερφό του Χριστόφορου Κολόμβου, Βαρθολομαίο, και αποτελεί τον παλιότερο οικισμό των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο που κατοικείται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

2. Το 1936, η πόλη μετονομάστηκε σε Πόλη του Τρουχίγιο (Ciudad Trujillo), θύμα της μεγαλομανίας του δικτάτορα Ραφαέλ Τρουχίγιο. Όταν αυτός δολοφονήθηκε το 1961, ανέκτησε το προηγούμενο όνομά της.

3. Ο γιος του Χριστόφορου Κολόμβου, Ντιέγκο, έθεσε το θεμέλιο λίθο του Καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας, Άγιος Δομήνικος, το 1514. Πρόκειται για τον παλιότερο Καθεδρικό ναό σ' ολόκληρο τον κόσμο.

4. Στον Άγιο Δομήνικο ιδρύθηκε το παλιότερο πανεπιστήμιο (ήταν το Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη, που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1538 και έκλεισε οριστικά το 1823), αλλά και το παλιότερο κάστρο, το παλιότερο μοναστήρι και το παλιότερο οχυρό της αμερικανικής ηπείρου.

5. Ο Άγιος Δομήνικος περηφανεύεται ότι φιλοξενεί τα οστά του Χριστόφορου Κολόμβου στο μουσείο Faro a Colón (Φάρος του Κολόμβου), που εγκαινιάστηκε το 1992 με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από την ανακάλυψη της Αμερικής. Πάντως, η αυθεντικότητα του ισχυρισμού αυτού αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες. Είναι αλήθεια ότι κατά το παρελθόν και επί σειρά αιώνων τα οστά του Κολόμβου βρέθηκαν στον Άγιο Δομήνικο: από το 1542 έως το 1795, οπότε η σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία (δηλ. το ανατολικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα) περιήλθε στη γαλλική κατοχή. Τότε, τα οστά μεταφέρθηκαν στην Αβάνα και από κει αργότερα στη Σεβίλη, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο εντοπισμός ενός κουτιού με σπασμένα οστά, που εξωτερικά είχε την επιγραφή "Δον Χριστόφορος Κολόμβος", αποτελεί για τους Δομινικανούς απόδειξη ότι τα οστά παρέμειναν στη χώρα τους, παρότι δεν επέτρεψαν ποτέ την εκταφή και επιστημονική ανάλυση των οστών αυτών, την ώρα που ιστορικές και ανθρωπολογικές έρευνες εκτιμούν ότι χωρία αμφιβολία τα οστά που βρίσκονται στη Σεβίλη είναι αυτά του σπουδαίου εξερευνητή. 

6. Ο σχεδιαστής Όσκαρ ντε λα Ρέντα ήταν ίσως ο διασημότερος Δομινικανός στο ευρύ κοινό σ' όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

7. Το εθνικό σπορ είναι το μπέιζμπολ. Περίπου το 40% των παικτών στα πρωταθλήματα μπέιζμπολ των ΗΠΑ κατάγονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

8. Ο εθνικός χορός είναι ο μερένγκε. Ο δικτάτορας Ραφαέλ Τρουχίγιο τον ανακήρυξε ως τον επίσημο χορό της Δομινικανής Δημοκρατίας. Δείγμα ενός τυπικού δομινικανικού μερένγκε μπορείτε ν' απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο (από τον BachataAmbassador):


9. Ένας άλλος χορός με δομινικανικές ρίζες είναι και η μπατσάτα, που ωστόσο κατά το παρελθόν είχε απαγορευτεί επειδή θεωρούταν ιδιαίτερα αισθησιακός. Πάντως η μπατσάτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως μουσικό είδος και για κάποιους θεωρείται η εθνική μουσική (αλλά όχι και εθνικός χορός) των Δομινικανών. Το πρώτο τραγούδι σε ρυθμό μπατσάτα ήταν το "Borracho de amor" και ηχογραφήθηκε από τον Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν το 1962.

Το 2014, η τραγουδίστρια Ειρήνη Παπαδοπούλου δεν φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία και θα προσπαθούσε να επιβιώσει τρώγοντας καρύδες (πόσο μάλλον ότι θα μάλωνε για μια καρύδα - και όχι μόνο - με άλλους... "διάσημους"). Συμμετέχοντας όμως τότε στο Dancing With The Stars χόρεψε κι από μια μπατσάτα (πηγή: faysbook gr):


10. Το εθνικό τους φαγητό ονομάζεται "la bandera dominicana", δηλαδή "η δομινικανή σημαία" και αποτελείται από βρασμένο κρέας, κόκκινα φασόλια και ρύζι. [Μια παραδοσιακή συνταγή - στα αγγλικά - μπορείτε να βρείτε εδώ: josieskitchen.com/post/3364239719/labanderadominicana]
Πηγή: josieskitchen.com/

11. Η σημαία της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι η μοναδική στον κόσμο, στην οποία απεικονίζεται η Βίβλος. Είναι πολύ μικρού μεγέθους και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της σημαίας, ενώ - σύμφωνα με το συμβολισμό - θεωρείται ότι είναι ανοιχτή στον τριακοστό δεύτερο στίχο του όγδοου βιβλίου του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου, όπου αναγράφεται η φράση "και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει". Επίσης είναι η μοναδική σημαία, που μνημονεύει το Θεό, καθώς σ' αυτή αναγράφεται το σύνθημα Dios Patria Libertad (Θεός, Πατρίδα, Ελευθερία).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου