3 Νοεμβρίου 2013

7 τραγούδια για το Νοέμβριο


Ο Νοέμβριος είναι ένας μεταβατικός, μελαγχολικός μήνας, καθώς οι ήπιες μέρες του φθινοπώρου είναι πίσω οριστικά, αλλά ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμη - περιμένει στη γωνιά. Αυτή η μελαγχολία και η ηρεμία του Νοέμβρη έχουν αποτυπωθεί σε πολλά ξένα τραγούδια. Ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι περισσότερο συνδεδεμένος με το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του 1973. Έτσι, από τα λίγα ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο μήνα, τα περισσότερα έχουν πολιτικές αναφορές.

1. Yanni - November Sky (2000)
Ο ουρανός του Νοέμβρη ενέπνευσε στον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Yanni μια υπέροχη, chill-out μελωδία, που σκορπάει μακριά τις έγνοιες και βυθίζει τον ακροατή σε μια αισιόδοξη ανυπομονησία για το αύριο.


2. Azure Ray - November (2002)
Εδώ ακούμε την άλλη όψη του Νοέμβρη, τη μελαγχολική και άκρως συναισθηματική, που ενισχύεται από τις βροχερές μέρες του μήνα.


3.  Tom Waits - November (1993)
Ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι το τραγούδι του Τομ Γουέιτς, που μας βάζει από την εισαγωγή ακόμα στο κλίμα, αφού ξεκινάει με τον ήχο του δυνατού αέρα μιας παγερής μέρας του Νοεμβρίου, που έδεσε τον Γουέιτς "σ' ένα γέρικο, νεκρό δέντρο", όπως λέει κι ένας στίχος του ρεφρέν. 




4. Giusy Ferreri - Novembre  (2008)
Αλλαγή κλίματος και στροφή σ' ένα πιο σύγχρονο, ποπ άκουσμα, για όσους πιστεύουν ότι ο Νοέμβρης είναι ένας μήνας σαν όλους τους άλλους, όπου απλά η ζωή συνεχίζεται.. Εδώ οι στίχοι δεν μιλάνε για βαθιά συναισθήματα, αλλά περιγράφουν την αφύπνιση μιας γυναίκας, που συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ πιο δυνατή απ' ό,τι πίστευε και προχωράει στην ζωή της μακριά από τον πρώην σύντροφό της. Απλά, όλα αυτά έγιναν κάποιο Νοέμβριο.


5. Ορφέας Περίδης - Νοέμβριος  (2011)
Σ' ένα άλμπουμ ("Ονειροπόλοι μόχθοι") με δώδεκα τραγούδια για τους αντίστοιχους μήνες του χρόνου, ο "Νοέμβριος" έχει χρώμα... εκκλησιαστικό, αφού οι στίχοι αναφέρονται στις γιορτές του μήνα σε ρυθμό ψαλμωδίας.


6. Παντελής Θαλασσινός - Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει (2006)
Πέντε χρόνια πριν τον Περίδη, ο Παντελής Θαλασσινός είχε κυκλοφορήσει το "Καλαντάρι", ένα άλμπουμ που επίσης περιέχει δώδεκα τραγούδια για τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Εδώ ο Νοέμβριος είναι αρκετά ταξιδιάρικος, αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, καθώς οι στίχοι αναφέρονται σε περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με όλα τα μεταφορικά μέσα. Γιατί, όμως, ειδικά το Νοέμβριο, που συνήθως οι εκδρομές και τα ταξίδια λιγοστεύουν;


7. Διονύσης Τσακνής - Νοέμβρης '90  (1991)
Το 1990 ο υπαρκτός σοσιαλισμός στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης είχε πάψει να υφίσταται, ενώ στην Ελλάδα το μεταπολιτευτικό σύστημα περνούσε την πρώτη του μεγάλη κρίση στα απόνερα του "βρώμικου '89" και της σκανδαλολογίας. Έτσι, λοιπόν, ο Τσακνής θυμάται τη γενιά του Πολυτεχνείου και τους αγώνες της, ενώ αφήνει αιχμές για τους βολεμένους, εκείνους που πρόδωσαν τους νεανικούς τους αγώνες.





Σχετικά θέματα:
6 τραγούδια για τον Οκτώβριο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου