31 Μαρτίου 2015

Όταν η Γη από ψηλά μοιάζει με ζωγραφιά, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο ειδυλλιακή

Η λίμνη Αράλη, όπως φαίνεται από δορυφόρο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας

Η φωτογραφία δεν αναπαριστά κάποιο έργο τέχνης, αλλά αποτυπώνει με χρώματα την καταστροφή - μέσα σε λίγους μόλις μήνες - της λίμνης Αράλη (στην κεντρική Ασία), που κάποτε θεωρούταν και ως μια "εσωτερική θάλασσα" λόγω του τεράστιου εμβαδού της, που την καθιστούσε την τρίτη μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο. Ωστόσο, τη δεκαετία του '60 οι σοβιετικές αρχές αποφάσισαν να εκτρέψουν την κοίτη των δύο ποταμών που την προμήθευαν με νερό (χάρη αρδευτικών έργων) και από τότε η λίμνη Αράλη έχει συρρικνωθεί δραματικά έχοντας χάσει το 90% της επιφάνειάς της μέσα σε 50 χρόνια. 

Η φωτογραφία προέρχεται από τις λήψεις του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά στις 3 Απριλίου 2014. Με το κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται τα δεδομένα που καταγράφηκαν από το δορυφόρο στις 17 Οκτωβρίου 2014, το πράσινο αποτυπώνει τα δεδομένα της 28ης Δεκεμβρίου 2014 και το μπλε εκείνα της 14ης Φεβρουαρίου 2015. Τα ανάμικτα χρώματα δείχνουν τις αλλαγές που επήλθαν μεταξύ των πιο πάνω χρονικών διαστημάτων, ενώ η λίμνη Αράλη σήμερα περιορίζεται στην έκταση που καταλαμβάνει η σκούρα επιφάνεια στα αριστερά της παραπάνω φωτογραφίας. 
Είναι αυτή η πιο μεγάλη περίπτωση αλλαγής της μορφολογίας του εδάφους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας της επέμβασης του ανθρώπου; Και μπορεί η πρόθεση των Σοβιετικών να ήταν αγαθή, ώστε να αρδευτούν ξηρές περιοχές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ωστόσο η σταδιακή αποξήρανση μιας τόσο τεράστιας λίμνης, όσο η Αράλη, είχε σοβαρές επιπτώσεις σε σειρά από τομείς: από την οικονομική κατάσταση των παρόχθιων πληθυσμών που ζούσαν από το ψάρεμα μέχρι την καταστροφή της περιβαλλοντικής ισορροπίας και την επακόλουθη επίπτωση στη δημόσια υγεία εξαιτίας των θυελλών σκόνης που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου