31 Ιουλίου 2013

Μπορεί να εκτυπωθεί όλο το ίντερνετ;

Πηγή: printingtheinternet.tumblr.com

Ποια είναι η χειρότερη ιδέα όλων των εποχών, που έγινε πράξη; Μια ιδέα τόσο εκκεντρική, που θα σόκαρε ακόμη και τους πιο εκκεντρικούς κατοίκους του πλανήτη; Το Μάιο του 2013, ένας Αμερικανός ποιητής, που αυτοσυστήνεται ως "μη δημιουργικός συγγραφέας", ονόματι Κένεθ Γκόλντσμιθ, θέλησε να ταράξει τα νερά του παγκόσμιου διαδικτύου εκφράζοντας την επιθυμία να εκτυπώσει όλο το ίντερνετ (Printing Out the Internet). Κι επειδή μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, ζήτησε τη συνδρομή κάθε ενδιαφερόμενου εθελοντή. 

Το μόνο που έπρεπε να κάνει κάποιος ήταν να εκτυπώσει στο χαρτί οτιδήποτε υπήρχε στις διάφορες σελίδες του ίντερνετ: από γνωστές ιστοσελίδες μέχρι προσωπικά mails.Πρακτικά, αυτό είναι αδύνατο να συμβεί, όχι μόνο εξ αιτίας των αναρίθμητων ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο -η πρόσκληση αφορούσε το σύνολο των σελίδων ανεξαρτήτως γλώσσας- αλλά και γιατί το ίντερνετ είναι μια δυναμική πηγή πληροφοριών, που δε μένει στατική, αλλά διαρκώς ανανεώνεται. Επομένως, οι εκτυπώσεις θα πρέπει να είναι απανωτές και με ρυθμούς... πολυβόλου. Ευκαιρία να γίνουν πλούσιοι οι ηλεκτρονικοί από την επιδιόρθωση των χαλασμένων printers.
Η πρόσκληση του Γκόλντσμιθ προς τους ενδιαφερόμενους ήταν να ταχυδρομήσουν τα... χαρτιά τους στην γκαλερί LABOR του Μέξικο Σίτι. Μέσα σε δυο μήνες βρέθηκαν 600 κορόιδα... συγγνώμη, εθελοντές, οι οποίοι εκτύπωσαν συνολικά 10 τόνους χαρτιού, ενώ έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να καταφέρουν να πραγματώσουν το εκκεντρικό όραμα του εκκεντρικού καλλιτέχνη. 
Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, για να εκτυπωθεί ολόκληρο το ίντερνετ απαιτούνται 4.73 δισεκατομμύρια χαρτιά, ύψους 305,67 μιλίων, χωρίς να υπολογίζεται η ποσότητα του χαρτιού που θ' απαιτηθεί για την εκτύπωση των προσωπικών mails. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψουμε το σημαντικότερο πνεύμονα του πλανήτη μας, το δάσος του Αμαζονίου, μια ώρα αρχύτερα. 
Εξάλλου, ακόμη κι αν μπορέσει κάποια στιγμή να υλοποιηθεί αυτό το τρελό όραμα - και αφού έχουμε καταστρέψει κάθε μικρό ή μεγάλο δέντρο πάνω στον πλανήτη - το αποτέλεσμα θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αφού, για να διαβάσει κάποιος όλες αυτές τις δισεκατομμύρια σελίδες, θα πρέπει να ζήσει άπειρες ζωές. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 57000 χρόνια για να διαβαστεί όλο το υλικό από έναν και μόνο άνθρωπο, εφόσον διαβάζει ασταμάτητα 24 ώρες τη μέρες και 365 (ή 366) μέρες το χρόνο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου