8 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Καλημέρα! Πέμπτη σήμερα, 8 Δεκεμβρίου 2011.
Στο Ουζμπεκιστάν, σαν σήμερα το 1992 υπογράφηκε το Σύνταγμα της χώρας,
ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση. Ουσιαστικά, τόσο το Ουζμπεκιστάν όσο και τα υπόλοιπα πρώην σοβιετικά κράτη της κεντρικής Ασίας είναι δημιουργήματα του σοβιετικού καθεστώτος που επαναχάραξε τα σύνορα στην περιοχή το 1924. Πάνω στα σύνορα αυτά οικοδομήθηκαν και τα μετέπειτα ανεξάρτητα κράτη το 1991.

Στον Παναμά σήμερα είναι η Ημέρα της Μητέρας και μάλιστα θεωρείται πολύ σημαντική η μέρα για τη χώρα. Για την ακρίβεια θεωρείται μία από τις εθνικές εορτές της χώρας. Αν και στον υπόλοιπο κόσμο οι μητέρες γιορτάζουν τον Μάιο, στον Παναμά η ημέρα αυτή επιλέχτηκε από την σύζυγο του πρώην προέδρου της χώρας Florencio Harmodio Arosemena Guillén (που κυβέρνησε τη δεκαετία του 1930), ώστε να συμπίπτει με τη σημερινή ρωμαιοκαθολική γιορτή της Άμωμου Σύλληψης της Θεοτόκου.

Στο μικρό κράτος του Γκουάμ στον Ειρηνικό ωκεανό, η σημερινή αργία είναι προς τιμήν του αγάλματος της Santa Marian Kamalen, η οποία θεωρείται προστάτιδα του Γκουάμ και των Μαριανών νήσων, και που είναι γνωστό με την ονομασία “Our Lady of Camarin”.  Το άγαλμα δεν γνωρίζουμε ποιος ή πού το φιλοτέχνησε, αλλά βρέθηκε στη θάλασσα από έναν ψαρά πριν από 340 χρόνια περίπου. Εικάζεται ότι βρέθηκε στη θάλασσα μετά τη βύθιση μιας ισπανικής γαλέρας το 1673. Το άγαλμα έχει κλαπεί τρεις φορές κατά το παρελθόν, από ανθρώπους που πίστευαν στη θαυματουργό αξία του. Και τις τρεις φορές πάντως ανευρέθη.
Στη Λυόν της Γαλλίας, σήμερα είναι η Γιορτή των Φώτων (Fête des lumières) και σε όλα τα σπίτια ανάβουν κεριά και τα τοποθετούν στα παράθυρα. Αν και συνδέεται με τη σημερινή εορτή για τη δυτική εκκλησία, οι ρίζες της είναι διαφορετικές σε σχέση με την αντίστοιχη γιορτή των κεριών που είδαμε χτες ότι γιορτάζεται και στην Κολομβία. Συγκεκριμένα, το σημερινό έθιμο στη Λυόν ξεκίνησε το 1643, όταν η πόλη ήταν χτυπημένη από την πανούκλα και οι κάτοικοι άναψαν κεριά προς τιμή της Παναγίας επειδή έδιωξε την πανούκλα από την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου