6 Δεκεμβρίου 2011

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ


1. Στο χωριό Kerimäki της ανατολικής Φινλανδίας βρίσκεται η μεγαλύτερη ξύλινη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η εκκλησία έχει 45 μέτρα μήκος, 43 μέτρα πλάτος και 27 μέτρα ύψος. Η ανέγερση της κράτησε τρία χρόνια, και ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1847, ενώ για στην ανέγερσή της συμμετείχαν υποχρεωτικά όλοι οι άντρες του χωριού μεταξύ 15 και 60 ετών. Έχει χωρητικότητα περίπου 3.300 θέσεων, ενώ το σύνολο των ανθρώπων που χωράνε στην εκκλησία μπορεί να ανέρθει στους 5.000, την ώρα που ο πληθυσμός του χωριού για το 2011 υπολογιζόταν στους 5.600 κατοίκους. Ουσιαστικά χωράει όλους σχεδόν τους κατοίκους. Πολλοί εκτιμούν ότι η εκκλησία χτίστηκε κατά λάθος σε τόσο μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο
τα σχέδια του αρχιτέκτονα A. F. Granstedt, τα οποία και διασώζονται, δεν τους επιβεβαιώνουν. Το πιο πιθανό είναι ότι χτίστηκε σκόπιμα τόσο μεγάλη, ώστε να συγκεντρώνεται όλο το χωριό σε ένα μεγάλο, κοινό χώρο τόσο στις γιορτές όσο και στις καθημερινές μέρες, κάτι που θεωρούνταν πολύ σημαντικό εκείνη την εποχή.
           2. Οι Φινλανδοί είναι ο πρώτος λαός σε κατανάλωση καφέ παγκοσμίως, καταναλώνοντας τουλάχιστον έξι φλυτζάνια την ημέρα. Το 2007, η ετήσια κατανάλωση κατ’ άτομο προσδιοριζόταν στα 12 κιλά καφέ το χρόνο. Οι ρίζες του φαινομένου εντοπίζονται από ορισμένους στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν οι κάτοικοι αντικατέστησαν υποχρεωτικά το αλκοόλ με τον καφέ. Η άρση της απαγόρευσης ωστόσο δεν άλλαξε τη συνήθεια αυτή, ενώ πολλοί είναι οι Φινλανδοί που συνδυάζουν τα δύο ροφήματα.
           3. Η φινλανδική γλώσσα έχει δική της ορολογία για να προσδιορίσει έννοιες, που γενικά στον κόσμο έχουν επικρατήσει με κοινή ετυμολογική ρίζα. Για παράδειγμα, το τηλέφωνο στα φινλανδικά λέγεται puhelin, που θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε ως «συσκευή για να μιλάμε», το e-mail το λένε sähköposti, δηλαδή «ηλεκτρονικό μήνυμα» (όχι μεγάλη διαφορά επί της ουσίας), το κομπιούτερ το ονομάζουν tietokone, δληαδή «μηχανή γνώσης», ενώ τον ελέφαντα, αυτό το ζώο που οι Φινλανδοί λόγω κλίματος το γνώρισαν από τις εξερευνήσεις των άλλων λαών, τον ονομάζουν norsu, συνώνυμο της λέξης που χρησιμοποιούν για τον θαλάσσιο ίππο (στα φινλανδικά morsu).
            4. Η φινλανδική γλώσσα έχει πάνω από 40 λέξεις για να προσδιορίσει το χιόνι στις διάφορες μορφές του, ωστόσο οι Φινλανδοί δεν έχουν ρήμα για να πουν ότι «χιονίζει». Αντίθετα, λένε ότι «βρέχει χιόνι» (sataa lunta) ή «έρχεται χιόνι» (tulee lunta).
           5. Χάρη στους Φινλανδούς μπορούμε να μασούμε τσίχλες πιο άφοβα για τα δόντια μας, καθώς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της πόλης Τουρκού ανακάλυψαν τη δεκαετία του 70 ότι η ξυλιτόλη, που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν ως υποκατάστατο μόνο για τους διαβητικούς, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης και για την υγιεινή των δοντιών μας, καθώς μειώνει την οδοντική πλάκα. Kiitos!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου