26 Αυγούστου 2014

Πώς ένας Αυστραλός αποδείχθηκε ο πιο καλόκαρδος άνθρωπος του κόσμου

Κάθε πρωί καλημερίζεις τον στριφνό γείτονα με το χαμόγελο στα χείλη... του προσφέρεις ένα πιάτο φαγητό, όταν σου περισσεύει... βοηθάς γριούλες να περάσουν το δρόμο... δίνεις από ένα ευρώ σε κάθε ζητιάνο ή παιδί των φαναριών, χωρίς να σ' απασχολεί, αν το ευρώ αυτό αξιοποιηθεί σωστά ή όχι... με λίγα λόγια είσαι ένας πολύς καλός, ευγενικός, καλοπροαίρετος, υπέροχος άνθρωπος. Θα 'πρεπε ν'αποτελείς πρότυπο για τους άλλους. Υπάρχει όμως ένας Αυστραλός, η ευγένεια της ψυχής του οποίου ξεπερνάει τους πάντες και αυτό τον έκανε το πρόσωπο της ημέρας στη χώρα του.
Ο Μαρκ Πράιμροουζ είναι αξιωματικός της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταφοράς Ασθενών της Αυστραλίας. Μια μέρα, εντόπισε στο ασθενοφόρο του μια κλήση της τροχαίας, που επέβαλε πρόστιμο ύψους 129 δολαρίων Αυστραλίας σε κάποια Ρόζμαρι Μόργκαν. Αμέσως, θυμήθηκε πως λίγες μέρες νωρίτερα ο ίδιος είχε μεταφέρει τη μητέρα της Ρόζμαρι από την κλινική, όπου νοσηλευόταν, στο σπίτι της, όπου και πέθανε μετά από τρεις μέρες.
Συναισθανόμενος ότι η οικογένεια Μόργκαν περνούσε δύσκολες στιγμές λόγω πένθους,  ο Πράιμροουζ αποφάσισε όχι απλά να μην ενοχλήσει παραδίδοντας την κλήση, αλλά να πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο, παρόλο που η Ρόζμαρι του ήταν τελείως άγνωστη. Αργότερα, ο Πράιμροουζ έστειλε μια σύντομη επιστολή στη Ρόζμαρι εξηγώντας τι είχε συμβεί και πώς δεν ήθελε να ενοχλήσει την οικογένεια, που βρισκόταν σε πένθος, ενώ απέστειλε και τα στοιχεία της απόδειξης εξόφλησης του χρηματικού προστίμου. 
Η οικογένεια συναντήθηκε με τον Πράιμροουζ και τον ευχαρίστησε για την καλή του πράξη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όταν η είδηση διέρρευσε στα ΜΜΕ, η Ρόζμαρι χαρακτήρισε "εντυπωσιακή" μια τέτοια πράξη από έναν άγνωστο άνδρα, ενώ ο Μαρκ Πράιμροουζ δήλωσε μετριοπαθώς ότι πολύ απλά "το ένστικτό μου μου είπε να μην το αφήσω να περάσει, επειδή κάποιος θα κατέληγε με εκπρόθεσμο πρόστιμο και δεν ήθελα αυτό να συμβεί. Χαίρομαι που βοήθησα".
Ειλικρινά, πόσοι θα κάναμε μια τόσο ευγενική και πάνω απ' όλα αυθόρμητη πράξη, όπως ο Μαρκ; Ίσως πολλοί που διαβάζουν την είδηση να τον κοροϊδεύουν ως αφελή ή κάτι χειρότερο.  Κι όμως, ο Μαρκ είναι πάνω απ' όλα άνθρωπος, παράδειγμα προς μίμηση για το ήθος και την ευγένεια της ψυχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου