23 Σεπτεμβρίου 2018

Μια φωτογραφία της Μάρθας Καραγιάννη σε αμερικανική εφημερίδα του 1966

Μια από τις παλιότερες εφημερίδες της αμερικανικής πολιτείας του Ιλλινόις (η πολιτεία όπου βρίσκεται και το Σικάγο) είναι η The Daily Illini. Πρόκειται για μια φοιτητική εφημερίδα, που εκδίδεται από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στη μητροπολιτική περιοχή Καμπανία-Ουρμπάνα (Champaign- Urbana) από το 1871 μέχρι και σήμερα. Σ’ αυτήν, λοιπόν, την εφημερίδα, που απευθύνεται σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων (εντός και εκτός του πανεπιστημίου, αλλά οπωσδήποτε στη μικρή κοινωνία της Καμπανίας-Ουρμπάνα), βρέθηκε περιέργως μια φωτογραφία της Ελληνίδας ηθοποιού Μάρθας Καραγιάννη το Φεβρουάριο του 1966.

Γενικότερα, πολλές (μικρές) αμερικανικές εφημερίδες συνήθιζαν – τουλάχιστον τη δεκαετία του 60 – να αφιερώνουν μια σελίδα τους σε φωτογραφίες από το αρχείο διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το Associated Press ή το Reuters. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ομάδα που εξέδιδε την The Daily Illini αφιέρωσε μία σελίδα του φύλλου της 11ης Φεβρουαρίου 1966 σε φωτογραφίες του Associated Press.


Μία από τις φωτογραφίες, που επελέγησαν, ήταν και αυτή της Μάρθας Καραγιάννη, η οποία μάλιστα περιγραφόταν ως ένα «γοητευτικό κορίτσι», ενώ το σύντομο συνοδευτικό κειμενάκι σχολίαζε: «Είναι εύκολο να δει κανείς γιατί είναι πρωταγωνίστρια σε ελληνικές ταινίες. [Η Μάρθα Καραγιάννη] ελπίζει ότι μια μέρα μια ταινία θα την κάνει καλύτερα γνωστή και εκτός Ελλάδας».


Η Μάρθα Καραγιάννη δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστή εκτός Ελλάδας, πόσο μάλλον στην Αμερική, όμως έστω και για μια μέρα, το πρόσωπό της ταξίδεψε μέχρι μια μικρή περιοχή του Ιλλινόις – ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, εάν οι διευθυντές και άλλων αμερικανικών εφημερίδων εντυπωσιάστηκαν από τη σχετική φωτογραφία του Associated Press.


Παρόμοια θέματα από το ιστολόγιο, όμως με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου