1 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 1 Αυγούστου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Δυο Νομπελίστες γεννήθηκαν την 1η Αυγούστου:
- ο Ούγγρος ραδιοχημικός Γκέοργκ ντε Χέβεσυ (1885-1966), Νόμπελ Χημείας 1943 για τη χρήση των ισοτόπων ως ιχνηθετών στη χημική έρευνα
- ο Αμερικανός φυσικός Ντάγκλας Όσεροφ (σήμερα, 68 ετών), που μοιράστηκε Νόμπελ Φυσικής 1996 "για την ανακάλυψη της υπερρευστότητας στο ήλιο-3".
Ωστόσο, το πιο γνωστό πρόσωπο που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε μάλλον ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Υβ Σαιν Λοράν (1936-2008), ενώ από το χώρο του κινηματογράφου τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα ο 48χρονος σκηνοθέτης Σαμ Μέντες και ο 71χρονος Ιταλός ηθοποιός Τζιανκάρλο Τζιανίνι.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Σήμερα είναι η εθνική γιορτή της Ελβετίας, που αναφέρεται στην επέτειο από την απόφαση των αντιπροσώπων των καντονιών Uri, Schwyz και Unterwalden σε περιοχή κοντά στη λίμνη Λουκέρνη να συνάψουν Συμμαχία εναντίον της δυναστείας των Αψβούργων "τις πρώτες μέρες του Αυγούστου" του 1291. Τότε ιδρύθηκε και το πρώτο ελβετικό κράτος.
Σε αρκετά κράτη της Καραϊβικής (Μπαρμπάντος, Βερμούδα, Τζαμάικα, Αγία Λουτσία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Τρίνινταντ και Τομπάγκο), σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα της Χειραφέτησης. Σαν σήμερα το 1834 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος που προέβλεπε την απελευθέρωση των σκλάβων στη βρετανική αυτοκρατορία. 
Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται στο Μπενίν, που μέχρι την 1η Αυγούστου 1960 αποτελούσε γαλλική αποικία με το όνομα "Δαχομέη".
Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) γιορτάζεται η Ημέρα των Γονιών, που θεωρείται εθνική αργία. Αν δεν γνώρισε κανείς τη θλιβερή πραγματικότητα και την κοινωνική υποβάθμιση των γυναικών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η συγκεκριμένη χώρα, από τις πλέον φτωχότερες του πλανήτη, είναι αρκετά μπροστά σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστή γιορτή της μητέρας ή του πατέρα, αλλά οι δυο γονείς τιμώνται εξίσου. 
Στο μη αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα "κράτος" της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου γιορτάζεται η Ημέρα Κοινωνικής Αντίστασης, που αναφέρεται στην επέτειο από την ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικής Αντίστασης από τον Ραούφ Ντενκτάς στις 1 Αυγούστου 1958, αποτελώντας την τουρκοκυπριακή απάντηση στην ΕΟΚΑ.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσκόπων. Σαν σήμερα το 1907 διοργανώθηκε στο Μπράουνσι Άιλαντ η πρώτη συγκέντρωση προσκόπων (κατασκήνωση) από τον Ρόμπερτ Μπέηντεν - Πάουελ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Η 1η Αυγούστου 1929, η μέρα που η ελληνική αστική τάξη φοβόταν την εκδήλωση μιας παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης - κι έδωσε την αφορμή για τον περίφημο νόμο "περί ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος" (Ιδιώνυμο) στις 25 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς - κύλησε ομαλά κι αθόρυβα, αποδεικνύοντας ότι οι φήμες ήταν ανυπόστατες. Αφορμή για τη διάδοση της σχετικής φημολογίας ήταν η ανακήρυξη της 1ης Αυγούστου ως "παγκόσμιας ημέρας κατά του πολέμου" από την Τρίτη Διεθνή, που καλούσε τους εργαζόμενους σε πορείες ειρήνης ανά τον κόσμο -τίποτε περισσότερο από αυτό. 
Η σχετική εγκύκλιος είχε ανακαλυφθεί από τον αστυνομικό διευθυντή του Παρισιού κι αμέσως ξέσπασε ένας αντικομμουνιστικός πυρετός σ' όλη την Ευρώπη. "Αι διαδηλώσεις αυταί ασφαλώς θα ωργανούντο και το αίμα των αφελών θα έβαφε και πάλιν ασκόπως τα πεζοδρόμια, κατά τον αδελφοκτόνον πόλεμον που θα επηκολούθει, αν είχεν ολιγωτέραν αστυνομικήν οξυδέρκειαν ο διευθυντής της αστυνομίας των Παιρσίων", σχολίαζε στις 02.08.1929 η ελληνική -και μετριοπαθής κατά τ' άλλα- εφημερίδα "Πατρίς". "Χάρις όμως εις αυτόν η εγκύκλιος και ο δι' αυτής επιδιωκόμενος σκοπός εγνώσθη εγκαίρως και έτσι αι άσκοποι αιματοχυσίαι προελήφθησαν", συμπλήρωνε ο συντάκτης, που για κάποιο λόγο πίστευε ότι μια συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου θα οδηγούσε σε... αιματοχυσίες και παγκόσμιες εξεγέρσεις! Ο παραλογισμός  στο αποκορύφωμά του!

Στις 1 Αυγούστου 1974 τέθηκε και πάλι, αν και προσωρινά, σε ισχύ το Σύνταγμα του 1952, ενώ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος. Επίσης, με υπουργική απόφαση επιτράπηκε η ελεύθερη κυκλοφορία των δίσκων του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 1 Αυγούστου 1981, ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, εξέπεμψε για πρώτη φορά ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός MTV, που πολύ σύντομα θα άλλαζε τα δεδομένα στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία επιβάλλοντας την εικόνα ως συστατικό στοιχείο της εμπορικής επιτυχίας. Πρώτο βίντεο-κλιπ ήταν το συμβολικό "Video Killed The Radio Star" των Buggles. 

Στις 1 Αυγούστου 1987, ο Λάκης Λαζόπουλος και η Άννα Παναγιωτοπούλου, συγγραφείς και συμπρωταγωνιστές της επιθεώρησης "Τι είδε ο Γιαπωνέζος;" δικάστηκαν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία ότι τα σατιρικά κείμενα της παράστασης προσέβαλαν το πρόσωπο του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι δύο ηθοποιοί αθωώθηκαν και η σάτιρα.. νίκησε, χάρη και στην κατάθεση της Αλίκης Βουγιουκλάκη ως μάρτυρα υπεράσπισης των δύο ηθοποιών -μια πολύ διαφορετική αντίδραση της ηθοποιού σε σχέση με τη δίκη κατά του Αλέκου Σακελάριου τον Ιούλιο του 1968, όταν η ηθοποιός ήταν μηνύτρια, νιώθοντας προσβεβλημένη από τη σάτιρα στο πρόσωπό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου