4 Νοεμβρίου 2012

Εξωφρενικό! Ρούχα για μωρά-σφουγγαρίστρες!

Χαριτωμένο ή απλά τραγικό;

Η ανθρώπινη ανοησία δεν γνωρίζει σύνορα ξεπερνώντας συχνά ακόμη και την πιο τρελή φαντασία. Όταν δε στη μέση μπαίνει το κέρδος, ακόμη και οι πιο ηλίθιες ιδέες πλασάρονται ως "έξυπνες" επιχειρηματικές προτάσεις. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και τα βρεφικά ρούχα-σφουγγαρίστρες, σκοπός των οποίων είναι η "ωφέλιμη" εκμετάλλευση των αμέτρητων ωρών που μπουσουλάνε τα μωρά στο πάτωμα. Αφού λερώνονται που λερώνονται τα ρούχα τους, γιατί να μην βάλουν κι ένα σφουγγάρισμα;
Η εκκεντρική αυτή ιδέα ξεκίνησε από την Ιαπωνία, όπου οι παιδικές φόρμες κυκλοφορούν στο εμπόριο από το 2008. Οι κατασκευαστές προωθούσαν το προϊόν προσπαθώντας να πείσουν τους γονείς ότι δεν τίθεται ζήτημα παιδικής εκμετάλλευσης. Το μωρό κάνει απλά αυτό που ξέρει καλύτερα  - να μπουσουλάει - και παράλληλα μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και να νοιάζεται για την υγεία. Ανοησίες! Το παιδί δεν καταλαβαίνει τίποτε από αυτά, απλά βλέπει τους γονείς ή όποιον άλλο να γελάνε μαζί του ή να το εκμεταλλεύονται, αν κάποιοι είναι αρκετά τεμπέληδες ή τσιγκούνηδες και δεν θέλουν να προσλάβουν καθαρίστρια. 
Τους τελευταίους μήνες η μόδα έχει μεταδοθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα ρούχα-σφουγγαρίστρες διατίθενται κυρίως μέσω ίντερνετ. Μάλιστα, στη σελίδα www.betterthanpants.com αναγράφονται οι 5 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κάθε γονιός να το αγοράσει. Σύμφωνα με τον πεντάλογο αυτό, το μωρό θα αποκτήσει εργασιακή συνείδηση (την ώρα που θα βλέπει τους γονείς του να τεμπελιάζουν στον καναπέ χαρούμενοι που βάζουν ένα μωρό λίγων μηνών να καθαρίζει το πάτωμα), θα μάθει να μην αφήνει περίσσευμα στο φαγητό (εντελώς άσχετο και αντιπαιδαγωγικό επιχείρημα), θα κάνει γυμναστική (επειδή αν δεν κάνει το μωρό 10 μηνών γυμναστική ποιος θα κάνει), θα έχουν οι γονείς ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους (να βλέπουν περισσότερη τηλεόραση ή να κάνουν κάτι εξίσου άσκοπο, όπως ήταν εξ αρχής ο σκοπός) και θα εξοικονομήσουν χρήματα (για τους τσιγκούνηδες που βγάζουν κι από τη μύγα ξύγκι). 
Φυσικά, κανένας λόγος δεν γίνεται για ενδεχόμενες επιπλοκές στην υγεία  του μωρού που θα έρχεται σ' επαφή με τόση σκόνη, όπως και για την ψυχολογική επίπτωση από την εκμετάλλευση του μωρού, που με αυτόν τον τρόπο εξισώνεται μ' ένα αντικείμενο, μια σφουγγαρίστρα εν προκειμένω. Εξάλλου, αφού είναι τόσο ακίνδυνα και εκπαιδευτικά, όπως διαφημίζονται, γιατί δε βγαίνουν και σε μεγαλύτερο μέγεθος για ενήλικες; Γυρνάς τάβλα από το μεθύσι; Θέλεις να πέσεις στα τέσσερα - για οποιονδήποτε λόγο; Θέλεις να νώσεις ξανά παιδί; Ρίξε κι ένα σφουγγαρισματάκι... Αλλά ξέχασα... οι ενήλικες έχουν δικαιώματα, ενώ τα μωρά είναι απλά χαριτωμένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου