18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ ΔΟΝΤΙΑ


Η στοματική υγιεινή όχι μόνο μας αφορά όλους, αλλά είναι και εύκολη υπόθεση. Στην ιστοσελίδα του foxnews αλιεύσαμε για σας 10 πολύ απλές, αλλά βασικές συμβουλές για να αποκτήσετε δόντια όχι μόνο υγιή αλλά και πιο λαμπερά από ποτέ.


1. Αποφύγετε τη ζάχαρη και το κάπνισμα.
Ακόμα και η κατανάλωση light αναψυκτικών τύπου κόλα, που περιέχουν σχετικά μικρότερες ποσότητες ζάχαρης, όχι μόνο καταστρέφουν τον σμάλτο, αλλά τα δόντια κιτρινίζουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του στόματος.

2. Προτιμάτε τροφές που δυναμώνουν τα δόντια σας, όπως γαλακτοκομικά και … κρεμμύδια!
Τα πρώτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, που βοηθάει στην προστασία του σμάλτου των δοντιών, ενώ τα κρεμμύδια βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

3. Βουρτσίζετε τα δόντια σας ένα μισάωρο μετά το γεύμα.
Το γρήγορο βούρτσισμα μετά το φαγητό, πρακτική που ακολουθούμε οι περισσότεροι, δεν αφαιρεί μόνο τα απομεινάρια των φαγητών στα δόντια μας, αλλά και τον τόσο πολύτιμο για την υγεία των δοντιών μας σμάλτο. Οι ειδικοί προτείνουν να περιμένουμε τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν το βούρτσισμα.

4. Να κάνετε λεύκανση των δοντιών σας δύο φορές τον χρόνο.
Εδώ μιλάμε περισσότερο για ομορφιά και όχι για υγεία, αλλά ποιος είπε ότι δεν πρέπει να φροντίζουμε να δείχνουν τα δόντια μας λευκά και λαμπερά;

5. Χρησιμοποιείστε ξύστρα για τη γλώσσα.
Πολλές οδοντόβουρτσες έχουν μια ειδική επιφάνεια που λέγεται βούρτσα ή ξύστρα γλώσσας και βοηθάει στην αφαίρεση βακτηρίων και από αυτό το πολύ κρίσιμο σημείο του στόματος. Ποιος είπε ότι η υγιεινή πρέπει να περιορίζεται μόνο στις οδοντοστοιχίες μας και να μην επεκτείνεται σε όλη τη στοματική κοιλότητα;

6. Φυλάξτε την οδοντόβουρτσά σας σε ένα καθαρό μέρος πάντα καλυμμένη.
Μην την αφήνετε εκτεθειμένη στο ζεστό και υγρό περιβάλλον του μπάνιου σας, το οποίο γονιμοποιεί τα μικρόβια. Μετά τη χρήση, να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσα σας με ζεστό νερό και να την βάζετε σε ένα ντουλαπάκι, πάντα σε όρθια θέση, ώστε να στεγνώσει εντελώς.

7. Αλλάζετε τακτικά την οδοντόβουρτσα σας.
Οι ειδικοί προτείνουν η αλλαγή να γίνεται κάθε τρίμηνο. Εάν όμως αρρωστήσετε ή χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος τη βούρτσα σας, τότε η αλλαγή πρέπει να γίνεται άμεσα.

8. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
Το οδοντικό νήμα βοηθάει στην απομάκρυνση όχι μόνο των υπολειμμάτων των τροφών που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια, αλλά και της πλάκας. Ο προτεινόμενος χρόνος χρήσης του νήματος είναι τρία με πέντε λεπτά, αλλά και ένα λεπτό κάνει δουλειά. Προσοχή όμως να μη ματώσετε τα ούλα σας. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον το παρακάνατε.

9. Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα από δύο λεπτά.
Είναι το άλφα και το ωμέγα της στοματικής υγιεινής. Αν δεν ξέρετε πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας απευθυνθείτε σε έναν οδοντογιατρό και ξεκινήστε άμεσα – όχι από αύριο, αλλά από σήμερα.

10. Επισκέπτεστε τον οδοντογιατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Ο γιατρός δεν μας χρειάζεται μόνο για τη θεραπεία αλλά και για την πρόληψη. Οι τακτικές επισκέψεις, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, δε βλάπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου