1 Φεβρουαρίου 2018

Η Αθήνα (και όχι μόνο) του 1912 σ' ένα έγχρωμο βίντεο


Λίγο πολύ, ψάχνοντας στο ίντερνετ θα βρούμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας αγνώριστης προπολεμικής Αθήνας χωρίς αυτοκίνητα και πολυκατοικίες. Πόσο πιο εντυπωσιακό όμως θα ήταν να βλέπαμε μια έγχρωμη θέα της Αθήνας από την Ακρόπολη πριν από 100 και πλέον χρόνια, όταν τα σύνορα του ελληνικού κράτους έφταναν μέχρι την Άρτα και τη Θεσσαλία;



"La Grèce pittoresque" ή αλλιώς "Η γραφική Ελλάδα".
Αυτός είναι ο τίτλος της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ταινίας, που έλαβε ο οπερατέρ της γαλλικής κινηματογραφικής εταιρίας Γκωμόν το 1912. Ένα μικρό απόσπασμα, διάρκειας 6΄50΄΄ περίπου, έχει ανεβάσει στο youtube ο χρήστης mjose, που έχει περάσει μάλλον απαρατήρητο, καθώς σε ενάμιση χρόνο έχει μόλις 92 προβολές.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα ξεκινάει δείχνοντας κάποιους αγρότες (μια οικογένεια;) της Κορίνθου να δουλεύουν στο αμπέλι τους, συνεχίζει με τη διαδρομή στο Μέγα Σπήλαιο και από το 2΄35΄ μεταφερόμαστε στην Αθήνα. Η ταινία μας δείχνει πρώτα μια γενική εικόνα της πόλης, που φυσικά δεν θυμίζει τη σημερινή στο παραμικρό, με φόντο το Λυκαβηττό και συνεχίζει με την Ακρόπολη (Καρυάτιδες, Παρθενώνας). Ακολούθως, ο οπερατέρ θέλησε ν' αποτυπώσει σκηνές της καθημερινότητας βάζοντας δυο γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές να κλώθουν σε μια αυλή, ενώ δεν παρέλειψε να τραβήξει με την κάμερά του και ένα απόσπασμα ευζώνων, οι οποίοι όπως ήταν ντυμένοι με τις φουστανέλες τους αποτελούσαν πρώτης τάξεως εξωτικό θέαμα για τους Γάλλους και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Αν εξαιρέσουμε κάποιες άστοχες μουσικές επιλογές, που συνοδεύουν το συγκεκριμένο βίντεο και οι οποίες φυσικά προστέθηκαν αργότερα με επεξεργασία, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό υλικό, αφού βλέπουμε για πρώτη φορά έγχρωμα ελληνικά τοπία από μια τόσο μακρινή εποχή. 
Απλά απολαύστε τις εικόνες......





.... και το φιλμάκι!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου