13 Μαρτίου 2015

Τα γραφεία, όπου εργάζονται οι αρχηγοί των κρατών


Στις 24 Φεβρουαρίου 2015, ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) συνέλαβε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εν ώρα εργασίας και οι εικόνες αναδημοσιεύτηκαν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν μια απροειδοποίητη φωτογραφική εισβολή ή μια κακοστημένη παράσταση, οργανωμένη από κάποιον παλαιολιθικό νου, που "πλημμύρισε" το γραφείο του Ολάντ με φακέλους, ώστε αυτός να φανεί πολυάσχολος και εργατικός στους Γάλλους πολίτες; 
Μερίδα των γαλλικών ΜΜΕ σχολίασε αρνητικά το απίστευτο αυτό "βουνό εγγράφων", που εμφανίζεται να έχει κατακλύσει το προεδρικό γραφείο, μη αφήνοντάς το ν' αναπνεύσει. Επικρίθηκε επίσης και η έλλειψη ηλεκτρονικού υπολογιστή (παρά την ύπαρξη ενός ξεκάρφωτου dvd στο γραφείο), δείχνοντας το γραφείο αρκετά παλιομοδίτικο. Μα μπορεί αυτό το ακατάστατο τραπέζι ν' ανήκει στον πρόεδρο ενός λαού, που θέλει να προσδιορίζεται ως κομψός;
Η ιστοσελίδα rue89.com συνέκρινε το γραφείο του Ολάντ με τα αντίστοιχα άλλων ηγετών του πλανήτη και διαπίστωσε ότι κανένα δεν είναι τόσο υπερφορτωμένο - τουλάχιστον όχι στις επίσημες φωτογραφίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Βλέποντας τις φωτογραφίες, διαπιστώνουμε για παράδειγμα ότι το γραφείο του Μπαράκ Ομπάμα (από την πρώτη περίοδο της θητείας του) είναι αρκετά καθαρό, χωρίς στοίβες φακέλων, αλλά μονάχα μ' ένα ντοσιέ στην άκρη, ένα φλιτζάνι (καφέ; τσάι;) και πολλές, πολλές φωτογραφίες. 


Από την άλλη, γεμάτο τηλεφωνικές συσκευές είναι το γραφείο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος άλλωστε παλιότερα ήταν μέλος της KGB, οπότε γνωρίζει καλά πόσο σημαντικές είναι οι επικοινωνίες.


Σύγχρονο, λιτό και με ηλεκτρονικό υπολογιστή το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.


Μια τεράστια οθόνη υπολογιστή διαθέτει το γραφείο και της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ την παράσταση κλέβει ο πολύχρωμος πίνακας στο φόντο.
 

Εν τω μεταξύ, (αν και δεν απασχόλησαν τη γαλλική ιστοσελίδα) πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες και από το ανακαινισμένο, πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως διαμορφώθηκε μετά την εγκατάσταση του Αλέξη Τσίπρα. Και ενώ η γενικότερη αίσθηση του δωματίου είναι πολύ πιο νεανική και φωτεινή, όμως ο καθαυτό χώρος του γραφείου (το τραπέζι εργασίας), εξακολουθεί να εκπέμπει κάτι ασφυκτικά παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο. Να είναι η μουντή βιβλιοθήκη, ακριβώς πίσω από το γραφείο, που δεν αφήνει περιθώρια ανάσας; Να φταίει το παμπάλαιο πορτατίφ; Τουλάχιστον, το γραφείο του Τσίπρα δεν πνίγεται στην αταξία των φακέλων, όπως εκείνο του Ολάντ, ενώ μια μικρή αίσθηση νεανικής αύρας δίνει το (επίτηδες;) ξεχασμένο mp3.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου