9 Φεβρουαρίου 2015

Το πρόσωπο μιας αρχαίας Αμαζόνας [εικόνες]

Τη δεκαετία του 1990, η Ρωσίδα αρχαιολόγος Νατάλια Πόλοσμακ ανακάλυψε τα οστά μιας νεαρής γυναίκας, θαμμένα στην οροσειρά Αλτάι της Σιβηρίας. Είχε ζήσει πριν 2.500 χρόνια, ενώ η ηλικία της προσδιορίστηκε μόλις 16 ετών. Το γεγονός ότι η κοπέλα ήταν θαμμένη με ρούχα ιππασίας, ενώ μαζί της ήταν θαμμένα και τα άλογά της, σε συνδυασμό με αναφορές του Ιπποκράτη για Σκυθικά φύλα και τον τρόπο που ζούσαν και πολεμούσαν, έπεισαν την αρχαιολόγο ότι πιθανότατα ήταν μια Αμαζόνα, δηλαδή μια παρθένα πολεμίστρια, που γνώριζε ιππασία, ακόντιο και πολεμούσε τους εισβολείς.Μόνο εάν σκότωνε τρεις εχθρούς, μπορούσε μια Αμαζόνα να χάσει την παρθενιά της, να παντρευτεί και να πάψει πια να πολεμάει.

Τα ανθρώπινα οστά, που ανακαλύφτηκαν από τη Ρωσίδα αρχαιολόγο, δόθηκαν προς επεξεργασία στον Ελβετό ειδικό Μαρσέλ Νυφένεγκερ, από τον οποίο ζητήθηκε να αναπλάσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου της νεαρής Αμαζόνας, ώστε να εκτεθεί στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης Σπέγιερ στη Γερμανία. Ύστερα από ένα μήνα εργασίας, ο ίδιος παρουσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς του (στην οποία βέβαια είχε και τη βοήθεια των συνεργατών του) υποστηρίζοντας ότι η ακρίβεια σε σχέση με την πραγματική εμφάνιση της γυναίκας συνίσταται σε 75%, καθώς έλειπαν τμήματα του ρινικού οστού, οπότε δεν ήταν δυνατή μια ακριβής ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του Νυφένεγκερ.Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα εδώ: Is this the face of an ancient Amazon female warrior?Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου