10 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΤΑ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ


Η μνήμη είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που βοηθούν τον άνθρωπο να κοινωνικοποιηθεί, να προοδεύσει, εν τέλει να επιβιώσει. Φανταστείτε να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα της γυναίκας ή του άντρα που μοιραστήκατε το κρεβάτι σας το περασμένο βράδυ ή να μην μπορείτε να θυμηθείτε που βάλατε την άδεια οδήγησης, αν σας σταματήσει κάποια φορά η τροχαία. Επειδή δεν έχουμε όλοι χρόνο να λύνουμε σταυρόλεξα ή σουντόκου, που κατά κοινή παραδοχή εξασκούν τη μνήμη, αλιεύσαμε και σας παρουσιάζουμε μία έρευνα του cbsnews με εφτά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της μνήμης μας.

1. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου Tufts, όσοι άνθρωποι είχαν αποκλείσει τους υδατάνθρακες από την καθημερινή τους διατροφή είχαν χαμηλότερες επιδόσεις ως προς τη μνήμη τους σε σχέση με όσους τους συμπεριελάμβαναν κανονικά. Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν απορροφώνται από το οργανισμό και μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα διατηρώντας τα ακμαία. Τι προτείνουν οι επιστήμονες; Δημητριακά ολικής άλεσης και γενικότερα τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, καθότι αυτοί απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό και παράγουν πιο σταθερή ποσότητα γλυκόζης.

2. Ξεκινήστε άθληση. Η άσκηση αυξάνει την ροή του αίματος προσφέροντας περισσότερο οξυγόνο και γλυκόζη, απαραίτητα καύσιμα για τη μνήμη. Όσο πιο έντονη είναι, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με μελέτη, μετά από μια έντονη αθλητική δραστηριότητα αυξάνεται κατά 20% η ικανότητα να απομνημονεύουμε λέξεις. Σηκωθείτε λοιπόν από τους καναπέδες, αφήστε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε να γυμνάζεστε!

3.Αλλάξτε τη γραμματοσειρά στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή. Η αλλαγή θα αναγκάσει το κέντρο επεξεργασίας του εγκεφάλου σας να δουλέψει περισσότερο για να προσαρμοστεί στο νέο ερέθισμα. Εμείς μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε εύκολα, αλλά μια τέτοια αλλαγή την κάνει τη δουλειά της.

4.Άρχιστε να αναζητάτε στο ίντερνετ πληροφορίες για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μία τέτοια διαδικασία τονώνει εκείνο το μέρος του μετωπιαίου λοβού που ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη ενεργοποιώντας τα νευρικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων και την επεξεργασία οπτικών και λεκτικών ερεθισμάτων. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως είναι η αναζήτηση να αφορά ένα σημαντικό θέμα που σας απασχολεί, όπως π.χ. πού θα πάτε διακοπές, και όχι κάποιο απλό ερέθισμα.

5.Απομνημονεύστε με τα μάτια σας πού παρκάρετε το αυτοκίνητο σας. Είναι απλό και γρήγορο το τι χρειάζεται να κάνετε: μόλις βγείτε από το αυτοκίνητο, προσέξτε πού το παρκάρατε κοιτώντας με τα μάτια σας δεξιά – αριστερά κάθε μισό δευτερόλεπτο για τριάντα μόλις δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η μακροπρόθεσμη μνήμα μας κατά 10% σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Metropolitan στο Μάντσεστερ.

6. Συνοδεύστε το δείπνο σας με λίγο αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σίγουρα θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της μνήμης σας, ωστόσο η μετρημένη κατανάλωση είναι ιδανική. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Περιοδικό για τη Νόσο Αλτσχάιμερ», όσοι καταναλώνουν μέχρι επτά ποτά την εβδομάδα αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένισης σε σχέση με τα άτομα που έπιναν μεγαλύτερη ποσότητα ή δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα μάλλον στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αλκοόλ.

7.Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα για τον καθαρισμό των δοντιών σας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Jonathan B. Levine, όταν δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα, αυξάνεται ο κίνδυνος φλεγμονής των ούλων και αυτό επιτρέπει σε ανεπιθύμητα βακτήρια να εισέλθουν στο αίμα. Στη συνέχεια, τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, οδηγώντας σε γνωστική δυσλειτουργία. Όσο για το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε τα δόντια μας με νήμα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο φορές τη μέρα είναι το ιδανικό.

Σχετικά θέματα:
ΕΝΝΕΑ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου