2 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί οι Γάλλοι συνηθίζουν να τρώνε κρέπες στις 2 Φεβρουαρίου;


Στις 2 Φεβρουαρίου, η εκκλησία γιορτάζει την Υπαπαντή, δηλαδή την εμφάνιση του Ιησού στο ναό σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του, όπως γινόταν με όλα τα πρωτότοκα αγόρια σύμφωνα με το νόμο του Μωυσή. Η γιορτή αυτή δεν είναι μόνο ελληνική ή ορθόδοξη υπόθεση, αλλά γιορτάζεται και στις δυτικές εκκλησίες. Στη Γαλλία μάλιστα η μέρα αυτή, που στα γαλλικά ονομάζεται La Chandeleur, είναι συνδεδεμένη μ' ένα εξαιρετικά γευστικό έθιμο, καθώς οι Γάλλοι συνηθίζουν να τη γιορτάζουν τρώγοντας κρέπες - όχι όλη μέρα, αλλά το βράδυ!

Πώς ξεκίνησε το έθιμο: Στα τέλη του 5ο αιώνα, όταν πάπας ήταν ο Γελάσιος Α΄ καθιερώθηκε να μοιράζονται γαλέτες στους φτωχούς προσκυνητές, οι οποίοι έρχονταν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν τη Γιορτή των Κεριών, που ο ίδιος ο Γελάσιος είχε καθιερώσει. Οι γαλέτες εκείνες έμοιαζαν με ένα είδος αλμυρών κρεπών, που στην πάροδο των αιώνων και προσαρμοζόμενες στη γαλλική κουζίνα έγιναν... οι σημερινές, γνωστές σε όλους και πολύ αγαπητές κρέπες.

Και βέβαια, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έθιμα, έτσι και αυτό συνοδεύεται από προλήψεις. Έτσι, όσοι Γάλλοι θέλουν να μείνουν απόλυτα πιστοί στις παραδόσεις, δεν μαγειρεύουν απλά κρέπες, αλλά ακολουθούν ολόκληρη τελετουργία. Πρώτα, γυρίζουν την κρέπα στο τηγάνι με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούν ένα χρυσό αντικείμενο, ελπίζοντας πως θα τους φέρει καλή τύχη. Αυτό τουλάχιστον θέλει το έθιμο. Επίσης, η παράδοση θέλει την πρώτη κρέπα να μην τρώγεται, αλλά να τοποθετείται είτε σ' ένα συρτάρι ή στην κορυφή της ντουλάπας με τα ρούχα. Ο λόγος; Να έχουν καλή τύχη τους επόμενους δώδεκα μήνες!

Καλά, αν όλως τυχαίως σήμερα που είναι 2 Φεβρουαρίου θέλετε εντελώς ξαφνικά να τιμήσετε την ελληνογαλλική φιλία υιοθετώντας ένα γαλλικό έθιμο (ή αν είστε αρκετά ειλικρινείς για να παραδεχτείτε ότι πολύ απλά ψάχνετε αφορμή για να απολαύσετε τις πολυαγαπημένες κρέπες), δεν χρειάζεται ούτε να κρύψετε την πρώτη κρέπα στο συρτάρι ούτε να ανακατέψετε όλο το σπίτι αναζητώντας κάτι χρυσό (να μην είναι ψεύτικο χρυσάφι, γιατί έτσι δεν πιάνει). Απλά μαγειρέψτε όσες και ό,τι κρέπες επιθυμείτε και απολαύσετε τις μόνοι, με την οικογένεια ή με φίλους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου