12 Ιουνίου 2019

Γιατί ζητήθηκε από Γάλλους αγρότες να θάψουν τα εσώρουχά τους στα χωράφια τους;


pixabay.com/
Τι στο καλό έπιασε ορισμένους αγρότες στην περιοχή της Μάρνης στη βορειοανατολική Γαλλία και ξαφνικά άρχισαν να θάβουν τα εσώρουχά τους στα χωράφια τους μεταξύ 27ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου; Κάποιο έθιμο βασισμένο σε ανεξήγητες αρχαϊκές προλήψεις; Έστησαν κάποια φάρσα στα πλαίσια τηλεοπτικού σόου; Απλά τρελάθηκαν; Τίποτε από τα τρία, απλά υπάκουσαν σε σχετική προτροπή διεύθυνσης του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας, που διεξήγαγε ολόκληρη εκστρατεία με το σύνθημα «En terre ton slip», δηλαδή «Θάψε το σλιπάκι σου»!

Σκοπός της εκστρατείας αυτής είναι ο έλεγχος της ποιότητας του χώματος. Συγκεκριμένα, όσοι αγρότες υπάκουσαν στην προτροπή του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας και όντως έθαψαν τα σλιπάκια τους στα χωράφια τους την ορισμένη περίοδο, θα τα ξεθάψουν μεταξύ 19 και 25 Αυγούστου και θα ελέγξουν το βαθμό της αποσύνθεσής τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η αποσύνθεση, τόσο καλύτερα τα νέα για την ποιότητα των χωραφιών τους, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει την ισχυρή παρουσία σκουληκιών, μυκήτων και βακτηρίων στο χώμα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο στον Καναδά το 2017 και το 2018 με το σύνθημα «Soil your undies», όσο και στη Σκοτία με το σλόγκαν «Bury your underpants». Φυσικά οι ημερομηνίες διαφέρουν ανά περιοχή, λαμβανομένων – προφανώς – υπόψη και των διαφορετικών κλιματικών παραμέτρων. Μήπως θα ήταν καλό να εφαρμοστεί κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα (στη σωστή στιγμή και μετά από οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών υπό επιστημονική καθοδήγηση), ώστε να γίνει ένας έλεγχος για την ποιότητα του χώματος και των δικών μας χωραφιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου