20 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με φωτεινά μπισκότα


Η ιδέα για τα διακοσμητικά μπισκότα δεν είναι δική μου ούτε έχω δοκιμάσει να την εκτελέσω, γιατί η σχέση μου με τη μαγειρική δεν είναι η καλύτερη δυνατή, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια συνταγή με βασικό στοιχείο την ζύμη, η οποία απαιτεί ειδική τεχνική για να πετύχει. Τη βρήκα όμως πολύ έξυπνη ως ιδέα, ένας εναλλακτικός τρόπος να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με κάτι φαγώσιμο και μάλιστα μ' ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο, όπως είναι τα μπισκότα. Αν έχετε υπόψη κάποια δικιά σας συνταγή παρασκευής μπισκότων ακολουθήστε την μέχρι το στάδιο που έχει ετοιμαστεί το ζυμάρι και ετοιμάζεστε να το κόψετε σε σχήματα με τις ειδικές φόρμες, που πωλούνται στο εμπόριο.
Τα σχήματα αυτά θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα, καθώς στο κέντρο τους θα κόψουμε στη συνέχεια άλλα μικρότερα αφήνοντας ενδιάμεσα ζύμη τουλάχιστον 8 mm. Η δε ζύμη που περισσεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε περισσότερα μπισκότα.
Όταν θα τελειώσουμε με την κοπή των σχημάτων που θα δώσουμε στα μπισκότα μας εξωτερικά και εσωτερικά, μ' ένα πιρούνι χτυπάμε τα ασπράδια δύο αβγών και μ' ένα ειδικό μαγειρικό πινέλο (ή βουρτσάκι) αλείφουμε τα μπισκότα με αβγό και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Τα ψήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να είναι έτοιμα, προτού όμως αρχίσουν να ξεραίνονται. Όσο τα μπισκότα είναι ζεστά, χρησιμοποιούμε ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή μια οδοντογλυφίδα για ν' ανοίξουμε μια μικρή τρύπα, απ' όπου αργότερα θα περάσουμε τον σπάγκο, για να τα κρεμάσουμε.
Παίρνουμε έτοιμες καραμέλες (ή γλειφιτζούρια) και τις χωρίζουμε κατά χρώματα σε διαφορετικές σακουλίτσες. Αφού τις τυλίξουμε και με δεύτερες σακούλες, σπάμε τις καραμέλες σε πολύ μικρά κομματάκια.Με τα κομματάκια αυτά (ίδιου χρώματος) γεμίζουμε τα σχήματα στο εσωτερικό των μπισκότων. Θα πρέπει να προεξέχουν λιγάκι σε σχέση με την ζύμη, όμως προσέχουμε να μην πέσουν κομματάκια από τις καραμέλες πάνω στα μπισκότα.
Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 12 λεπτά ή μέχρι τα μπισκότα να ψηθούν και οι καραμέλες να λιώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, περνάμε τον σπάγκο από τις μικρές τρύπες που ανοίξαμε νωρίτερα στα μπισκότα και τα κρεμάμε σε μια σειρά από λαμπάκια, με τα οποία στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (ή όποιο άλλο σημείο θέλουμε να διακοσμήσουμε).


Μια εναλλακτική ιδέα είναι η δημιουργία μικρών φαναριών με τα μπισκότα μας!

Σ' αυτήν την περίπτωση, τα μπισκότα θα πρέπει να τα κόψουμε σε ισομεγέθη τετράγωνα σχήματα (πριν το ψήσιμο) και θα παραλείψουμε το άνοιγμα των μικρών οπών, αφού δεν θα χρειαστεί να περάσουμε σπάγκο. Όταν τα τετράγωνα μπισκότα ψηθούν και κρυώσουν, φτιάχνουμε ένα γλάσο royal icing χτυπώντας ένα ασπράδι αβγού με ενάμιση φλιτζάνι καθαρή ζάχαρη άχνη, ώσπου το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό.
Απλώνουμε προσεκτικά το γλάσο στις δύο πλευρές δύο τετράγωνων μπισκότων και στη συνέχεια - παίρνοντας άλλα δύο μπισκότα - τα ενώνουμε σχηματίζοντας κύβο. Το αφήνουμε σ' ένα χαρτί ψησίματος μέχρι να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο. Μπορούμε να βάλουμε το φαναράκι στο τραπέζι αφήνοντας μέσα ένα άοσμο κερί ρεσώ.


Μια συνταγή για μπισκότα (στα αγγλικά), αλλά και περισσότερες λεπτομέρειες, όπως επίσης ένα βοηθητικό βίντεο μπορείτε να δείτε κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
Cookie Christmas lights recipe: The decorations you can eat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου