5 Ιουνίου 2014

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Βραζιλία


Η χώρα που θ' ακουστεί περισσότερο από τα στόματα εκατομμυρίων ανθρώπων του πλανήτη αυτόν τον Ιούνιο θα είναι η Βραζιλία, όπου φιλοξενείται το Μουντιάλ. Πόσα γνωρίζουμε όμως για τη χώρα αυτή, εκτός του ότι στο Ρίο ντε Τζανέιρο πραγματοποιείται το πιο φημισμένο καρναβάλι του κόσμου και ότι οι περισσότεροι, καλύτεροι ποδοσφαιριστές του πλανήτη είναι Βραζιλιάνοι; 

1. Η Βραζιλία πήρε τ' όνομά της από ένα τροπικό δέντρο με την ονομασία "pau-brasil" (ή "Caesalpinia echinata", όπως είναι η επιστημονική ονομασία), που θα το μεταφράζαμε στα ελληνικά ως "κόκκινο σαν θράκα", λόγω της βαθυκόκκινης χρωστικής ουσίας που παράγει το δέντρο αυτό. 

2. Παλιότερα, η περιοχή ονομαζόταν "Γη του Ιερού Σταυρού" (Terra de Santa Cruz) ή "Νησί του Αληθινού Σταυρού" (Ilha de Vera Cruz). Εν τω μεταξύ, στη γλώσσα Γκουαρανί η Βραζιλία ονομάζεται "Pindorama",. δηλαδή "χώρα των πεύκων".

3. Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας είναι η μοναδική που έχει συμμετάσχει σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα.

4. Το πιο κοινό επώνυμο στη χώρα είναι το Σίλβα. Αφενός πρόκειται για το πιο δημοφιλές πορτογαλικό επώνυμο ούτως ή άλλως, αφετέρου είναι το επώνυμο που δινόταν στους σκλάβους, που έρχονταν στη χώρα από την Αφρική κατά την περίοδο της πορτογαλικής αποικιοκρατίας.

5. Στη Βραζιλία υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη μαϊμούδων, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. 

6. Στην Βραζιλία βρίσκεται το 25% των δασών βροχής του πλανήτη. 

7. Στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί Ιάπωνες είχαν μεταναστεύσει στη Βραζιλία προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι περισσότεροι ρίζωσαν εκεί και δεν γύρισαν στην πατρίδα τους ούτε την εποχή της εκρηκτικής ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αποτέλεσμα; Σήμερα, στη Βραζιλία ζει το 62% των Ιαπώνων μεταναστών. 

8. Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Arisvaldo de Campos Pires, οι κρατούμενοι ασχολούνται με το πλέξιμο. Πρόκειται για ιδέα μιας σχεδιάστριας μόδας, της Ρακέλ Γκιμαράες, η οποία είχε έλλειψη εργατικού δυναμικού στον συγκεκριμένο τομέα και σκέφτηκε να βάλει στη δουλειά ορισμένους από τους πιο επικίνδυνους, ποινικούς κρατούμενους της χώρας, οι οποίοι αμείβονται με το 75% του κατώτατου μισθού. 

9. Στη Βραζιλία βρίσκονται τα πιο μεγάλα σε μέγεθος λεωφορεία στον κόσμο, μήκους 28 μέτρα!

10. Οι Βραζιλιάνοι αμφισβητούν τα πρωτεία των αδελφών Ράιτ στις αεροπορικές πτήσεις και επιμένουν ότι ο πρώτος αεροπόρος ήταν ο συμπατριώτης τους Αλμπέρτο Σάντος-Ντουμόντ, τον οποίο και αποκαλούν "Πατέρα της Αεροπορίας". Ο Σάντος-Ντουμόντ ήταν ο πρώτος που έκανε τη δημόσια ανακοίνωση το 1906 από το Παρίσι, όμως στη συνέχεια οι αδερφοί Ράιτ του έκλεψαν τη δόξα, ισχυριζόμενοι ότι είχαν καταφέρει να πετάξουν πρώτοι τρία χρόνια νωρίτερα.



Διαβάστε επίσης:
5 τραγούδια made in... Βραζιλία
Η διαφήμιση με τον Νεϊμάρ (εν όψει Μουντιάλ), που θεωρήθηκε προσβλητική από τους βουλευτές της Βραζιλίας ζητώντας την απαγόρευσή της
Οι πρώτες βραζιλιάνικες τηλενουβέλες στην ελληνική τηλεόραση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου