20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 10 μικρότερα κράτη του πλανήτη σήμερα

Μικροσκοπικά ή μίνι κράτη. Πολλοί έχουν αμφισβητήσει θεωρητικά την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους, όμως κανείς δεν αμφισβητεί το ρόλο που πραγματικά διαδραματίζουν - τα περισσότερα έστω από αυτά - στη διεθνή κοινότητα. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ τα σύνορά τους ουδέποτε απειλήθηκαν από κάποιον εξωτερικό εχθρό - ούτε κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και μάλλον κανείς δεν σκοπεύει να το κάνει στο προσεχές μέλλον. Ας τα γνωρίσουμε με δυο λόγια:

1. Βατικανό
έκταση: 0.44 τ.χλμ.
πληθυσμός: 840 κάτοικοι
Το μικρότερο κράτος στον πλανήτη τόσο ως προς την έκταση όσο και ως προς τον πληθυσμό, που περιβάλλεται από μια πόλη, ενώ ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή σ' ολόκληρο τον κόσμο.
[Διαβάστε κι αυτό: Προσευχή, αυστηρά ρούχα και.. Armani! Η ζωή μιας γυναίκας στο Βατικανό]

2. Μονακό
έκταση: 2.2 τ.χλμ.
πληθυσμός: 36.000 κάτοικοι
Και πάλι η γοητεία του είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του, αφού το Μονακό προσελκύει την παγκόσμια ελίτ.

3. Ναούρου
έκταση: 21 τ.χλμ.
πληθυσμός: 9.000 κάτοικοι
Ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό ωκεανό, οι κάτοικοι του οποίου στα τέλη της δεκαετίας του '60 διέθεταν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα αυτό είναι απλά μια μακρινή ανάμνηση, όμως το νησί αποτελεί γνωστό φορολογικό παράδεισο.

4. Τουβαλού
έκταση: 26 τ.χλμ.
πληθυσμός: 10.000 κάτοικοι
Το 2010 είχε μόλις 360 τουρίστες, θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι από άποψη επιρροής είναι πραγματικά το "μικρότερο" κράτος του πλανήτη, χαμένο κάπου στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού.

5. Άγιος Μαρίνος
έκταση: 61 τ.χλμ.
πληθυσμός: 32.000 κάτοικοι
Οι πιο πολλοί ίσως έμαθαν για πρώτη φορά την ύπαρξή του από το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, ωστόσο είναι ένα από τα παλιότερα κράτη στον κόσμο. Όπως και το Βατικανό, βρίσκεται κι αυτό στην ιταλική χερσόνησο, κατάλοιπο της προ αιώνων διάσπασης της Ιταλίας σε μικρά κρατίδια, που όμως δεν συνέπραξε στην επανένωση της χώρας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
[Διαβάστε κι αυτό: 12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ]

6. Λιχτενστάιν
έκταση: 160 τ.χλμ.
πληθυσμός: 37.000 κάτοικοι
Τι έκπληξη! Ακόμη ένα μίνι κράτος που βρίσκεται στην Ευρώπη. Και τι έκπληξη (ξανά)! Πρόκειται για ακόμη έναν οικονομικό παράδεισο. Οι κάτοικοι του διαθέτουν τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον πλανήτη, δηλαδή έχουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα. (Κι αν το συγκρίνουμε με το παράδειγμα του Ναούρου, θ' αναφωνήσουμε "τι έκπληξη" για τρίτη φορά!)
[Διαβάστε κι αυτό: "ΣΥΝΝΕΦΑ" ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΟΥ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ]

7. Νησιά Μάρσαλ
έκταση: 181 τ.χλμ.
πληθυσμός: 68.000 κάτοικοι
Δεν είναι δύσκολο! Αν ένα μίνι κράτος δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, θα είναι χαμένο κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό. Ε, το ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Ωστόσο, το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα είναι περισσότερο αναπτυγμένο τουριστικά σε σχέση με το Τουβαλού

8. Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
έκταση: 261 τ.χλμ.
πληθυσμός: 50.000 κάτοικοι
Τώρα, γιατί στα ελληνικά ονομάζουμε "Άγιο Χριστόφορο" το ένα από τα δύο νησιά που συνθέτουν το συγκεκριμένο κράτος της Καραϊβικής, αποτελεί ένα μυστήριο, αφού στ' αγγλικά το νησί λέγεται "Saint Kitts". Όπως όλα σχεδόν τα μίνι κράτη, έχει κι αυτό μια πρωτιά. Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν το πρώτο από τα νησιά της Καραϊβικής που φιλοξένησε Άγγλους και Γάλλους αποίκους και γι' αυτό ονομάζεται και "Η μητέρα αποικία των Δυτικών Ινδιών".

9. Μαλδίβες 
έκταση: 298 τ.χλμ.
πληθυσμός: 393.000 κάτοικοι
Πασίγνωστος και δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός, χωρίς όμως αυτό ν' αντανακλάται και στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του νησιωτικού αυτού κράτους του Ινδικού ωκεανού, που πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία του βίωσε στρατιωτικά πραξικοπήματα (ή απόπειρες)

10. Μάλτα 
έκταση: 316 τ.χλμ.
πληθυσμός: 152.000 κάτοικοι
Ακόμη ένας δημοφιλής, μεσογειακός, τουριστικός προορισμός, ενώ η πρωτεύουσα, Βαλέτα, προστατεύεται πλήρως από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό κτιρίων ιστορικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου