4 Οκτωβρίου 2013

6 τραγούδια για τον Οκτώβριο


Είναι μελαγχολικός μήνας ο Οκτώβριος. Αρχίζουν οι βροχές, τα φύλλα πέφτουν, πέφτει σημαντικά και η θερμοκρασία, το καλοκαίρι αποτελεί πλέον μια ανάμνηση. Αυτή η μελαγχολική ατμόσφαιρα περνάει και στα περισσότερα από τα - λίγα ούτως ή άλλως - τραγούδια, που γράφτηκαν για κάποιον Οκτώβρη, αν και ορισμένα ελληνικά κομμάτια στέκονται και στο σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, που έλαβε χώρα το συγκεκριμένο μήνα, τον πόλεμο κατά της φασιστικής Ιταλίας.


Ρένα Κουμιώτη - Οκτώβρης ήταν
Ένα από τα λιγότερα γνωστά τραγούδια τόσο της Κουμιώτη όσο και των Λευτέρη Παπαδόπουλου και Μίμη Πλέσσα, οι οποίοι υπέγραψαν τους στίχους και τη μουσική. Στην ουσία πρόκειται για ένα τραγούδι με αντιφασιστικό μήνυμα, που πιθανότατα αναφέρεται στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του '40, μιας και η τραγουδίστρια θυμάται το τελευταίο φιλί του αγαπημένου της στο γεμάτο στρατιώτες σταθμό, ενώ το κεντρικό μήνυμα περιλαμβάνεται στο μοναδικό στίχο που επαναλαμβάνεται, "Δεν θα περάσει ο φασισμός". 


Πόπη Αστεριάδη - Οκτώβρης
Αγαπημένοι καλλιτέχνες, εκπρόσωποι του "Νέου Κύματος" στο τραγούδι, ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1972 σ' ένα άλμπουμ για τους 12 μήνες - αυτός ήταν και ο τίτλος της δισκογραφικής δουλειάς. Η Πόπη Αστεριάδη τραγούδησε τον "Οκτώβρη", που στην ουσία είναι ένα μελαγχολικό τραγούδι, όπως άλλωστε κι ο μήνας αυτός.


Παντελής Θαλασσινός - Ο Οκτώβρης σημαία στα μπαλκόνια
Ένα ιδιαίτερα χαμηλών τόνων τραγούδι, οι στίχοι του οποίου πλέκουν με ευαισθησία διάφορες εικόνες του μήνα: η φύση και οι εναλλαγές της, η γιορτή του Αϊ-Δημήτρη, η παρέλαση της εθνικής γιορτής. 


U2 - October 
Μια ωδή στον μήνα Οκτώβριο, τότε που πέφτουν τα φύλλα "και τα δέντρα απογυμνώνονται, απ' ό,τι φορούν", είναι το συγκεκριμένο τραγούδι, που έχει ελάχιστους στίχους και στην ουσία πρόκειται για μια σύνθεση στο πιάνο. Ένας διαφορετικό ήχος από τους U2, που περιλήφθηκε στο ομώνυμο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε το 1981 και το οποίο ονομάστηκε "October", όχι εξ αιτίας του συγκεκριμένου κομματιού, αλλά επειδή θα κυκλοφορούσε στο εμπόριο το συγκεκριμένο μήνα.

Amy Winehouse - October Song
Ok.. στην πραγματικότητα το τραγούδι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το μήνα Οκτώβριο, αφού "October" ονομαζόταν το αγαπημένο καναρίνι της πρόωρα χαμένης Έιμι, που την ξυπνούσε με το κελάηδημά του κάθε πρωί. Όταν εκείνο τελικά σταμάτησε να κελαηδά λόγω ανωτέρας βίας (κοινώς τα τίναξε τα πέταλα), η Έιμι έγραψε το συγκεκριμένο, εύθυμο τραγούδι στη μνήμη του. 


Incredible String Band - October Song
Πολλά χρόνια πριν την Έιμι και πιο συγκεκριμένα το 1966, το εν λόγω σκωτσέζικο συγκρότημα έγραψε ένα τραγούδι, οι στίχοι του οποίου όντως αναφέρονταν στο δέκατο μήνα του έτους και μιλάει για τα φύλλα που πέφτουν και στολίζουν σαν κοσμήματα το έδαφος, για τα πουλιά που φεύγουν και για τα συναισθήματα βαρεμάρας που προξενεί ο Οκτώβρης στο στιχουργό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου