23 Ιανουαρίου 2015

Σπίτια κατασκευασμένα από 3D εκτυπωτές.

Η κορυφαία ίσως εφεύρεση της εποχής μας, που έχει τη δυναμική ν' αλλάξει τελείως στο (όχι πολύ άμεσο) μέλλον τον κόσμο και το οικονομικό μοντέλο οργάνωσής του, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, είναι οι 3d εκτυπωτές. Αναπαράγοντας κάθε είδους υλικό τα μηχανήματα αυτά διευκολύνουν τις κατασκευές κάθε είδους σε μικρό χρόνο και με μικρό σχετικά κόστος, που δυνητικά έχει τα περιθώρια να ελαττωθεί ακόμη περισσότερο αν επιτευχθεί ο στόχος για την παραγωγή οικιακών τρισδιάστατων εκτυπωτών. Προς το παρόν αρκούμαστε να διαβάζουμε ανακοινώσεις για τη χρήση των εκτυπωτών στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις ιατρικές μεταμοσχεύσεις, στο διάστημα κλπ, ενώ μια εταιρία στην Κίνα ανακοίνωσε την κατασκευή των πρώτων σπιτιών αποκλειστικά μέσω 3d εκτυπωτών.

Το Μάρτιο του 2014, η εταιρία WinSun ανακοίνωσε την κατασκευή 10 σπιτιών σε λιγότερο από 24 ώρες, κόστους 5000 δολαρίων το καθένα. Τότε πολλοί έκαναν λόγο για φάρσα. Δέκα μήνες μετά η εταιρία επανήλθε ανακοινώνοντας την κατασκευή πενταώροφης πολυκατοικίας και μίας βίλας 1.100 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης Σουζού. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα έξοδα για την κατασκευή της βίλας ξεπέρασε ελάχιστα το 1 εκατομμύριο γουάν, ενώ θα πωληθεί έναντι τουλάχιστον 80 εκατομμυρίων γουάν (ή 12.8 εκατομμύρια δολάρια). Αυτό θα πει καπιταλισμός - από την κομμουνιστική Κίνα!
Για το επίτευγμα αυτό απαιτήθηκε η συνδρομή ενός γιγάντιου, τρισδιάστατου εκτυπωτή μήκους 32 μέτρων, πλάτους 10 μέτρων και ύψους 6,4 μέτρων, ενώ για το "μελάνι" χρησιμοποιήθηκαν τσιμέντο και απόβλητα κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων και ανακυκλωμένων βιομηχανικών αποβλήτων και απορριμάτων. 
Αυτό είναι και το βίντεο από το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου