24 Οκτωβρίου 2013

Το τραγούδι στο οποίο βασίστηκε το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του"

Ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια της εποποιίας του '40 ήταν το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του", που τραγουδούσε η Σοφία Βέμπο στο θέατρο "Μοντιάλ" στα πλαίσια της "Πολεμικής Επιθεωρήσεως". Τα περισσότερα από τα σατιρικά τραγούδια εκείνης της εποχής, που κορόιδευαν την πανωλεθρία του ιταλικού στρατού επικεντρώνοντας στον αλαζονικό Μουσολίνι, δεν ήταν πρωτότυπα, αλλά βασίζονταν σε άλλα δημοφιλή τραγούδια της εποχής. Έτσι και το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του" βασιζόταν στο "Πλέκει η Βάσω το προικιό της" σε στίχους και μουσική του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που είχε ακουστεί για πρώτη φορά στη μουσική κωμωδία "Κομμωτής Κυριών" του Θ. Συναδινού. 

Οι στίχοι του τραγουδιού ήταν πολύ χαριτωμένοι και μιλούσαν για την ιστορία μιας αθώας κοπέλας, της Βάσως, που ήταν τρελά ερωτευμένη με το Δήμο (ή Δημήτρη), τον οποίο περίμενε κάποια νύχτα με φεγγάρι για ένα κλεφτό φιλί. Ο Δήμος όμως φάνηκε μπερμπάντης και ξεμυαλίστηκε από τη στρουμπουλή Φώτω - άλλα τα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς την εποχή εκείνη - την οποία και παντρεύτηκε στο τέλος, αφήνοντας τη Βάσω να περιμένει μάταια τον καλό της.

Αχ! Πλέκει η Βάσω το προικιό της
καθιστή στον αργαλειό της
και το τραγουδεί! (δις)
Μοίρα δώσ' μου για αφέντη,
το Δημήτρη το λεβέντη,
τ' όμορφο παιδί! (δις)

Αχ! Κάποια νύχτα με φεγγάρι 
πίσω απ' την αυλή
πήγε ο Δήμος να την πάρει
ένα της φιλί.

Αχ, Βάσω, θα τρελαθώ, Βάσω,
θα σκοτωθώ απ' τον καημό μου, αν σε χάσω. (x2)

Κι η Βάσω η παινεμένη,
η κόρη η λυγερή,
το Δήμο περιμένει 
κι όλο τον καρτερεί. (x2)


Αχ! Η καρδιά πολλά γυρίζει
και το Δήμο ξεμυαλίζει
η Φώτω η στρουμπουλή (δις)
Κι από κάτω απ' το πλατάνι
το μαντήλι της το βγάνει
και την εφιλεί. (δις)

Αχ! Ο παπάς στεφάνια παίρνει
και τους ευλογά
Κι ο γαμπρός στη νύφη γέρνει 
και της λέει σιγά:

Αχ, Φωτώ! Αχ, μωρή, Φώτω,
αρσενικό το θέλω το παιδί το πρώτο (x2)

Κι η Βάσω η παινεμένη,
η κόρη η λυγερή,
ακόμα τον προσμένει
κι όλο τον καρτερεί  (x2)

Το τραγούδι υπάρχει στο youtube, ανεβασμένο στο κανάλι captainposi, ενώ μπορείτε να το ακούσετε σε ερμηνεία Άλκη Παγώνη, κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:


Σχετικά θέματα:

1 σχόλιο:

  1. Σημαντικη παραληψη σας,ειναι οτι δεν αναφερετε οτι τους στιχους του " Βαζει ο Ντουτσε τη στολη του" τους εχει γραψει ο Γιωργος ο Θισβιος,ο ιδιος που εγραψε κ τους στιχους του " Στον πολεμο βγαινρι ο Ιταλος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή